IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Bizonyos Apple termékek képesek lesznek „alvajárni”

Az elkövetkezendő Apple modellek alvó üzemmódban is végrehajthatnak majd bizonyos feladatokat.

Az Applenek már egy ideje nagy szívügye (ha nem sikerül mindig annyira jól kivitelezni), hogy megtalálják a megoldást az aksiproblémákra, és új módokat keressenek az energiatakarékosságra. A legújabb ötletük szerint az eszközeik képesek lesznek arra, hogy alacsony energiaigényű feladatokat alvó módban is el lássanak.

Az Apple be is adott már egy szabadalmi kérelmet, amibe részletezi a terveket. A Macek vagy egyéb eszközök kapnak egy áramforrás nélküli feladatvégző módot, amivel megspórolhatnak rengeteg energiát. Ehhez csupán egy kicsi eszközre van szükség, lehetőleg saját akkumulátorral, ami képes jelekkel irányítani a számítógépünket.

Ne féljünk kikapcsolni a MacBookot, a legfontosabb funkciót működni fognak – Forrás: iDownloadBlog

Az Apple nem csupán annyit szeretne ebből az egészből kihozni, hogy felcsatlakozhassunk például az internetre, hanem fontosabb feladatok lefuttatására is használnák ezt a technológiát.

Ilyen feladat lenne például alva feltölteni, letölteni a fájlokat egy másik számítógépre vagy eszközre vagy pedig törölhetünk is adatokat a gépről. Akár ki is kapcsolhatjuk majd teljesen a gépet, ha már tudjuk, hogy nem lesz rá több szükségünk, elérhetjük a csatlakoztatott eszközöket, és a memóriával is ügyködhetünk. Szuper funkció lenne még az Apple Mail futtatása, amivel alva is értesülünk arról, ha valaki írt nekünk egy elektronikus levelet.

Ezt körülbelül úgy kell elképzelni, mintha lenne egy szerver, ami folyamatosan képes a válaszra, de nem kell „felkeltetnünk”. Azt, pedig hogy a memóriát is elérjük, arra lesz tök jó, hogy a karbantartási szrkipteket le tudjuk futtatni éjszaka is, amikor ki van kapcsolva esetleg a gépünk.

A szabadalmat egyébként Timothy R. Paaske és Josh P. de Cesare jegyeztette be. Az előbbi általában erőgazdálkodási megoldásokat tervez az Applenek, az utóbbi pedig a felébresztést optimalizálja. Habár ez csak elmélet, azért azt meg kell említenünk, hogy a MacBook Air és a MacBook Pro alacsony energiafelhasználási módban is tudott eddig iCloud-dal szinkronizálni és biztonsági mentéseket készíteni.

Te örülnél egy ilyen újításnak, vagy teljesen feleslegesnek tartod?

Forrás: Az Amerikai Egyesült Államok Szabadalmi Hivatala

Borító: Apple Insider

 

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó