IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Nintendo Switch – Hordozható nosztalgiabomba

A múltba révedő Switch-tulajoknak rossz hírt hozott a hét: késik a Star Wars Racer megjelenése. Aggodalomra azonban semmi ok, mert összegyűjtöttük, hogy milyen retro címekkel nyomhatod helyette.

A régi játékok szerelmeseinek egyértelműen a PC a legjobb platform, hiszen a Steam és a GoG is roskadozik a klasszikusoktól, nem beszélve az emulátorok széles tárházáról. Amiben viszont a számítógépek nem igazán brillíroznak, az a hordozhatóság. Egy gamer laptop ugyan praktikus tud lenni, de egy ilyen masina azért meg sem közelíti azt a könnyedséget, amivel a Nintendo Switch, vagy a kisebb Switch Lite bír.

A notórius nosztalgiázóknak remek hír, hogy valójában a japánok csodakütyüje is számos opciót kínál az időutazásra. Hetekig úgy volt például, hogy 12-én jelenik meg sokak gyerekkori kedvence, az 1999-es Star Wars Episode I: Racer portja is, ám ezt a koronavírus miatt bizonytalan időre elhalasztották. Úgy döntöttünk, hogy pótcselekvésként megmutatjuk, addig is milyen egyéb lehetőségek adódnak a retró-vonalon.

NES/SNES klasszikusok
Forrás: Nintendo

A Nintendo számos legendás konzolt adott a világnak, ezek közül is kiemelkedik a Nintendo Entertainment System, azaz a NES, valamint annak utódja, a Super NES. Switch-tulajok számára jó hír, hogy a klasszikus gépek legnépszerűbb játékai mind elérhetők az aktuális üdvöskén is, méghozzá a Nintendo Online előfizetés keretében.  A folyamatosan bővülő gyűjteményben jelenleg 78 cím sorakozik, köztük olyan ikonokkal, mint a Super Mario Bros, a Legend of Zelda, a Ninja Gaiden, vagy az eredeti Super Mario Kart.

Arcade Archives
Forrás: Nintendo

A Nintendo szerencsére azokat sem hagyja (teljesen) az út mellett, akik birtokolni is szeretnék a letűnt korok örökzöldjeit. A NES/SNES klasszikusok ugyan nem vásárolhatók meg, helyettük viszont akad egy másik gyűjtemény, a 98 tételből álló Arcade Archives. Ez a kollekció a játéktermek sztárjait vonultatja fel, megtalálható benne többek között minden idők egyik legjobb boxolós mókája, az 1983-as Punch-Out!!, vagy a Super Mario Bros. nehezített változata, a VS. Super Mario Bros.

Sega Ages-sorozat
Forrás: Nintendo

Természetesen a videójátékok hőskorának másik nagy neve, a Sega sem maradhat ki a Switch-buliból. A Sega Ages néven futó szériájuk keretében 18 klasszikusukat vásárolhatjuk meg a kézikonzolra. Ezek közül a legismertebbek talán a Sonic the Hedgehog, az Out Run, és a Virtua Racing.

Disney Classic Games: Aladdin & Lion King
Forrás: Nintendo

Ha gyerekként nem sikerült egy életre megutálnod a Disney-mesék brutál nehéz játékadaptációit, akkor itt a lehetőség, hogy felnőttként kínozd magad tovább velük, hiszen az Aladdin és a Lion King egy közös csomagban tavaly óta Switchre is letölthető.

Mega Man
Forrás: Nintendo

Az 1987 óta bővülő Mega Man-sorozat eredetileg még a NES-en debütált, így nem csoda, hogy egy rakás epizódja Switchen is elérhető. A Mega Man, a Mega Man X, valamint a Mega Man ZX játékai különálló gyűjteményekben vásárolhatók meg, tehát választhatunk, hogy melyik évtizedben vennénk fel a fonalat.

