IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Amikor a Google majdnem a Flip Videót vette a YouTube helyett

Ha ez így történt volna, szinte biztosan kicsit más hely lenne a ma jól ismert világháló! Ki tudja, lehet nem lenne ma YouTube…

2005 alkonyán a relatíve tinédzser korban lévő Google létrehozta a Google Video szolgáltatást. Nem hallottál még róla? Nyugi más sem. Na, ez a YouTubehoz hasonló szolgáltatás volt, csak messze nem volt annyira sikeres, kiforrott és nem rendelkezett túl nagy felhasználóbázissal. Pedig a vörös online videós platformú cég még csak gyerekcipőben járt az idősebb bátyóhoz képest. Annyi biztos, mindkettő a legnagyobb internetes videómegosztó szolgáltatás szeretett volna lenni.

Ezért 2006-ban mindketten versenybe szálltak a Pure Digital cégért és Flip Video elnevezésű kamerájukért.  Mert hát akkor még mindig majdnem két teljes évre voltunk az első okostelefonoktól, normális kamerákkal és kezelő felülettel, meg hát internetes eléréssel. És hát a két cég, a Flip Video akkor elég menőnek és forradalminak számító kamerájával tervezte meghódítani a piacot. Valahol a rendes kamerák és telefonok közé raknám be a Flip kamerát, ami gondolom a legfőbb pont volt vásárláskor. Mivel a legelején a YouTube és Google Video az emberek házi-készítésű videóira volt kihegyezve, csak mint a P-betűs társuk…, mondjuk azért picit “máshogy”.

Annyit emlegettem ezt a Flip Videót, ha teheted nézd meg a ComputerWorld videóját az akkor forradalmi kütyüről. Mondjuk 2020-ban nézve kicsit nosztalgikusan ciki visszatekinteni…

Királyul néz ki ugye? Mondtam én még 2006 ban… Most már nem igazán.. De valószínűleg azt gondolták majd ha megveszik a Flip kamerát, ami tuti tetszeni fog az embereknek, akkor többet fognak videózni, és netalántán azt még meg is akarják osztani az ismerőseikkel az interneten. Amit hogy máshogy tennék meg, ha nem a Google Videón vagy a Youtube-on keresztűl.

Szerencsére ezekből a nagy tervekből és kamera technológia vásárlásból mindekettő cég kimaradt és a YouTube-ot vette meg inkább a Google végül. Milyen jól is tették azt. De ahelyett, hogy magukba olvasztották volna, csak továbbfejlesztették platformjukat és hozzáadták a Google modernebb technológiáját. Ami elvileg a fő cél volt, mivel attól mert még megvették a YouTube-ot, a Google Video nem lett menőbb, jobb vagy használtabb…

Talán más lenne vagy nem is lenne ennyi YouTube logó – Forrás: 1000 Logos

Viszont, ha a Google tényleg megvette volna a Pure Digitalt, akkor ez lett volna az első kamerájuk, pontosabban hardverük. Meg az első nagyon rossz üzletük is. Egy alternatív univerzumban biztos tönkre is ment emiatt a Google… Persze ma már Google Pixel telefonok sorozata és még megannyi okoskütyü után nagyon furán hangzik, hogy anno még csak szoftveres dolgokkal foglalkoztak. Persze, ha egy cégből mogul lesz akkor az csak úgy történhet meg, ha mindenbe is belenyúlnak.

Aztán ki tudja, lehet ha beruháztak volna a Pure Digital cégbe és kamerájukba a Flip Videóba, amivel ha becsődöltek volna, akkor talán ma nem lennének Google hardverek. Természetesen ezt kétlem, de azért nagy ereje van a pillangóhatásnak. Annyi biztos, 590 millió dollárért vásárolta meg anno a Pure Digitalt a Cisco, és mire piacot hódítottak az okostelefonok, meg is bukott a Flip Video.

Kitudja, ha annak idején nem veszi meg a YouTube-ot a Google, akkor lehet csak maradtak volna a szoftvereknél…. – Forrás: 1000 Logos

Szerencsénkre a Google háza táján a YouTube megvásárlása mellett döntöttek, amit “potom” 1,65 milliárd dollárért szereztek meg. Vicces, mivel a YouTube is tervezte a Pure Digital megvételét, és tegyük fel megvették volna azt, majd aztán a Google amúgy is megvette a YouTube-ot, igazából a keresőmotoros cég csak megevett volna mindent, mint a nagy halak…

Igaz ez nem így történt, mármint a YouTube végül ugye nem vettem meg a Flip Videó kamerát gyártó céget. De azért a Google csak megvette a YouTube-ot. Amire nagyon is azt mondanám, jó üzlet volt a videómegosztó most már éves 15 milliárdos minimum bevételével.

Természetesen ebben a Google-nek is nagyon nagy része van és volt is. Azonban szerintem biztosan kicsit másabb lenne a YouTube platformja, ha anno nem vásárolta volna fel őket a legnagyobb internetes keresőmotor cég. És inkább megvették volna a Flip kamerát, ami segítségével megakarták volna alkotni a Myspace-szerű YouTube-ot.

Kvázi azt akarták, ha már megosztod videóidat is, akkor legyen mellé profilod is, ismerőseid meg miegymás… Az, hogy most jobb lenne vagy rosszabb, embere válogatja. De szerintem most nem feltétlen tartana a YouTube ott ahol most tart. Szinte ellenfél nélkül uralja a videós platformok piacát. Ahogyan a Google is a szoftverek és keresőmotorok piacát.

Borító és Forrás: androidauthority

Szerinted is merőben más lenne az internet egy akár más arculatú Google-lel és YouTube-bal?

Kapcsolódó cikkeink

Ezek a zászlóshajók feszülnek az iPhone 14-nek ősszel

Anikó

Google: az Apple visszatartja a fejlődést

Anikó

Végre használható lesz a Gmail iOS-es widgete

Anikó