IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Craig Federighi: Így készült az iPadOS Firka funkciója

Az iPadek és iPadOS 14 egyik legjobb funkciója a Scribble, vagyis Firka lehetőség, mely automatikusan átalakítja az Apple Pencillel kézzel írott jegyzeteit gépelt szöveggé. Craig Federighi, az Apple szoftverfejlesztésért felelős alelnöke a Popular Mechanicsnak nyilatkozva további részleteket mesélt el a funkció működéséről.

Az iPadOS 14 Scribble funkciója lehetővé teszi az Apple Pencil felhasználók számára, hogy szinte bármilyen szövegmezőbe kézzel írjanak, például a Safari címsorába vagy az Üzenetek alkalmazás szövegbeviteli mezőjébe. A kézírás ezután automatikusan szöveggé konvertálódik. Lényegében azt jelenti, hogy a felhasználóknak nem kell oda-vissza váltaniuk a billentyűzet és az Apple Pencil használata között.

Federighi azt is megosztotta, hogy a Scribble szolgáltatás fejlesztésének alapja az adatgyűjtés. Az Apple a világ minden tájáról rekrutált embereket, és elemzete írásukat Apple Pencil segítségével:

Ahhoz, hogy megértsük a kézírás működését, adatgyűjtést végzünk. Embereket kérünk fel a világ minden tájáról, hogy írjanak nekünk dolgokat. Adunk nekik egy Apple Pencilt, majd arra kérjük őket, hogy írjanak gyorsan, majd írjanak lassan, meg írjanak döntve, stb.

 

Ez a módszertan különbözik a meglévő kézírás szkennelésének és elemzésének viszonylag egyszerű megközelítésétől. Federighi szerint az Apple technikájához a statikus példák nem voltak elégek. Látniuk kellett az egyes betűket alkotó vonásokat. Ha megismered a vonásokat és azt, hogy azok hogyan állnak össze, akkor ez felhasználható az írásbeli egyértelművé tételéhez.

Craig Federighi

Az Apple-termékek legtöbb gépi tanulási funkciójához hasonlóan az írás feldolgozása is magán az eszközön történik, ami újabb kihívások elé állította a vállalatot. Valós időben kell történnie, éppen azon az eszközön, amelyet a kezünkben tartunk. Ez azt jelenti, hogy az eszköz számítási teljesítményének is olyannak kell lennie, hogy helyben tudja elvégezni az ilyen szintű feldolgozást. Ami bár nem tűnik nagy dolognak, egészen energiaigényes feladat.

Forrás: Popular Mechanics 

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó