IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

AR/VR headset támogatás és push értesítések érkezhetnek a webalkalmazásokhoz

Az Apple a múlt héten kiadta az iOS 15.4 első bétáját a fejlesztők és a nyilvános béta felhasználók számára. A több új funkciót is tartalmazó frissítés a Safariba érkező néhány üdvözlendő változásra utal. Pontosabban az Apple végre dolgozik azon, hogy lehetővé tegye a push-értesítések használatát a webes alkalmazások számára az iOS-en, valamint a WebXR API-t az AR/VR headsetek támogatását.

Ahogy Maximiliano Firtman fejlesztő megjegyezte, az iOS 15.4 béta új funkciókat vezet be, amelyeket a weboldalak és webes alkalmazások használhatnak. Ezek egyike az univerzális egyéni ikonok támogatása, így a fejlesztőnek többé nem kell külön kódot hozzáadnia ahhoz, hogy webalkalmazás ikonját az iOS-eszközökön elérhetővé tegye.

Négy éve van Safari az iOS-en, amely támogatja a Web App Manifestet (11.3-tól – 2018 március), de az ikonok deklarációját mindig figyelmen kívül hagyták (a támogatás hiányát egyébként sem az Apple, sem a WebKit nem dokumentálta). Ez ahhoz vezetett, hogy sok Progressive Web App telepítés iOS-en megfelelő ikon nélkül maradt, mivel a HTML-ben is hozzá kell adni egy rel=apple-touch-icon-t rel=apple-touch-icon-nal, és ezt nem minden PWA fejlesztő tette meg.

A legjelentősebb változás azonban még hátravan – ez pedig a push-értesítések a webes alkalmazások számára. Míg a macOS-en a Safari lehetővé teszi, hogy a weboldalak értesítést küldjenek a felhasználóknak, amikor a weboldal a háttérben van (vagy bizonyos esetekben akár az alkalmazás bezárása mellett is), addig az Apple sosem engedélyezte ugyanezt a funkciót iOS-en.

Szerencsére úgy tűnik, ez hamarosan megváltozik. Ahogy a Firtman megjegyezte, az iOS 15.4 béta új Beépített webes értesítések és Push API kapcsolókkal egészíti ki a WebKit kísérleti funkcióit a Safari beállításain belül. Mindkét opció nem működik a béta 1-ben, de ez erős jel arra, hogy az Apple végre engedélyezi a push-értesítéseket a weboldalak és webes alkalmazások számára az iOS-en.

Forrás: 9to5Mac

Mivel egyes fejlesztők az App Store-irányelvek miatt kénytelenek voltak webes alkalmazásként kiadni alkalmazásaikat iOS-en (például az xCloud alkalmazást), ezek a fejlesztések minden bizonnyal egy kicsit jobbá teszik a webes alkalmazások használatának élményét iPhone-on és iPaden.

Érdekesség, hogy az iOS 15.4 béta verziója már tartalmazza a WebXR API-t, amely támogatást nyújt a kiterjesztett és virtuális valóság headsetek számára a weboldalakon. Az API alapértelmezés szerint kikapcsolva érkezik, de még ha be is van kapcsolva, jelenleg nincsenek olyan AR/VR headsetek, amelyek működnének az iOS-szel. Mivel a pletykák szerint az Apple az év végére bemutatja első vegyes valóság headsetjét, az új API az Apple új eszközéhez kapcsolódhat.

Az iOS 15.4 hivatalos megjelenése a nagyközönség számára idén tavasszal várható.

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó