IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

A válság ellenére rekordprofitról jelentett az Apple

A negyedév eleje még eléggé pörgött és elegen táraztak be Macek és iPadet otthonra. Nem mellesleg a szolgáltatások további száguldása is segítette, hogy az Apple olajozott gépezete még a válságban se törjön meg.

Az Apple éjjel közölte a 2020 második negyedéves gyorsjelentését (az üzleti évük egy negyedévvel csúszik a naptárihoz képest, hogy a decemberi rekord bevételekkel induljon az év), melyben ugyan az eredeti várakozásoktól kissé kevesebb, az előzetes jelzések ellenére ugyanakkor rekord Q2-es bevételt jelentett.

Az Apple negyedéves bevételei (milliárd dollár)
Az Apple negyedéves nyeresége (milliárd dollár)

A teljes az alábbiak szerint tevődött össze:

Szolgáltatások

Szolgáltatások kategória bevétele (milliárd dollár)

Tim Cook sokak szemében nem az az ember, akit Steve Jobs utódjának kívántak volna. Ugyanakkor nem lehet elmenni amellett a zseniális terv mellett, hogy az Apple hardvergyártó cég státuszát kibővíti a saját szolgáltatások irányába. Ebben a negyedévben már pusztán a szolgáltatásokból 13,3 milliárd dolláros bevételt generált a cég, vagyis több mint a teljes bevétel egyötödét.

Ha ez a a trend tovább folytatódik (és nincs rá okunk azt hinni, hogy nem fog), akkor idővel akár az iPhone eladásoknál is nagyobb bevételi forrást jelenthet. Ez Cook válasza a telített piacra. Befektetői szempontból egyszerűen nem lehet azt mondani rá hogy zseni. Nem mellesleg ezt a szektort fogja támogatni a legújabb termékük is.

iPhone

iPhone kategória bevétele (milliárd dollár)

Az iPhone SE bejelentése ugyanis azt jelenti, hogy a jövőben még több aktív iOS készülék lehet. a kezekben, és a kifutó elődök helyett sem váltanak tömegesen Androidra a korábbi tulajok. Ez viszont ebben a negyedévben még nem látszódott: 7 százalékot esett az iPhone bevétel 2019 Q2-höz képest. Ennek oka Luka Maestri, az Apple pénzügyi vezetője szerint elsősorban a COVID-19-hez köthető.

iPad

iPad kategória bevétele (milliárd dollár)

Az elmúlt években a márciusi negyedév még nem alakult igazán izgalmasan iPad fronton, hiszen a termékpaletta frissítése általában tavasszal érkezett. Most egyedül az iPad Pro frissült, jött a Magic Keyboard, de ez majd csak a következő negyedévben fog látszani.

Mac

Mac kategória bevétele (milliárd dollár)

A Mac eladásokra állítólag pozitív hatással volt a válság. Magyar pénztárcával nehéz elhinni, de az USA-ban rengeteg nagy vállalat ruházott be gyorsan nagy mennyiségű Macre, hogy a dolgozók otthonról is folytathassák a munkavégzést. Maestri erre példának a Pelotont hozta fel, ahol a New York-i csapat állítólag egy éjszaka alatt állított üzembe otthoni munkavégzésre egy Mac flottát. Mondjuk mikor pörögjön az “okosfutógép”, ha nem a karantén idején.

Egyéb

Wearables, okoseszközök és kiegészítők kategória bevétele (milliárd dollár)

Egy kategóriába sorolja az Apple a viselhető eszközöket (Apple Watch és AirPods modellek), otthoni eszközöket (pl. HomePod) és a kiegészítőket. Ez a kategória egyébként a szolgáltatások mellett az elmúlt negyedévekben rendre a legnagyobb növekedést érte el, és most sem állt le: az előző évi számokhoz képest összesen 23 százalékkal nagyobb értékben adtak ilyen termékeket. A CFO szerint ráadásul minden kontinensen kétszámjegyű növekedést értek el.

2020 Q3 terv

Az Apple hagyományosan ki szokta tűzni a következő negyedév terveit bevétel, árrés, adóráta és működési költség terén, ami elsősorban a befektetők irányába tett lépés. Most azonban Maestri szerint akkora a bizonytalanság, hogy ezt végül nem lépték meg

Várakozásaikból annyit árultak el, hogy vélhetően csökkenni fog az iPhone-ok és a hordozható eszközök eladása, ezzel szemben az iPad és a Mac szerintük jobban fog menni. A negyedév első 5 hete vélhetően rekordot dönt majd, ezt követően azonban csökkenés látható.

Azt pedig már csak én teszem hozzá, hogy amennyiben a megszokott ütemben tudják emelni a szolgáltatások bevételét, egyáltalán nem várhatunk katasztrofális negyedévet az Apple-től.

A hírre az AAPL részvényei a tegnapi 290-292 dolláros szintről kicsit visszaestek, és jelenleg a kereskedés megnyitása előtt a 286 dolláros szinten stabilizálódott kissé az ár. Ez még mindig jelentősen több, mint a március 23-i 224 dolláros szint, de elmarad a februári 327 dolláros rekordoktól.

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó