IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Apple és Google – összefogás a koronavírus idején

Majd’ egy hónapja jelentette be az Apple hivatalosan, hogy partnerségre lép a Google-lel, és együtt hoznak létre egy olyan technológiát, ami segítheti az országok egészségügyi szervezeteit a koronavírus elleni harcban.

Minden politikai töltet nélkül mondom, hogy a vészhelyzetek mindig radikális lépésekre kényszerítenek mindenkit gazdasági egységektől függetlenül, legyen szó egy-egy háztartásról, egy egész országról vagy globális vállalatokról. A karantén alatt kapcsolatok bomolhatnak fel és új szövetségek jöhetnek létre. Mint a filmekben, amikor a jó és rossz egy még nagyobb gonosz ellenében egy pillanatra összefog.

Forrás: Apple Newsroom

Azt hiszem, sokszor szeretünk így tekinteni az Apple és Google kapcsolatára is, holott a valóság ennél sokkal árnyaltabb. Igen, ugyanarra a piacra dolgoznak, egymás kompetitorai, azonban sok esetben egymás üzleti partnerei is, gondoljunk csak az új iPhone-okba szerelt OLED panelekre, melyek beszállítói a Samsung és az LG.

A nagyobb gonosz most a koronavírus, mely ellenében egy olyan alkalmazást és API-t fejleszt közös erővel a két tech óriás, ami iOS és Android eszközökre egyaránt elérhető, illetve a világ egészségügyi szolgáltatói is használhatnak.

Emellett persze a mezei felhasználók is profitálhatnak a fejlesztésből, ami lehetővé teszi a kontaktus követést is (contact tracing), ha már elég nagy adatbázissal rendelkeznek. Kivételes esetek egyike, amikor adatvédelmi szempontból jó, ha gyűjtik az adataid. Igaz, a két vállalat igen erős szabályozáshoz köti az alkalmazások fejlesztését és az adatok begyűjtését:

  • Az alkalmazásokat csak állami egyészségügyi hatóság fejlesztheti és csak és kizárólag koronavírus fertőzés esetén használhatók
  • Az alkalmazásoknak mindenképpen kérnie kell a felhasználók beleegyezését a használathoz és ahhoz, hogy pozitív eredményük bekerülhessen az adatbázisba
  • Az alkalmazások csak a legszükségesebb adatokat gyűjthetik be, azt is csak a koronavírusra való válasz tekintetében, a begyűjtött adatok reklámtevékenységi célokra nem felhasználhatók
  • Az alkalmazásoknak tilos helyzetadatokat továbbiakban felhasználni
  • Országonként csak egy hivatalos alkalmazás fejlesztéséra használható fel az API

Az első körben begyűjtött felhasználói adatok alapján az Apple létre is hozott egy Mobility Trend Reports névre hallgató weboldalt és letölthető adatbázist is. Az oldal gyönyörűen szemlélteti hogyan csökkent az emberek mobilitása az elmúlt cirka 5 hónap során. Érdekes mondjuk Hong Kong és Magyarország adatait összevetni.

Hong Kong (bal) és Magyarország (jobb) gyalogos és autós közlekedési adatai – Forrás: Apple CoVID 19 Mobility

Aztán jött az iOS 13.5 bétája, amiben már elérhetővé vált a felhasználók számára az úgy nevezett Exposure Notification, vagyis értesítések arra az esetre, ha potenciálisan fertőzés veszélynek voltak kitéve.

Bár jelenleg a béta a világ minden táján elérhető, sajnos úgy tűnik, az éles verziót egyelőre csak az USA-ban tudják majd használni első körben az emberek. De ami késik, az talán múlik is, mire a magyar egészségügyi rendszer odáig eljut, hogy ide feltölthessen hivatalos adatokat és a két vállalat által közösen a rendelkezésükre bocsátott API-t hathatósan felhasználja, talán már le is cseng a vírus. [Ez az én véleményem, kéretik mellőzni a politikai töltetű kommenteket!]

Forrás: MacRumors

Az Apple fejlesztői weboldala szerint az ExposureNotification keretrendszer arra használható, hogy informálja az embereket arról, ha potenciálisan SARS-CoV-2 vírus fertőzésnek voltak kitéve. Az API alapján két fajta felhasználót lehet megkülönböztetni: azokak, akik biztosan megfertőződtek és ezt bizonyítani is tudják a megfelelő azonosítóval ellátott eredménnyel, valamint azokat, akik potenciálisan fertőzésnek voltak kitéve.

Forrás: MacRumors

A screenshotokon jól láthatók, hogyan töltheti fel a felhasználó COVID-pozitív státuszát, illetve hogyan kapcsolhatók be az Exposure Notificationök.

Forrás: MacRumors

Ha a felhasználó potenciálisan fertőzés veszélynek volt kitéve = egy helyen tartózkodott valaki olyannal, akinek már korábban pozitív státuszt igazoltak az alkalmazáson belül, akkor értesítést kaphat róla saját helyzetadatai alapján.

Ha jársz emberek közt, te szeretnél ilyen értesítéseket kapni vagy addig otthon maradsz, ameddig csak lehet?

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó