IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Évi több ezer dolláros segítséget kapnak a Google diákhiteles dolgozói

A vállalat csütörtöki közleménye szerint 2021-től komoly segítséget, egész pontosan évi 2 500 dollárt biztosítanak a diákhitellel rendelkező dolgozóiknak.

A Google komoly szándékkal szeretne fellépni az USA-ban tapasztalható viszonyok ellen. Ott ugyanis rendkívül magas a diákhitelek száma, az összértékük egész pontosan 1,5 billió dollár – kétszer annyi, mint tíz éve. Látható tehát, hogy az ottani fiatalok életét már diákkorukban megkeserítik: egy nívós egyetemre rendkívül drága önköltségesen bejutni, az államilag támogatott helyekre bekerülni pedig olyan nehéz, mint iOS-t telepíteni egy Samsungra.

Ráadásul ez a teher sokkal nagyobb arányban érinti a nőket, valamint a feketéket, utóbbiak például átlagosan 25 000 dollárral több (tanulmányokhoz köthető) adósságot halmoznak fel az alapképzésük alatt. A Google szeretné elérni azt, hogy a tanuláshoz való joga minél kevésbé sérülhessen ezeknek az embereknek, illetve, hogy ezt a terhet ne kelljen életük végéig hurcolniuk. Mindezt kizárólag azért, mert fejlődni szerettek volna.

A Google budapesti irodája. Forrás: Google

Éppen ezért határozta el magát a kaliforniai vállalat, és 2021-től kezdődően év 2 500 dollárt, átszámítva mintegy 800 000 forintnyi összeget biztosít minden diákhitellel rendelkező dolgozójának. Egyelőre mindezt az Egyesült Államokban, a többi nemzetre a későbbiekben tervezik kiterjeszteni az intézkedést. Kitétel még, hogy kizárólag a teljes állásban dolgozók kapják meg ezt az összeget, a vállalkozók és az ideiglenes munkavállalók nem.

És bár ez a 2 500 dollár nem tűnik soknak, ahhoz képest, hogy a Googlenél az átlagfizetések valahol 100 000 dollár körül mozognak, azt érdemes átgondolni, hogy valószínűleg az átlagosan, vagy afelett keresők már kifizették az efféle adósságaikat. Ez tehát azok számára lesz releváns, akik évente 5-10-20 ezret tesznek zsebre, nekik pedig nagyon komolyan számíthat egy ilyen mértékű fizetéskiegészítés.

A Googlenél rendkívül fontos, hogy az alkalmazottak jól érezzük magukat a munkahelyükön. Forrás: Google

A Google egyébként messzeföldön híres az extra szolgáltatásairól, melyeket a dolgozóinak nyújt: ingyenes wellness az irodában, snackek, üdítők munkaidőben, de akár fizetett pénzügyi tanácsadókat is igénybe vehetsz. Ezen felül áprilisban a Google nyolc további héttel egészítette ki gondozói szabadságra vonatkozó szabályzatát, amely lehetővé teszi az alkalmazottak számára, hogy évente akár 14 hetet is igénybe vegyenek a családtagok gondozásában. Májusban pedig a Google 1 000 dolláros juttatást kínált az alkalmazottaknak egy otthoni iroda felállításához, hisz ott a dolgozók jelentős része továbbra is home officeban van.

Forrás: Business Insider, Google

Te mennyire értékeled az effajta extra juttatásokat?

Kapcsolódó cikkeink

Ezek a zászlóshajók feszülnek az iPhone 14-nek ősszel

Anikó

Google: az Apple visszatartja a fejlődést

Anikó

Végre használható lesz a Gmail iOS-es widgete

Anikó