IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

A vezetéknélküli töltés tényleg árt az aksinak?

A fenti kérdést többször megkaptuk kommentben, illetve különböző fórumokon is találkoztunk már vele, így úgy döntöttem, utánajárok a kérdésnek. Mindezt amellett, hogy melóban nálam is pihen egy QI-töltő az asztalon, minden nap használom, tehát nekem is megvan a saját véleményem a dologról.

A vezetéknélküli töltés térhódítása az elmúlt években egyre rohamosabb mértékben nőtt, ma már szinte minden új közép- vagy felsőkategóriás telefont feltehetünk így tölteni. Bár kezdetben csak Androidos telefonnak adhattunk ilyen formán új lendületet, néhány éve az Apple is beszállt a piacra, egész pontosan az iPhone 8 érkezésével. A 8, a 8 Plus, illetve az ennél újabb iPhone-ok természetesen már mind rendelkeznek ezzel a képességgel.

Az előnye egyértelmű: rendkívül kényelmes. Én például imádom, hogy nem kell vezetékkel bajlódni, csak feldobom, és már vált is az akku ikonja zöldre. Sőt, mivel ebben a töltőben akár függőlegesen is tudom tartani a telefont, baromi hasznos, hogy munka közben nem kell figyelgetnem, vagy hallgatóznom, hogy jött-e értesítés, hisz azonnal látom, ha a perifériámban felvillan a képernyő.

Túlcsordul az energia

Sokak szerint pont ezzel a kényelmességgel árthatunk a telefonnak. A feltevés alapja, hogy a lítium akkumulátorokat károsítja, ha gyakran töltjük túl, azaz akkor is töltőn hagyjuk, ha az már rég 100%-on van. Márpedig, ha valakinek van egy szép új töltője, az biztosan éjjel-nappal használja majd. Igen, én is szoktam ilyet csinálni…

Forrás: Payette Forward

A feltevés azonban nem igaz. Bár a lítium-ion cellák alapvetően nem szeretik, ha kimaxoljuk őket, a modernebb telefonok már rendelkeznek túltöltés elleni védelemmel. Ennek hála akár egész éjszakára is töltőn hagyhatjuk a telefont, magától a töltéstől biztosan nem lesz baja sem a telefonnak, sem az akkumulátornak.

Meleg lehet a helyzet

A lítium-ionok alapvetően két dologra allergiásak. A szélsőséges használatra, és a hőmérséklet-ingadozásra. És amíg az első kimerül annyiban, hogy ha nem használod, félévente töltsd vissza 50%-ig, addig a második kritérium esetén már könnyebb hibázni. Bár az Apple hivatalosan azt állítja, hogy 0 és 35°C között optimálisan használható a telefon akkumulátora, a lítium valójában a szinte betarthatatlan 16-22°C között érzi magát a lehető legjobban.

Ez pedig oka lehet annak, hogy sokak szerint tönkreteheti az akkut a vezetéknélküli töltő. És ez innentől egy meglehetősen összetett kérdés, hisz sok mindentől függ, hogy egy ilyen töltő túlhevülhet-e, ezzel túlmelegítve az aksit, és károsítva azt. Többen is elemezték már a vezetékes, illetve a vezeték nélküli töltés okozta hőleadást, és ezeket összesítve egy érdekes, ám logikus következtetést lehet levonni.

A minőségi, precízen összeszerelt, megfelelő elektronikával ellátott (de nem feltétlenül drága) töltők esetében semmilyen különbség nem jelent meg, a generált hő nagyjából hasonló volt. Ezzel szemben a gyengébb minőségű, silány anyaghasználatú töltők hajlamosak lehetnek a magasabb hőmérsékleten való üzemelésre, ami egyértelműen az akku kárára mehet. Persze az utángyártott kábelek és töltőfejek is hasonló károkat tudnak okozni a telefonban, szóval ez talán nem olyan meglepő eredmény.

A másik tényező, mely szerepet játszhat ebben a kérdésben, az az, hogy miként helyezzük a telefont a töltőre. A töltőkben elhelyezett panel ugyanis fix elhelyezkedésű, és nagyon ritkán négyzet alakú, tehát az egyik oldala hosszabb, épp úgy, mint az akkumulátornak. Azonban, ha a telefont nem így helyezzük rá, esetleg csak félig lelógva, vagy ferdén, akkor a töltőnek máris sokkal több energiát kell mozgósítania, hogy tartani tudja az elvárt töltési időt.

Az iPhone XR tekercse – Forrás: Sunsky

A magasabb teljesítmény pedig több hőt generál, mely mint fentebb írtam, ártalmas lehet az akkunak. Nem minden esetben, de könnyen előfordulhat, hogy ilyen apróságok miatt bírja fél nappal kevesebb ideig a szeretett eszközünk.

És van még egy utolsó ok, ami miatt a töltőnk magasabb hőt adhat le, mint megszokott. Ez pedig a tok. Hisz ki ne védené méregdrága telefonját egy szolid, vagy éppen csicsás (esetleg cicás) védőtokkal? Azonban pont emiatt, hogy a telefon és a töltőpanel közé egy több milliméteres szilárd anyag kerül, a töltő nehezebben birkózik meg a feladattal, nehezebben adja le a töltést, a nagyobb teljesítmény pedig több hővel jár. Ezt tehát szintén egy olyan tényező, melyre érdemes odafigyelni.

Hogy néhány személyes tapasztalattal egészítsem ki a cikket, személy szerint sem én, sem a csapat többi tagja sem érzékelt túlmelegedést, vagy akkuproblémát ilyen töltő miatt. Egyik ismerősöm viszont rendelt egyet a Wishről, ami azért a néhányszáz forintért cserébe, azonnal meríteni kezdte az akkut. Egy töltőnél ez talán nem túl rendeltetésszerű…

Összességében: a vezetéknélküli töltés alapjában nem károsítja az akkumulátorunkat. Az viszont igen, ha nem megfelelően használjuk ki az általa adott előnyöket.

Te használsz vezetéknélküli töltőt? Mi a tapasztalatod?

Borítókép: iFixit

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó