IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Apple Silicon – Beköszöntött az ARM kora az Apple-nél!

A macOS már átment három nagy fázison – PowerPC, macOS X és Intel, most pedig jön az Apple saját chipje. Eljött az ARM kora.

Minden az iPhone-nal kezdődött, itt jelentkezett először az igény az egyre durvább teljesítmény és egyre kisebb fogyasztás iránt. Gyarkolatilag itt most elmondják mindazt, amit leírtam múlt héten az ARM-es cikkemben, hogy jutott el az Apple odáig, hogy ARM chipeket gyártson Macekbe is.

Apple Silicon. Hihetetlen mennyi technológiát sűrítettek be ebbe a chipbe. Secure Enclave, nagy teljesítményű GPU, optimalizált teljesítmény és még borzalmasan sok szempont, amit eddig más architektúrákkal nem tudtak megvalósítani.

Egyből rá is optimalizáltak egy csomó más programot, pl. a Final Cutot. De külső fejlesztők felé is nyitottak, a Microsoft Office alkalmazásai egyből támogatják is az új chipeket és az Adobe-t sem hagyták ki a buliból. Über brutál 5 gigás .psd, teljesen simán zoomol ki- és be, és Mayában is brutál látványosakat lehet alkotni. Durva erőgépek fognak itt születni. Most már csak azt kéne tudni, ez mennyire fog “fájni”.

Indul a Quick Start Program minden fejlesztőnek, hogy azonnal el tudjanak kezdeni fejleszteni. A Developer Transition Kitbe nem csak a szoftverek tartoznak, kapnak helyből egy Mac minit is Big Surrel. Utoljára egy ezres volt a beugró, dollárban.

Ha teljesen őszinte akarok lenni, az egész ARM-es átállást még egy kicsit emésztenem kell. Sok új információ, és még több új lehetőség. Mondjuk az totál furcsa volt, hogy az ARM szó egyszer sem hangzott el. De hosszú még az út. Az első Apple Siliconos Macek az év végén jöhetnek, a vállalat pedig úgy számolja, hogy az egész átállás akár 2 évet is felölelhet.

Kaptunk is meg nem is. Én bevallom, ennél eggyel többre vágytam. Bár borzalmasan impresszívek a demók, azért elsüthették volna, hol és miben érkezik a legújabb chip. iMac vagy MacBook, nem mindegy.

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó