IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Gyökeres változások jönnek az iOS 14-ben

Újratervezett és testreszabható Főképernyővel, App Clipekkel és számtalan apróbb újdonsággal érkezik idén szeptemberben az iOS 14. Menjünk sorba kicsit részletesebben, mik hangzottak el a tegnapi Keynote-on.

A Kezdőképernyő újdonságai

Az első és legnagyobb újítás a widgetek érkezése a Főképernyőre. Bizonyos alkalmazások widgetei már eddig is elérhetők és hozzáadhatóak voltak a Today View nézethez. Ezek most szépen átvándorolnak a Főképernyőre. Ráadásul nem is csak szimpla widgetként.

Megválaszthatjuk majd azok információ tartalmát, hogy mekkora helyet foglaljanak el és hol. A Smart Stack funkció használatával pedig változhatnak idő, helyszín és tevékenység függvényében a megjelenített widgetek.

A Főképernyő különböző oldalai különböző widgeteket jeleníthetnek meg, pl. munkához, utazáshoz, sporthoz, szórakozáshoz. A legutolsó oldalon pedig ott figyel majd az App Library, ahol tematikusan automatikusan gyűlnek majd alkalmazásaid – persze ezt manuálisan is felülírhatod majd – és könnyen kereshetsz köztük A-Z rendezett listában.

A bejövő FaceTime és sima hívások – és az új Siri interakciók is – egy teljesen új felületet kapnak. Az eddigi banner értesítésekhez hasonlóan végre a hívások (és Siri) nem fogja elfoglalni az egész kijelzőt, csak annak tetején jelenik meg egy sávban. Így nyugodtan folytathatod, amit éppen csináltál. Nem kell percekre megszakítanod a munkafolyamatot, ha éppen nem akarod fogadni a hívást, de elutasítani sem szeretnéd.

Ugyanez vonatkozik a különböző videók kép-a-képben megjelenítésére. A videó ablakát nem csak átméretezheted, de bárhová teheted a kijelzőn és közben bármilyen más alkalmazást használhatsz. Vagy, ha úgy tetszik, akár el is küldheted a háttérbe és csak a hangot hallgathatod.

App Clipek

Mivel az Apple-nél a fejlesztés során nagy hangsúlyt fektetnek az UI mellett a UX-re is, az App Clipek gyakorlatilag egyes alkalmazások adott funkcióinak kicsinyített másai, a még gyorsabb, még könnyebb elérés érdekében.

Nem kell hozzá még az egész alkalmazás sem, elég csak beolvasni az Apple által egyedileg készített App Clip kódot vagy NFC tageket használni, esetleg QR kódokat, amit akár Üzenetben vagy Safarin kereszül is meg lehet osztani másokkal.

Megújul az Üzenetek alkalmazás

Két olyan esszenciális újítás is érkezik a beszélgetésekbe, amire már gyakorlatilag a legtöbb üzenetküldő szolgáltatás képes volt. Az egyik az Inline Replies névre hallgató funkció, amikor egy adott üzenetet jelölhetünk meg, és arra válaszolhatunk egy egész threadben. Illetve a @-os taggelési funkció, ami főleg csoportos beszélgetések során must have.

Ennek továbbgondolt folyománya az új értesítési beállítás is. Már választhatod majd azt a lehetőséget is, hogy csak a neveddel taggelt üzenetekről érkezzen hozzád értesítés, ahelyett, hogy egy csoportos beszélgetésben elárasztanának a jelzések.

Az Üzenetek kezdőképernyőjén lehetőséged lesz adott beszélgetések pinelve kiemelni és oda is érkezik egy új fajta értesítési lehetőség.

Természetesen elmaradhatatlan kellék a Memojik és Memoji matricák fejlesztése is, jön három új gesztus.

Apple Maps

Ez a rész nekem tegnap teljesen kiesett, valószínűleg azért, mert elkönyveltem, hogy nálunk ez úgy sem lesz. Pedig miért ne lenne. A zöld alma jegyében jönnek a sokkal jobb biciklis útvonalak, illetve elektromos járművekkel megközelíthető útvonalak és a nagyobb brandek által szerkesztgetett Guide-ok (na, ez nálunk tényleg nem lesz).

A biciklis útvonalakon jön csomó extra infó, ami eddig még nem volt: pl. emelkedés, mennyire forgalmas az útszakasz, vannak-e biciklivel megközelíthetetlen részei, lépcsők, stb.

Az elektromos vonalon pedig jöhetnek a bejelölt töltőállomások és azt is figyelembe veheti útvonaltervezés során (természetesen megfelelő eszköz esetén), hogy van-e elég kakaó a járművünkben, hogy eljussunk a célig.

Első a biztonság

Ezen akármennyit gúnyolódok, gyakorlatilag nem tudom vitatni, hogy sokkal nagyobb biztonságban vannak az adataim az Apple-nél, mint bármelyik másik vállalatnál.

