IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

A játékdemók új típusát hozta el az iOS 14

Az új oprendszer App Clips nevű funkciója ugyan nem csak játékok kipróbálására használható, de ebben a szerepkörben kiemelten hasznosnak tűnik.  

Az iOS 14 legfontosabb újdonságait bemutató cikkünkben már szóba került az App Clips, azaz magyarul Apprészletek, ami lehetővé teszi, hogy az alkalmazások bizonyos funkcióit telepítés nélkül is kipróbálhassuk. A folyamat teljesen automatikus, a „miniappokat” böngészős bannerekkel, QR-kódokkal, linkekkel, NFC-tagekkel, a Térképekben található helykártyákkal, vagy akár közvetlen kódokkal is elindíthatjuk. A fejlesztőknek szóló bemutatóban az Apple leginkább az olyan gyakorlatiasabb műveleteknél igyekezett kidomborítani az új trükk előnyeit, mint az ételrendelés, a parkolás, vagy a rollerkölcsönzés.

Az egyik legkorábbi App Clips-fecske azonban végül egy játék lett, ami rámutat arra, amit még az Apple sem említ: a funkcióval a játékdemók új, hatékonyabb típusa is megszületett. A Firi Games ugyanis úgy döntött, hogy egy apprészlettel kipróbálhatóvá teszi a 2016-ban kiadott Phoenix II shoot ’em up első küldetését, így aki most egy iOS 14-es eszközről meglátogatja a stúdió honlapját, külön telepítgetés nélkül kóstolhat bele az űrbéli lövöldözésbe.

Ehhez nem kell mást tenni, mint a képernyő tetején megjelenő „Játék” gombra nyomni, és már indul is a móka. Mikor a prológus végére érünk, a rendszer automatikusan felajánlja a teljes verzió letöltését, ami a Phoenix II estében még vásárlást sem igényel, hiszen egy ingyenes programról beszélünk.

Legyen bármilyen könnyen használható, az App Clips mögött persze nincsenek csodák, hiszen az alkalmazások részletei valójában letöltődnek a készülékünkre. A Phoenix II demóját például még napokkal a próba után is elindíthatjuk közvetlenül a telefonunkról, méghozzá a Beállítások „Apprészletek” almenüjében. Ehhez internetes kapcsolat sem szükséges, tehát az első futtatás során minden szükséges fájl települ az eszközünkre. Ugyanitt szerencsére a törlés is megoldható, ráadásul egyetlen gombnyomással akár több app maradványától is megszabadulhatunk. Amennyiben a próba végén letöltjük a teljes verziót, az automatikusan felülírja az apprészletet.

A Phoenix II-vel szerzett tapasztalatokat összegezve nem túlzás azt mondani, hogy az App Clips új lendületet adhat az iOS-es demóknak. Egy játék előzetes kipróbálására eddig csak két mód volt az iPhone-on: interaktív reklámokkal, amiknek vajmi kevés közük van az eredeti élményhez, illetve az első pályát még ingyen felkínáló címekkel, de azokat viszont muszáj teljes egészükben letölteni. Ezekhez képest az Apprészletek jóval praktikusabb megoldásnak tűnik, kérdés persze, hogy hol húzódnak a funkció határai, azaz képes-e megbirkózni mutatósabb, összetett játékokkal is.

Borítókép: MacRumors

Kapcsolódó cikkeink

Eszméletlen összeget költöttünk appokra 2021-ben is

Anikó

Érkezik a Netflix játékszolgáltatása az App Store-ba

Anikó

Megkezdte a játékok tesztelését a Netflix

Anikó