IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Egy nagy kivágás válthatja a notchot az új iPhone-okon

A nap nagy Apple-híre, hogy az iPhone 14 Pro a jelek szerint szoftverrel egyesíti majd a két új kijelzőkivágást, hogy ne legyen köztük hely.

Miért hajtja végre az Apple ezt a változtatást? Egy, az Apple terveit ismerő forrás elmondta, hogy a két kivágás közötti helyet a mikrofon és a kamera adatvédelmi kijelzőinek megjelenítésére használják majd. A változtatás magának a Kamera alkalmazásnak az újratervezését is segíti majd.

A mai pletyka szerint az iPhone 14 Pro kijelzőjén lévő ovális és kör alakú kivágásokat szoftveresen hidalják majd át. Az Apple lényegében elsötétíti majd a két kivágás közötti területet. Ez azt az illúziót kelti majd, mintha “egyetlen széles, ovális alakú kivágásról lenne szó.

Bár kezdetben úgy tűnt, hogy ez lényegében holt tér lesz, valójában nem ez a helyzet. Az Apple terveit ismerő forrás szerint a vállalat ezt a helyet arra fogja használni, hogy a kamera és a mikrofon adatvédelmi jelzőit jobban láthatóvá tegye.

Jelenleg az Apple egy nagyon kis narancssárga pontot helyez el a kijelző jobb felső sarkában, amikor egy alkalmazás használja az iPhone mikrofonját. A zöld pont pedig akkor jelenik meg, ha egy alkalmazás az iPhone kameráját használja. Az iPhone 14 Pro készüléken az Apple áthelyezi ezeket a jelzőket, és sokkal jobban láthatóvá teszi őket.

A forrás szerint az Apple célja, hogy az élmény jobban hasonlítson a MacBookokhoz, amelyeknél mindig látható zöld LED jelzi, ha a kamera használatban van.

Ez azt is lehetővé teszi, hogy az Apple egyszerre jelenítse meg a zöld és a narancssárga pontokat, amikor a kamera és a mikrofon is használatban van. Jelenleg az Apple csak a zöld pontot mutatja, még akkor is, ha egy alkalmazás a kamerát és a mikrofont is használja.

Jelenleg így jelennek meg a beállítások

Emellett az Apple jelenleg azt tervezi, hogy a felhasználók e jelzőkre koppintva áttekinthető listát láthatnak arról, hogy mely alkalmazások használják (és esetleg használták nemrég) a mikrofont és a kamerát.

Nem utolsó sorban pedig az Apple a Kamera alkalmazás újratervezését is tervezi, ahol a legtöbb vezérlőelem a képernyő felső részébe kerül.

Az olyan vezérlők, mint a vaku gomb és az Élő fotó gomb mostantól az állapotsorban helyezkednek el, míg a részletesebb fotó- és videóbeállítások közvetlenül a kijelzőkivágások alá kerülnek. Ez a változás a felhasználóknak nagyobb rálátást biztosít a kamera előnézetére azáltal, hogy a vezérlőelemeket felfelé tolja el, és néhányat közülük az állapotsorba helyez.

Borítókép: 9to5Mac