Az egyik ilyen irányú újdonság a kibővített engedélykérés alkalmazásonként, mindenre rá fognak kérdezni az appok. Az App Store-ban pedig minden alkalmazásnál ott figyel majd egy kártya azokkal az infókkal, amiket kérhet az alkalmazás használata során.

Dönthetünk majd, hogy szeretnénk megadni a pontos helyzetünket vagy csak a hozzávetőleges tartózkodási helyünket és hogy milyen hozzáférést adunk a mikrofonnak és kamerának használat során.

Ami pedig még extra jó, a Sign in with Apple funkció használata most már lehetővé válik meglévő felhasználókkal is. Tehát lehet upgradelni az accountot, nem kell újat regisztrálni, ha olyan szolgáltatás esetén vennéd igénybe a funkciót, ahová már egyszer másképp regisztráltál.

És minden, mi jó

Fordítás: Natív fordítási lehetőség érkezik az iOS 14-be. A 11 különböző nyelven (angol, mandarin kínai, japán, koreai, spanyol, német, francia, olasz, orosz, brazil portugál és arab) igénybe vehető funkció nem csak diktált szövegekkel, de beérkező üzenetekkel, hangüzenetekkel is működni fog alkalmazástól függetlenül.

Otthon: Mindamellett, hogy designjában is kicsit megújul, az Otthon alkalmazással sokkal könnyebb lesz az automatizáció és egyes kiegészítők irányítása. A Vezérlőközpontba is bekerül egy komplett szekció, a még gyorsabb elérés érdekében.

Az Adaptive Lighting a kompatibilis HomeKites fényforrások esetében automatikusan állítani tudja majd a színhőmérsékletet a napszakhoz illően és jönnek az arcfelismeréses kapucsengők és kamerák is, amik felismerhetik barátainkat és családtagjainkat. Természetesen mindezt szigorúan biztonságosan enkriptálva.

AirPods: Jön két új baromi jó funkció az AirPodsba. Végre sikerül megvalósítani azt, amit megannyi gyártó fülese már tud: az intelligens automatikus váltást eszközök közt. Illetve jön a Spatial audio névre hallgató funkció AirPods Prók esetében. Itt különböző audiofilterekkel és mozgás feltérképezéssel teszik még valóságosabbá a hangokat körülötted, amit a képernyőhöz igazítanak.

Digital car keys: Tegnap hiányoltam, hogy nem említették meg az Apple Watchot, de a hivatalos leírásból kiderült, hogy mind az iPhone-od, mind pedig Apple Watchod alkalmas lehet arra, hogy kinyisd és elindítsd vele az autód. Természetesen csak a megfelelő modellek esetében. A digitális kulcsokat megoszthatod a megfelelő személyekkel üzenetben és iCloudos funkció lévén ugyanúgy le is tilthatod a saját kulcsodat, ha például elvesztetted az autódhoz rendelt telefonod.

Az UWB – Ultra Wideband – techonológiának és U1 chipnek köszönhetően mindez úgy is működik, hogy elő sem kell venned a telefonod a zsebedből.

Lokátor: Már nem csak az Apple által készített iCloudos eszközöket mérheted be a Lokátor alkalmazás használatával, egyéb támogatott harmadik féltől származó kiegészítők is bekerülhetnek az appba. De ahhoz előbb kellenek ilyen eszközök.

Safari: Az Apple natív böngészője megint eggyel biztonságosabb lesz. Könnyebb lesz segítségével lekövetni a cross-site trackinget és már azt is jelezheti a böngésző, ha felhasználód-jelszavad adatszivárgás során kikerült az internetre. Egyben jön a weboldalak Google Translate szerű helyből átfordítása. Gyanítom, hogy csak az előbb listázott 11 nyelven, így erre nekünk még mindig várnunk kell.

Egészség: Az Egészség alkalmazás legnagyobb újítása az alvásmonitorozás funkció megérkezése. Emellett viszont csomó kisebb változás jött már meglévő funkciókban és érkeztek új inputok is, úgy, mint szimptómák és egészségügyi feljegyzések.

Időjárás: Az időjárás alkalmazás az új widgettel tud majd totálisan kiteljesedni. Jönnek az értesítések és a percről percre változó előrejelzések.

Kisegítő lehetőségek: A Headphone Accommodations funkció segít felerősíteni a hangokat halláskárosodással élő felhasználó számára, míg a csoportos FaceTime beszélgetések során a jelnyelv használata már automatikus felismerést kap, egyben továbbfejlesztették a Voiceover funkciót is.

Az iOS 14 fejlesztői béta formájában már elérhető, az első publikus béta július során érkezhet. A végleges verzió esetén pedig a szokásos szeptemberi rajtra kell számítani.

Kompatibilitás szempontjából minden változatlan: iPhone SE (1. generáció), iPhone 6S, iPhone 6S Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone X, iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone XR, iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max, iPhone SE (2. generáció) és iPod touch (7. generáció)

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó