IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

A Steve Jobs Theater építészeti remekei

A Steve Jobs Theater az Apple és Foster and Partners építésziroda nyolcéves együttműködésének eredménye, mely 2017-ben a iPhone X bemutatásával együtt egy új korszakot indított a vállalat életében. Pillantsunk be kicsit a színfalak mögé.

A Theatert, vagyis színházat egy kis domb tetején húzták fel, amely történetesen a legmagasabb pont az Apple Parkban, természetesen Steve Jobs emlékének dedikálva.

Az épületet megközelítve, az első dolog, amit gyakorlatilag kiszúrja a szemünket, az a kör alakú, 155 méteres szénszálas, fémből készült tető. Mely első blikkre olyan, mintha a levegőben lebegne, hiszen kizárólag 44 darab, 22 láb (~6,7 méter) magas üveg panel támasztja alá. Nincsenek oszlopok, nincsenek gerendák, nincs „semmi”.

A Steve Jobs Theater személyében igazi építészeti remekről beszélhetünk, ami az egyik legrugalmasabb épület ma Amerikában. Az alapja ingás izolátorokat tartalmaz, amelyek lényegében óriási golyóscsapágyak, amik lehetővé teszik, hogy a földrengés esetén maga a föld mozogjon a szerkezet alatt, de az épület meg se moccanjon. Így a Steve Jobs Theater képes ellenállni 8-as erősségű földrengéseknek is. Sőt, Apple még arról is biztosította a látogatókat, a nyolcvan tonnás plafon akkor sem tud a fejükre szakadni, ha minden második üvegpanel egyszerre összetörik.

Forrás: Foster and Partners

De mindez csak ujjgyakorlat, hiszen a színház építészei elmondták, hogy az Apple által használt filozófiával próbálták megtervezni az épületet. Ami azt jelenti, hogy mindennek tartalmaznia kell egy célt, ugyanakkor egyszerű megjelenésűnek is kell lennie. 

Például úgy tűnhet, hogy az előcsarnokban kizárólag üvegfalak vannak, kör alakú mennyezeti lámpákkal, és nagyjából ennyi. De az üveg belsejébe rejtve a panelek közt vékony szilícium csatlakozók egyedi tervezésű vízvezetékrendszert rejtenek, amelyek a mennyezetbe integrált sprinkler rendszerhez csatlakoznak. Ugyanezt a technikát használták áramellátására és az audió megoldásokra keresztül-kasul az épületen. 

Forrás: Foster and Partners

Míg a Foster és Partners arra törekedett, hogy a lehető legminimalistább belső teret hozzák létre, egy komoly problémába ütköztek: minden brutál visszhangos lett. Egészen addig, míg meg nem töltötték a teret vendégekkel, hiszen az emberek maguk is természetes hangelnyelőként működnek. Így, amikor egy-egy esemény során az előcsarnok tele van vendégekkel gyakorlatilag nem hallható visszhang. Zártkörű, kevesebb személyt vendégül látó események során pedig külön az erre a célra rendszeresített anyagokkal borítják a falakat, melyek elnyelik a hangot. 

De a lényeg még mindig a föld alatt van, ahová a látogatók egy lépcsőn lesétálva vagy egy üveg liftet igénybe véve juthatnak le, melyek szintén egyedi tervezésűek. Az üveg lift valójában egy dugóhúzó pályán jár, amely lehetővé teszi, hogy lassan forogjon is ereszkedés közben. Így a liftnek csak egy ajtóra van szüksége az utasok be- és kilépésére, nem pedig kettőre. A lépcső pedig csak úgy, mint a falak, olasz mészkőből lett kialakítva.

Forrás: Foster and Partners

A nézőtér az előcsarnok széles bejáratán keresztül érhető el, melynek bejárata fölé a mester, Steve Jobs nevét vésték. Ez az egyetlen hely az épületben, ahol megtalálható Jobs neve. Belépve a nézőtér egészen családiasnak tűnhet, de valójában a Steve Jobs Theater háromszor nagyobb, mint az Apple előző 924 férőhelyes előadóterme. 

A nézőtéren elhelyezett székeket maga Jony Ive választotta, gyengéje lehet a barnás olasz bőr. A prémium anyagok felhasználásával minden egyes szék 14 000 dollárba került. Nem beszélve a fehér tölgyről, ami az egész padlót borítja, felvezetve oldalt a falakra is. Egyértelműen nem a spórolás volt a cél…

Forrás: Foster and Partners

Ha Jobs élne, szerintem nagyon elégedett lenne az Apple eseményeinek immár negyedik éve otthont adó remekművel. Most már csak azt kell elérnünk, hogy újra visszatérhessen az élet az épületbe.

.

Kapcsolódó cikkeink

Még nem kell lemondanunk az új iPhone SE-ről

Anikó

Továbbra is dolgozik az AirPower technológián az Apple

Anikó

Nem eszik olyan forrón az AR-kását

Anikó