Turok 1-2
Forrás: Nintendo

Talán egyetlen dinoszauruszos témájú játék sem volt még olyan sikeres, mint az 1997-es Turok, és annak 1998-as folytatása, a Turok 2: Seeds of Evil. Tavaly márciusban mindkettő megjelent a Switchre is, így a szerencsétlen hüllők már akkor sincsenek biztonságban, ha elmentünk otthonról…

Doom 1-2-3
Fotó: Szücs Balázs

Szinte kizárt, hogy lenne olyan ember cikkünk olvasói között, akiknek be kell mutatni ezt a szériát. Az id Software klasszikusa bizony Switchen is elérhető, ráadásul bővített formában. Az első részhez a Thy Flesh Consumed című bónusz epizódot kapjuk, a másodikhoz a 20 pályából álló Master Levels-gyűjteményt, a harmadikhoz pedig a Resurrection of Evil és a Lost Missions kiegészítőket.

Star Wars Jedi Knight  II: Jedi Outcast és Jedi Academy
Forrás: Nintendo

A 2002-es Jedi Outcast és a 2003-as Jedi Academy egyaránt mély nyomot hagyott a Star Wars rajongóiban, hiszen remek játékmenettel, jó sztorival és izgalmas fénykardpárbajokkal kényeztették a közönséget. A kétezres évek e gyöngyszemei még akkor is megérnek egy próbát, ha új korukban nem volt hozzájuk szerencséd.

Resident Evil
Forrás: Nintendo

Az 1996-ban megjelent Resident Evil olyan sikeres volt, hogy azóta már egy egész horror-franchise épült rá. A széria néhány korai epizódját Switchen is megvásárolhatod, csak aztán ne felejtsd el égve hagyni a villanyt…

Crash Bandicoot, Spyro
Forrás: Gier Games

Leginkább az egykori PS1-tulajok ápolhatnak szép emlékeket a Crash Bandicootról és a Spyróról. Az Activisionnek és az utóbbi évek remaster-lázának köszönhetően mindkettő remekül sikerült felújított változatot kapott, melyek 3-3 játékot tartalmaznak. A végeredmény két korszerű produkció korrekt grafikával és rengeteg tartalommal.

The Legend of Zelda: Link’s Awakening
Forrás: Nintendo

A Zelda-sorozat eredetileg Game Boy-ra megjelent negyedik epizódja, az 1993-as Link’s Awakening remastere tavaly ősszel került boltokba. A kritikusok és a játékosok egymásra licitálva dicsérték a megfiatalított verziót, a diorámákat idéző vadonatúj grafika ugyanis hihetetlenül feldobta a csaknem harmincéves játékmenetet.

…és amit még várhatunk

2020 erős évnek ígérkezik a nosztalgiázni vágyó Switch-tulajdonosoknak. A legközelebbi izgalmas megjelenés a május 29-én érkező Bioshock: The Collection. Ez a 2K zseniális trilógiájának mindhárom epizódját magába foglalja majd, méghozzá az összes megjelent DLC-vel együtt. Ám ez nem minden, hiszen ugyanezen a napon debütál a Borderlands-széria első három játékát tartalmazó gyűjtemény is. S ha még mindezek után is marad szabadidőnk (és pénzünk), akkor június 19-én a 2008-as Burnout Paradise felújított változatára is befizethetünk.

Ami pedig magát a Nintendót illeti, a pletykák azt sugallják, hogy Mario-fronton is örülhetnek majd a retro-vonal kedvelői. Az idén ünnepeljük ugyanis a vízvezetékszerelő (és fivére, ki ne hagyjuk Luigit!) 35. születésnapját, s jól értesült források úgy tudják, hogy a jeles alkalomból egy sor klasszikus 3D-s kaland felújított változatot kap. A várható remasterek között összesen négy címet emlegetnek: Super Mario 64 (1996), Super Mario Sunshine (2002), Super Mario Galaxy (2007), Super Mario 3D World (2013). Ha csak a fele igaz, már akkor remek év elé nézünk.

Te szereted a régi játékokat? Mik a kedvenceid?

Borítókép: Unsplash

Kapcsolódó cikkeink

Eszméletlen összeget költöttünk appokra 2021-ben is

Anikó

Érkezik a Netflix játékszolgáltatása az App Store-ba

Anikó

Megkezdte a játékok tesztelését a Netflix

Anikó