IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Az Apple átmenetileg felfüggesztette a Facebooktól begyűjtendő 30%-os díjat

Úgy tűnik, hogy a Facebook nyerte a hisztiháborút az Apple ellen, ugyanis a tech mogul egy ideig nem kéri a 30%-os jussát az alkalmazáson keresztül foglalt jegyek után.

A Facebook kontra Apple botrány már lassan kezdi úgy kinőni magát, mint az Epic vs. Apple, vagy a TikTok vs. Trump balhé. Korábban már írtunk róla, hogy a Facebook nagyon berágott főleg az Apple-re, de a Google Play Store-ja is hasonló elven működik, amiért az alkalmazáson keresztül értékesített eseményjegyek után is kéri a 30%-os jutalékot. Ugyanis az App Store (és a Play Store) szabályzata szerint 30%-os jutalékot kell leadniuk az alkalmazásoknak a felületükön vásárolt elemek után.

A Facebook saját elmondása szerint a koronavírus miatt készítette el a felületen, aminek segítségével Facebookon is lehet venni a kis és nagyvállalkozások által szervezett eseményekre jegyet. El is juttattak akkor egy nyilatkozatot az Apple-höz, hogy mennyire igazságtalan, hogy a nehéz helyzetben lévő vállalkozások csak a bevételük 70%-át kapják meg, annak ellenére, hogy a vírusban is keményen dolgoznak.

Így néz ki a felület, ami sajnos nálunk még nem elérhető – Forrás: The Verge

Az Apple végül beadta a derekát és azt mondta, hogy ha ez tényleg a kisvállalkozások megsegítésére készült, akkor 2021 augusztusig nem kéri a 30%-os jutalékát, hogy ők is beszálljanak a segíteni.

Ez úgy valósulhat meg, hogy az Apple engedi, hogy Facebook Pay-jel fizessenek a szolgáltatásokért vagy jegyekért. Ezzel az Apple lemond a saját, 30%-os jutalékáról a vállalkozások javára. A Facebook azt nyilatkozta, hogy erre az engedményre minden vállalkozás jogosult, kivétel azok, akik Facebook Gaming játékokat fejlesztenek.

A Facebook egyébként nagyon jól csinálta, hogy sajnálattal és lelkiismeret-furdalás okozásával igyekezett megnyerni magának az Apple-t, hogy engedje el a díjakat. Ez az Epicnek nem sikerült, akik mondjuk a saját érdekükben szerették volna, ha az almások nem húznak le 30%-ot.

Szerinted jófejség volt az Apple-től a lépés, vagy valami más áll a háttérben?

Forrás: The Verge
Borító: Medium

 

 

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó