IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

IThon Retro – A Terminator konzol

1997 karácsonya. A család legifjabb tagja izgatottan bontogat egy nagyobbacska csomagot, majd a díszpapírtól megszabadulva örömmel kiált fel: Nintendo! Csakhogy a dobozban egy Ending-Man Terminator lapul…

Abszolút nem volt ritka a fent vázolt jelenet a kilencvenes években, legalábbis a szocialista blokk egykori országaiban. A kapitalizmust még éppen csak tanulgató zsenge demokráciákban ugyanis hivatalos úton többnyire semmilyen kortárs konzolt nem lehetett beszerezni, ami pedig valahogy mégis eljutott ide, azt az átlagemberek számára nehezen megfizethető áron kínálták az ügyeskedők. A szorgos kínai gyártók felismerték az ebben rejlő lehetőséget, és elárasztották a piacot az olcsó klónjaikkal.

Ezek túlnyomó többsége a Nintendo 1983-ban megjelent konzolját, a Family Computert, azaz a Famicomot másolta. A 8-bites Famicom egy mai szemmel már kissé fura külsejű, japán piacon árult szórakoztató masina volt, amelynek exportra szánt változata az 1985-ben kiadott Nintendo Entertainment System, azaz a híres-neves NES.  Ezekből pályafutásuk során csaknem 62 millió példányt adtak el, így a kínaiak egész ügyesen választották ki, hogy mit érdemes lekoppintani.

A Famicom-klónokként emlegetett olcsó konzolok változatos néven és formákban érkeztek. Ott volt például az elsősorban az orosz piacra szánt taiwani Dendy, ami valamelyest még hasonlított is az eredetire, vagy a lengyeleknél taroló Pegasus. Mind közül a legelterjedtebb viszont a kifejezetten idióta nevű Ending-Man Terminator BS-500AS lett, ami hazánkban is évekig a kínai piacok és boltok elengedhetetlen portékájának számított.

Maga a masina érdekes módon inkább hasonlított a Sega Mega Drive-ra, mint bármelyik Nintendo-termékre: fekete ház nagy gombokkal, középen CD-meghajtót formázó kidudorodással.   A konzolhoz még járt két kontroller is, négy-négy kerek gombbal (melyek egyike a Turbo-felirattal kellette magát). A legizgalmasabb kiegészítő viszont egy menő fénypisztoly volt, amivel az azt támogató játékokban lövöldözhettünk.  Az Ending-Man Terminator BS-500AS-ben egy 1,79 MHz-es processzor dolgozott, a gép 25 színt tudott megjeleníteni 256X240-es felbontáson.

Valaha bizony ez számított a létező legkirályabb karácsonyi ajándéknak. Kép forrása: savegames.eu

S hogy mit lehetett futtatni rajta? Egy megfelelő adapterrel állítólag akár eredeti Nintendo-kazettákat is, bár ezeket akkoriban sem beszerezni, sem megfizetni nem volt könnyű. A megoldást azok az olcsó,  szinte minden kínai árusnál megtalálható sárga kazetták jelentették, melyek a Family Computer és a NES klasszikusainak kalózverzióit rejtették. A „sárgaprogramos” kazik esetenként nem is próbálták álcázni magukat, de a legtöbbször valamilyen álnéven hirdették a rajtuk található játékot.

Az Ending-Manhez azonban alapból járt egy afféle mesterkazetta, ami egyszerre több címet is rejtett. A rájuk ragasztott matricán általában olyan feliratok díszelegtek, mint az „1.000.000 in 1”, vagy a „9.999.999 in 1”. Ezek azt sugallták, hogy iszonyú sok játék van rajtuk, ám a legtöbbször valójában csak néhány programot hordoztak, a többi ugyanaz volt, csak más címmel.  A mesterkazik alap címei közé tartozott a legendás Duck Hunt és a Super Mario Bros. is, így a kínaiaknak köszönhetően magyar fiatalok ezrei ismerkedhettek meg az ikonikus vízvezeték szerelővel.

A PS4-hez bezzeg nem jár alapból 100 millió játék… A kép forrása: TodoColeccion.

A konzol árazását utólag nehéz belőni, hiszen szinte minden helyen más összegért kínálták, de mai árfolyamon néhány ezer forintos tétel lehetett, a fórumokon a lengyel és bolgár visszaemlékezők legalábbis 9-25 euró közötti összegekről számolnak be. A Terminator tehát egész sokat nyújtott relatíve kevés pénzért, cserébe viszont nem volt valami strapabíró. A kontrollereket és a gépházat is…khm megkérdőjelezhető minőségű műanyagból fröccsöntötték,  a vezérlők ráadásul hajlamosak voltak a meghibásodásra is.

Az Ending-Man BS500-AS viszont mégis nagyon fontos gép, hiszen Európa keleti felén (és még néhány szegényebb országban, például Indiában) egy egész generáció számára tették elérhetővé a NES akkor már korszerűtlennek számító, ám legendás játékait.  A masina szárnyalása mifelénk végül az ezredforduló után ért véget, amikor az életszínvonal emelkedésével és a fontosabb gyártók (pl. Sony) hivatalos megjelenésével megfizethetőbbé váltak a korszerű konzolok is.

Az Ending-Man, és úgy általában a Famicom-klónok ugyanakkor a mai napig nem tűntek el teljesen, a kínai webshopokon most is tömegével találni hasonló koppintásokat.

Neked megvolt az Ending-Man Terminator?

Forrás: Retro Consoles Wiki

Borítókép: Wikipedia