IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

A Samsung örököse visszatér a börtönbe dél-koreai vesztegetési botránya miatt

A Samsung alelnökét és örökösét, Lee Jae-yongot két és fél év börtönre ítélték az országos vesztegetési botrányban betöltött szerepe miatt.

Park Geun-hye volt dél-koreai elnököt érintő vesztegetési ügy újratárgyalása után a Samsung „birodalom” örököse, Lee Jae-yong börtönbüntetést kapott. A bíróság megállapította, hogy Lee bűnösnek tekinthető vesztegetés, sikkasztás és bűncselekményből származó jövedelem eltitkolása miatt, mintegy 8,6 milliárd von (2 312 817 000 Ft) értékben.

A bíróság szerint Lee kenőpénzt adott és implicit módon arra kérte az elnököt, hogy hatalmát használja fel zökkenőmentes utódlásának elősegítésére a társaság élén.

Öltöny helyett rabruha – Forrás: The Verge
Nagyon sajnálatos, hogy a Samsung, az ország vezető vállalata és büszke globális újítója többször is bűncselekményekbe keveredik, valahányszor megváltozik a politikai hatalom.
Bíróság

A tárgyalás egy korábbi, 2017-es eljárás ismételt felgöngyölítése volt, ahol Lee-t azzal vádolták, hogy akár 43 milliárd von (10 973 275 000 Ft) összegű kenőpénzt fizetett nonprofit szervezeteknek, amelyek kapcsolatban álltak Choi Soon-sil-el, az akkori elnök Park Geun bizalmasával. Cserébe Parknak engedélyeznie kellett két Samsung leányvállalat egyesülését 2015-ben, ami javította Lee helyzetét a nagy családi tulajdonú konglomerátumban.

Az eredeti tárgyalás során Lee-t öt év börtönbüntetésre ítélték, bár az ügyészek 12 év büntetést kértek. 2018 elején Lee büntetését felfüggesztették, hogy a Samsung támogathassa a 2018-as Pyeongchang téli olimpiai játékokat.

Mivel Lee már töltött egy kis időt börtönben, most csak 18 hónapot kell letöltenie. Lee 2014-ben vette át a Samsung irányítását, miután Lee Kun-hee, az édesapja szívinfarktus után kórházba került.

Ez nem az egyetlen balhéja volt a trónörökösnek, 2020 júniusában a hatóságok elfogatóparancsot adtak ki letartóztatására, azzal a váddal, hogy manipulálta a piacokat és számviteli csalást követett el. Lee büntetése azt jelenti, hogy pillanatnyilag másnak kell helyet foglalnia a társaság élén, de még nem tudni, ki lesz az pontosan.

Szerintetek érinteni fogja a botrány az eladásokat?

Forrás és borító: AppleInsider

Kapcsolódó cikkeink

A Samsung ismét az Apple új készülékén élcelődik

Anikó

Ezek a zászlóshajók feszülnek az iPhone 14-nek ősszel

Anikó

Lesz valaha összehajtható iPhone?

Anikó