IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Android 12 – főszerepben a személyre szabhatóság és a biztonság

Megreformált külsővel érkezik a legújabb Android, amelynél a személyes preferenciákra fektették a legnagyobb hangsúlyt.

Május 18-a óta tesztelhető az Android 12 béta verziója, melynek megújult felülete a “Material You” művésznévre hallgat. Megkapjuk az eddig jól megszokott, tárgyilagos, letisztult és átlátható stílust, melyet viszont teljes mértékben a saját ízlésünkre tudunk szabni. Gyakorlatilag határtalanok a lehetőségeink a formák, a színek és úgy általában az összhatás kialakításának terén.

Az Android 12 egyik izgalmas újítása az, hogy a rendszer képes felismerni a felhasználó által választott háttérkép legdominánsabb színét, és arra építve alakítja ki az egész rendszer arculatát. A Google sokat finomított a rendszeren belüli animációkon is, melyeknek köszönhetően úgy érezhetjük, hogy a készülékünk “minden egyes érintéssel életre kel.” Ráadásul teszi mindezt úgy, hogy az nem megy a teljesítmény és az üzemidő kárára.

Forrás: macrumors

A külsőségek mellett azért persze a teljesítményt tekintve is történtek előrelépések. A Google állítása szerint az alap rendszerszolgáltatások kevésbé terhelik majd a CPU-t, mint korábban, emiatt az Androidos készülékünk gyorsabb, reszponzívabb és hatékonyabb energiafogyasztású lesz.

A biztonsági fejlesztések terén a Google merített némi ihletet az iOS 14-ből. Az egyik ilyen újdonság a jobb felső sarokban található mikrofon- és kamera indikátor, amely jelzi számunkra, ha egy alkalmazás épp használatba kívánja venni a fent említett eszközöket. Ezzel párhuzamosan könnyebbé vált a mikrofon- és kamera használat jogosultságának a beállítása, a gyorsmenüből egyetlen mozdulattal engedélyezhetjük vagy tilthatjuk ezt az egyes appok számára.

Forrás: macrumors

A helyhozzáférést tekintve is történtek változások, ezentúl, ha egy applikáció szeretne hozzáférni a tartózkodási helyünkhöz eldönthetjük, hogy pontos helyrajzi adatokkal kívánjuk ellátni, vagy csak hozzávetőleges információt kaphat arról, hogy épp merre vagyunk. A mesterséges intelligencia pedig segít abban, hogy minden eddiginél kevesebb adatot és információt gyűjthessenek rólunk.

Az Android 12-t béta verzióját a nyár folyamán van alkalmunk tesztelni. A Google saját gyártású készülékei mellett számos készüléken ki lehet próbálni a rendszert, ilyen például a Xiaomi Mi 11, a OnePlus 9 vagy az Asus ZenFone 8. A támogatott eszközök teljes listáját ide kattintva lehet megtekinteni.

Forrás: MacRumors

Kapcsolódó cikkeink

Ezek a zászlóshajók feszülnek az iPhone 14-nek ősszel

Anikó

Google: az Apple visszatartja a fejlődést

Anikó

Végre használható lesz a Gmail iOS-es widgete

Anikó