IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Dolby Atmos támogatással kiegészített térbeli hangzás és Lossless Audio érkezik az Apple Musicba

Az Apple Music következő generációs hangélménye 2021 júniusában érkezik az előfizetőkhöz további költségek nélkül.

Az Apple ma bejelentette, hogy az Apple Music a Dolby Atmost támogató Spatial Audio funkcióval iparágvezető hangminőséget kínál majd az előfizetőknek. 

A Spatial Audio lehetőséget ad a művészeknek, hogy valódi többdimenziós hangzással és tisztasággal, magával ragadó hangélményt teremtsenek rajongóik számára. Az Apple Music előfizetők ezenkívül több mint 75 millió dalt hallgathatnak majd Lossless Audióban – úgy, ahogyan a művészek a stúdióban létrehozták őket. Ezek az új funkciók a jövő hónaptól lesznek elérhetőek az Apple Music előfizetők számára, további költségek nélkül.

Az Apple a Dolby Atmos támogatással kiegészített térbeli hangzást hoz az Apple Musicba. A Dolby Atmos egy forradalmi, magával ragadó hangélmény, amely lehetővé teszi a művészek számára, hogy úgy keverjék a zenét, hogy a hang mindenhonnan és felülről is jöjjön. 

Az Apple Music automatikusan lejátssza a Dolby Atmos zeneszámokat minden H1 vagy W1 chippel ellátott AirPods és Beats fejhallgatón, valamint az iPhone, iPad és Mac legújabb verzióinak beépített hangszóróin. Az Apple Music folyamatosan új Dolby Atmos zeneszámokkal bővül, és egy speciális Dolby Atmos lejátszási listát is összeállít, hogy a hallgatók könnyebben megtalálják a számukra kedves zenéket. Emellett a Dolby Atmosban elérhető albumok a könnyű felfedezés érdekében egy jelvényt kapnak majd.

Az induláskor az előfizetők több ezer dalt élvezhetnek térhatású hanggal a világ legnagyobb előadóitól és minden műfajban, többek között hip-hop, country, latin, pop és klasszikus zenei műfajokban. 

Az Apple Music együttműködik az előadókkal és kiadókkal, hogy új kiadványokkal és a legjobb katalógusszámokkal bővítse a kínálatot, ahogy egyre több előadó kezd el kifejezetten a Spatial Audio-élményhez zenét készíteni. Az Apple Music és a Dolby közösen megkönnyíti a zenészek, producerek és keverőmérnökök számára, hogy Dolby Atmosban készítsenek dalokat. A kezdeményezések között szerepel a Dolby-képes stúdiók számának megduplázása a főbb piacokon, oktatási programok kínálata és erőforrások biztosítása a független művészek számára.

Az Apple Music a több mint 75 millió dalból álló katalógusát Lossless Audio formátumban is elérhetővé teszi. Az Apple az ALAC (Apple Lossless Audio Codec) technológiát használja az eredeti hangfájl minden egyes bitjének megőrzésére. Ez azt jelenti, hogy az Apple Music előfizetői pontosan ugyanazt hallhatják majd, amit a művészek a stúdióban alkottak.

Forrás: AppleInsider

A Lossless Audio hallgatásának megkezdéséhez az Apple Music legújabb verzióját használó előfizetők a Beállítások > Zene > Hangminőség menüpontban kapcsolhatják be. Itt különböző felbontásokat választhatnak a különböző kapcsolatokhoz, például mobil, Wi-Fi vagy letöltés esetén. Az Apple Music Lossless szintje a CD-minőségnél kezdődik, ami 16 bites, 44,1 kHz-es minőséget jelent, és egészen 24 bites, 48 kHz-es minőségig terjed, és natívan lejátszható az Apple-eszközökön. Az igazi audiofilek számára az Apple Music Hi-Resolution Lossless minőséget is kínál, egészen 24 bites, 192 kHz-es felbontásig.

Ami viszont kicsit rosszul esik, hogy nincs új AirPods. Talán majd holnap…

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó