IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Bankká válik a Revolut – egyelőre csak Litvániában

Az itthon is közkedvelt netes pénztárca óriási lépést tett előre, hogy forradalmasítsa a bankolást.

A Revolut a világ egyik legsikeresebb pénzügyi (fintech) startupja, ami négy éves története során egyre népszerűbb szerte a világon, de főként Európában. Az internetes pénztárcának számos előnye van, én leginkább a P2P pénzküldések miatt szerettem meg. Rendkívül kényelmes megoldás, amikor a vacsi végén valaki fizet, szétosztja az összeget, a többiek meg csengetnek. Külföldi baráti túráink elszámolása drasztikusan egyszerűbb lett tőle.

Aztán ott van még az Apple Pay integráció, vagyis úgy tudok az Apple Watchommal fizetni, hogy még mindig lusta voltam bankot váltani. Egy ideje már saját kártyát is igényelhettünk hozzá, de az ingyenes virtuális kártyával is biztonságosan tudunk vásárolni rizikósnak tűnő webshopokból.

Forrás: Fintechradar

A Revolut azonban eddig egy volt a többi netes pénztárca közül. Igen, csomó csilivili fícsör, de azért ha valaki kérdezte, hogy tartanék-e rajta komolyabb összeget, egyértelmű nem volt a válasz. Egy olyan direkt olcsón tartott szolgáltatásról beszélünk, ami befeketetői pénzt éget, mint a legtöbb startup. Ha hirtelen bedőlne, semmi sem garantálná, hogy a pénzedet viszontlátod.

Most azonban a Revolut bejelentette, hogy Litvániában már bankként is üzemel, és a litván felhasználóik választhatnak, hogy a mostani fiókjukat bankszámlára változtassák. Ez pedig azt jelenti, hogy innentől legfeljebb 100 ezer euróig biztosítva van a számlájuk, és még a Revolut fizetésképtelenné válása esetén is biztonságban tudhatják pénzüket (ahogy az a hazai bankszámlákra is jár az Országos Betétbiztosítási Alapnak köszönhetően).

Forrás: TechCrunch

A Revolut azt tervezi, hogy a számlatulajdonos majd hitelkártyát és kölcsönt is igényelhetnek majd. Vélehetően a mostani megoldásoknál rugalmasabb rendszerben.

A bejelentés szerint ugyan Litvánia az első, de még idén több kelet-közép-európai országba tervezik a terjeszkedést. Az biztos, hogy amennyiben sikeresek lesznek, igazi diszruptív belépők lehetnek az összes országban és brutálisan felgyorsíthatják az amúgy lassú óriásként viselkedő nagybankok digitális transzformációját.

Forrás: Revolut Blog

Te mennyire örülnél neki, ha magyarországi Revolut bankszámlád lehetne? Szerinted mekkora lehet rá az esély? Mikor érhetnek el hazánkba is?

Borítókép: Revolut