IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

A Tesla alkalmazását is kíméletlenül eltávolítja az áruházából az Apple

Könyörtelen Tesla APP LEszedés, mivel az engedélyt ad harmadik féltől származó API-knak is.

A Tesla Apple Watch alkalmazása borzasztó népszerűségnek örvend a kaliforniai elektromos autók használói körében, ugyanis minden hasznos információt megtalálhatunk benne a kocsinkkal kapcsolatosan. Arra is jó, hogy utasításokat adjunk távolról, például bekapcsolhatjuk a fűtést, vagy a klímát, vagy lekapcsolhatjuk a lámpákat, ha úgy hagytuk őket véletlenül.

Igen ám, de amekkora felhajtás van az App Store körül mostanság, meg sem lepődünk azon, hogy ebbe is beleállt az Apple. Ugyanis egy szigorításnak hála, a cég nem szeretne harmadik féltől származó API-t (Application Programming Interface) használó alkalmazást látni a Store-ban. A Tesla pedig pont ilyet használ, aminek az lesz a vége, hogy ideiglenesen le kell szedniük a programot az áruházból.

Az alkalmazás egyébként május óta van fenn App Store-on, és már 5 frissítést megélt mindenféle probléma nélkül. Kim Hansen, a fejlesztésért felelős személy éppen a hatodik update-t küldte el az Apple-nek átnézésre, amikor nem várt választ kaptak. A cég ugyanis nem fogadta el a frissítést arra hivatkozva, hogy harmadik féltől származó fejlesztői felületet használnak, és a Tesla írásos beleegyezése kell, hogy megjelenhessen a felületen.

Hasznos funkciók, de mit sem ér, ha az Apple leszedi az App Store-ból – Forrás: 9to5Mac

A harmadik féltől származó API azért lényeges, mert a Tesla maga nem szoftverfejlesztő cég, ezért nyilvánvalóan külső segítséget használnak az alkalmazások fejlesztéséhez. Főleg egy olyan felület esetében, mint az Apple Watch, ami más kihívások elé állítja a fejlesztőket, mint például egy mobilos app.

A gond nem is ezzel van, hanem azzal, hogy a Tesla egyik fejlesztővel sem áll megbízásban, és nincs hivatalos API-juk, ami eddig senkinek nem volt gond, csak most az Apple-nek. Érdekesség még, hogy a szabály egyébként egy régi pontja az App Store Review Guidelinesnak, ugyanis az 5.2.2-es pont már régóta tiltja a harmadik féltől származó API-kat használó appokat a tulajdonos írásos engedélye nélkül.

Tehát most a Teslának ki kell adnia egy írásos nyilatkozatot arról, hogy mely fejlesztői felületek tekinthetőek elfogadottnak náluk, és csak ezután kerülhet vissza a Tesla Watch alkalmazása az App Store-ba, amiért ráadásul még 6 dollárt is elkérnek.

Szerintetek rájött az Apple-nél mindenkire a hisztiroham, vagy mi ez a nagy ellenségeskedés mindenki irányába?

Forrás: 9to5Mac
Borító: Reddit

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó