IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Így turbózhatná fel az Apple az iPhone-ok kezdőképernyőjét

2008 januárjában Steve Jobs a Macworld színpadán, és bejelentette, hogy az iPhone kezdőképernyőjére weboldalakat lehet felvenni. Ezeket web clipnek nevezte el, és egyetlen koppintással rendkívül egyszerűvé tették a weboldalra való átugrást.

A web clipek a mai napig használatosak, és a “Hozzáadás a kezdőképernyőhöz” még mindig népszerű funkciója a Safarinak az iOS rendszerben. Az Apple ezt a funkciót a parancsikonokba is bevitte, lehetővé téve, hogy a kezdőképernyőre tűzdeljük a különböző lépéseket. De mi lenne, ha másfajta dolgokat is hozzáadhatnánk a kezdőképernyőhöz?

Az Apple ugyanezt a “Hozzáadás a kezdőképernyőhöz” gombot hozzáadhatná a Zene, a Podcastok, a Hírek és a TV megosztási lapjához. Minden tartalomtípusnak külön formája lehetne a megkülönböztetés érdekében. Az albumok, podcastok és kiadványok szögletesebb ikonokat kaphatnának. A magazinok keskenyebbek lehetnek, hogy a borítók jobban látszódjanak. A tévéműsorok és filmek ugyanazt a grafikát használhatnák, amely az alkalmazásban is megjelenik.

Forrás: 9to5Mac

A “Hozzáadás a kezdőképernyőhöz” univerzális funkcióvá válhatna a különböző Apple-alkalmazások és -szolgáltatások széles skáláján. Akár API-vá is alakíthatnák, és lehetővé tennék, hogy harmadik fél alkalmazásai is hozzáadhassanak tartalomtípusokat a kezdőképernyőhöz.

A különböző tartalomtípusok mellett a fejlesztő és tervező Jordan Singer megálmodta azt a lehetőséget, hogy kedvenc kapcsolataidat hozzáadhatod a kezdőképernyőhöz. Minden ikon úgy jelenne meg, mint egy Memoji az Üzenetek alkalmazásban. Az ikonok megmutathatnák, ha egy személy üzenetet küld neked, vagy reagál egy üzenetre. Vélhetően azt is láthatnád, ha éppen gépelnek, ahogyan az iOS 14 Üzenetek alkalmazásban a kedvenceid esetében is.

Sok ilyen dolog már most is elvégezhető parancsikonokkal vagy web clipekkel, de nem a legintuitívabb módon. Ha az Apple ezeket a funkciókat közvetlenül az iOS-be építené be, és akár egy API-t is bevezetne a fejlesztők számára, a kezdőképernyő sokkal többre is alkalmas lenne, mint alkalmazások és widgetek. És végtelenül megkönnyíthetnék a felhasználók számára a Kezdőképernyő testreszabását.

A Macworld 2008-ról készült videót, amelyben Steve bemutatja a web clipeket az iPhone-on 14:46-tól látható.

Forrás és borítókép: 9to5Mac

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó