IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Az Apple bemutatta a 14- és 16”-es MacBook Prót

Az Apple az októberi Unleashed esemény részeként ma bemutatta az új 14 és 16 hüvelykes MacBook Prót. 

Az új MacBook Pro az M1 Pro chipet tartalmazza, amely 8 nagy teljesítményű és 2 nagy hatékonyságú maggal, 16 magos GPU-val és 32 GB RAM-mal rendelkezik. És jön az M1 Max chip is, amely ismét megduplázza a RAM-ot és a GPU-t.

A MacBook Pro designját is teljesen áttervezték, vékonyabb keretekkel, bár a webkamerának helyet adó bevágással. A mini-LED kijelző több pixellel rendelkezik, támogatja a nagy kontrasztot és az 1600 nites csúcsfényerőt, valamint a ProMotion technológiával 120 Hz-en fut. A MacBook Pro mostantól HDMI-porttal, SD-kártyaolvasóval és a mágneses töltéshez szükséges MagSafe funkcióval is rendelkezik. A Touch Barnak pedig pápát inthetünk. Végre meghallgattattak imáink…

Az új MacBook Pro a 16 hüvelykes modell mellett most először 14,2 hüvelykes méretben is elérhető. A képernyőfelbontások is jelentősen megnőttek a még magasabb DPI-jű kijelzőkhöz. A laptop általános ipari formatervét is átdolgozták, még szögletesebb lett a formája.

Összesen 3 Thunderbolt 4 port áll rendelkezésre, és még a fejhallgató-csatlakozó is frissült. A MagSafe visszatér a nagyobb áteresztőképességgel, de ha szeretnéd, továbbra is tölthetsz a Thunderbolt portokon keresztül is.

Az M1 Pro chip az M1 chip felskálázott változata, akár 200 GB/s memória-sávszélességgel, akár 32 GB RAM-mal és több mint kétszer annyi tranzisztorral. Az Apple szerint a CPU teljesítménye körülbelül 70%-kal gyorsabb az M1-nél, a GPU teljesítménye pedig körülbelül a duplája. Az M1 Max megduplázza a RAM-ot 64 GB-ra, és megduplázza a GPU méretét 32 magra.

Az Apple Silicon energiahatékonyságának köszönhetően a vásárlók 8K videókat szerkeszthetnek majd akkumulátorról – ami ebben a méretosztályban a laptopoknál eddig nem volt jellemző.

Az Apple emellett akár 2-4-szer hosszabb akkumulátor-üzemidőt ígér intenzív feladatok elvégzése esetén. A videolejátszás a 14 hüvelykes modell esetében 17 órát, a 16 hüvelykes modell esetében pedig 21 órát tesz ki. Az akkumulátor gyorstöltésre is képes, így 30 perc alatt 50%-os kapacitásig feltölthető.    

Az egyik legvitatottabb dizájndöntés ezzel a generációval kapcsolatban elkerülhetetlenül a kijelző bevágása lesz. Az Apple szerint a teljes kijelző keretei 24-60%-kal vékonyabbak. A menüsor magassága meghosszabbodik a bevágás magasságának megfelelően.

A webkamera 1080p felbontásra frissül, akár 2x jobb gyenge fényviszonyok mellett. A mikrofon- és hangszórótömb is frissült. A hangszóró magaslépcsői közel 2x nagyobbak a jobb hangvisszaadás érdekében, Spatial Audio hangvisszaadással.

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó