IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Itt vannak az Unleashed esemény legnagyobb bejelentései

Az Apple hivatalosan is bejelentette a MacBook Pro több mint öt év óta első jelentős újratervezését. Az „Unleashed” virtuális eseményen az Apple új 14 és 16 hüvelykes MacBook Pro modelleket, új AirPods 3-at és egyebeket jelentett be. Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfrissebb bejelentések részleteit.

Apple Music

A mai esemény egy pár bejelentéssel indult az Apple Music kapcsán. Először is, az Apple ismertette, hogy az Apple Music több száz új hangulat- és aktivitási lejátszási listát ad hozzá, amelyeket a szolgáltatás szerkesztősége készített, és amelyek teljes mértékben csak hangra vannak optimalizálva. 

Az előfizetők megkérhetik Sirit, hogy „Játszd le a vacsoraparti lejátszási listát”, „Játssz valami lazábbat” vagy akár „Játssz még ilyet”, hogy valóban személyre szabott zenei élményt kapjanak. Ezek az új lejátszási listák minden előfizető számára elérhetők bármely Apple Music-csomagban.

Másodszor, az Apple bejelentette az új Apple Music Voice Plant, amely havi 5 dollárért érhető el, természetesen nálunk ismételten jó időt kell várni, hogy ez az opció életbe lépjen. 

Az új csomag lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy kizárólag Sirin keresztül férjenek hozzá az Apple Music teljes katalógusához. A felhasználók kérhetik a zenék lejátszását az összes Siri-képes eszközükön, beleértve a HomePod mini, az AirPodsot, az iPhone és a CarPlay-t is.

AirPods

Folytatva a zenére való összpontosítást, az Apple ezután az AirPodsra terelte a figyelmet. A vállalat ma hivatalosan is bejelentette az új, harmadik generációs AirPodsot, amely az AirPods Pro által inspirált, teljesen új dizájnt hoz.

Az új AirPods 3 szinte teljesen ugyanúgy néz ki, mint a Pro, de a cserélhető fülharangok nélkül. Az Apple szerint a „kontúros kialakítás” célja, hogy pont a megfelelő szögben illeszkedjen és a hangot a fülbe irányítsa. Az új AirPods ellenáll az izzadságnak és a víznek, mind a fülhallgató, mind a töltőtok IPX4-es minősítéssel rendelkezik.

Ha már a töltőtoknál tartunk, az Apple szerint az AirPods 3 töltőtok első alkalommal MagSafe támogatással rendelkezik. Persze azért Lightningon keresztül is lehet tölteni. Az AirPods 3 akár hat órányi hallgatási időt kínál töltésenként, a töltőtokkal együtt pedig akár 30 órányi teljes hallgatási időt.

Az Apple szerint az AirPods az AirPods Pro és az AirPods Max modellekhez hasonlóan computational audiót használ, hogy valós időben hangolja a hangot annak alapján, hogy az AirPods hogyan illeszkedik a felhasználó fülébe. Támogatja az Adaptív hangszínszabályzást és a Dolby Atmost is.

Az új AirPods 3 már ma megrendelhető 74 990 forintért, az első rendelések pedig jövő héten kedden, október 26-án érkeznek. A második generációs AirPods továbbra is a kínálatban marad, új, alacsonyabb, 52 990 forintos áron. Az AirPods Pro mostantól MagSafe-kompatibilis tokkal is kapható, ugyanúgy a 99 990 forintos árért.

HomePod mini

A HomePod mini is kapott egy kis figyelmet a tegnapi eseményen. Az Apple bejelentette, hogy a jövő hónaptól a HomePod mini három új színben lesz kapható: sárga, narancssárga és kék színben. Ezek a színek a meglévő fehér és asztroszürke opciókhoz csatlakoznak majd, ugyanazon a 99 dolláros áron. Mi pedig még mindig csak kamillázhatunk, hogy mikor lesz belőle valami Magyarországon.

M1 Pro és M1 Max

Ezután a Macre helyeződött át a hangsúly. Mielőtt belemerültünk volna a teljesen új MacBook Pro termékcsaládba, az Apple a következő generációs Apple Silicon chipek bemutatásával teremtette meg a terepet. Az M1 Pro és M1 Max néven az Apple az M1 chip két új változatát mutatta be, amely először tavaly debütált a 13 hüvelykes MacBook Pro, a Mac mini és a MacBook Air modellekben.

Az Apple szerint az új M1 Pro processzor akár 70 százalékkal gyorsabb, mint az M1. Tízmagos kialakítást használ, nyolc nagy teljesítményű és két nagy hatékonyságú maggal. A grafika terén az M1 Pro akár 16 magos GPU-val rendelkezik, amely akár kétszer gyorsabb, mint az M1.

Ami a konfigurációkat illeti, az M1 Pro akár 32 GB RAM-mal is építhető, szemben az M1 Mac modellek jelenlegi 16 GB-os korlátozásával. Az M1 Pro akár két külső kijelzőt is képes meghajtani, akár 6K felbontással, 60 Hz-en.

Majd következett az M1 Max az, amit az Apple a világ legerősebb chipjének nevez profi notebookokhoz. Az M1 Max ugyanazt a nagy teljesítményű, 10 magos CPU-t tartalmazza, mint az M1 Pro, egy hatalmas, 32 magos GPU-val párosítva, amely az M1-nél akár 4x gyorsabb grafikus teljesítményt nyújt. Az M1 Max akár 64 GB RAM-mal is konfigurálható.

Az M1 Max akár három, akár 6K felbontású külső kijelzőt és egy további, akár 4K felbontású, 60 Hz-es, több mint egymilliárd színt megjelenítő külső kijelzőt is képes meghajtani.

Az M1 Pro és az M1 Max egyaránt rendelkezik 16 magos Neural Engine-nel az eszközön belüli gépi tanulás gyorsításához és a kamerák jobb teljesítményéhez, további integrált Thunderbolt 4 vezérlők még nagyobb I/O-sávszélességet biztosítanak, a Secure Enclave a legjobb minőségű biztonságot nyújtja, és még sok minden mást.

Új MacBook Prók

Az esti eseményt lezárva az Apple hivatalosan is bejelentette új, következő generációs MacBook Pro termékcsaládját, amelyet az M1 Pro és M1 Max processzorok hajtanak.

Az új MacBook Pro termékcsalád 14 és 16 hüvelykes konfigurációban érhető el. Oldalain három Thunderbolt 4 porttal, valamint egy HDMI-porttal, egy SD-kártya foglalatot és igen, MagSafe csatlakozót találsz a töltéshez. A Touch Bart is eltávolították a hagyományos funkcióbillentyűk javára, amelyekkel például a fényerő, a médialejátszás, a hangerő és más dolgok vezérelhetők.

Az új MacBook Prók kijelzőtechnológiája meglehetősen lenyűgöző. Mind a 14 hüvelykes, mind a 16 hüvelykes konfiguráció a mini-LED technológiát használja, amely akár 1000 nites tartós, teljes képernyő fényerőt és hihetetlen 1600 nites csúcsfényerőt biztosít a HDR-tartalmakhoz. Az Apple a ProMotion kijelzőtechnológiát is először hozza el a Mac számítógépekhez.

Ez azt jelenti, hogy az új MacBook Pro modellek akár 120 Hz-es kijelzőfrissítési frekvenciával rendelkeznek, így a kezelőfelület, a feladatok és az animációk sokkal gördülékenyebbek lesznek, mint korábban. Ez ugyanaz a technológia, amely a múlt hónapban az iPhone 13 Próba és néhány évvel ezelőtt az iPad Próba is megérkezett.

Mindkét modell nagyobb kijelzővel érkezik, mint az előző generáció. A 16 hüvelykes MacBook Pro 16,2 hüvelykes kijelzője 7,7 millió pixeles, ami a legtöbb, amit valaha is egy Mac notebookon használtak. A 14 hüvelykes modell pedig a korábbinál nagyobb képernyőfelületet biztosít a felhasználóknak, 14,2 hüvelykes aktív területtel és összesen 5,9 millió pixellel.

És igen, a MacBook Pro kijelzőjének tetején az iPhone-hoz hasonlóan egy notch kivágás található. Ebben a bevágásban található a kamera, amely mostantól 1080p felbontású. A bevágás egyben azt is lehetővé teszi az Apple számára, hogy a kijelző körüli kereteket még kisebbé tegye, mint korábban.

Ami a specifikációkat illeti, a 14 hüvelykes MacBook Pro az Apple M1 Pro vagy M1 Max processzorral, akár 32 GB RAM-mal és akár 8 TB SSD-tárolóval konfigurálható. A 16 hüvelykes modell az M1 Pro vagy az M1 Max processzorral és legfeljebb 64 GB egyesített memóriával, valamint legfeljebb 8 TB SSD-tárolóval konfigurálható.

Az új MacBook Prók mától rendelhetők az Apple weboldalán, az első rendelések pedig jövő kedden érkeznek meg a vásárlókhoz és a boltokba.

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó