IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Egykori alkalmazottak szerint az Apple munkajogi visszaélések felett hunyt szemet

Olyan ex-munkatársak vádolják a céget, akik a visszaéléseket ellenőrző csapat tagjaként dolgoztak a cupertinóiaknak.

Nemrég írtunk arról, hogy az Apple beszállítói láncában felvetődött az ujgur kényszermunka gyanúja, amit a cég előbb elhárított, majd mégis megváltak az egyik partnerüktől, a spekulációk szerint épp a vádak miatt. Azóta mindössze néhány nap telt el, de máris itt egy újabb kínos sztori. Ezúttal a vállalat beszállítói láncát ellenőrző csoport, az ún. Beszállítói Felelősség-csapat három egykori tagja állítja, hogy a cupertinóiak elnézik a kínai részmunkaidős foglalkoztatás szabályainak áthágását az ottani partnereik körében.

Forrás: Apple

A dologról a The Information számolt be. A történet háttere, hogy a 2014-ben bevezetett szabályozás Kínában 10 százalékra korlátozta az ideiglenes foglalkoztatottak maximális arányát a cégek teljes állományán belül. Erre azért volt szükség, mert az így felvett dolgozók munkaviszonya bizonytalanabb, illetve gyakran kevesebb egyéb juttatásban részesülnek. A törvény nem lépett azonnal életbe, 2 éves alkalmazkodási időszakot biztosítva a vállalatoknak.

A felelősség-csoport tagjai szerint az Apple ekkor átvizsgálta 362 kínai partnerét és kiderült, hogy a beszállítói lánc több mint felénél hágták át a kvótát. 80 üzemben az 50%-ot is meghaladta az ideiglenes munkaerő aránya, s ezt egy 2015-ös belsős prezentáció is alátámasztja, amit a források megmutattak a The Information újságírójának. A cupertinóiak felszólították a partnereket, hogy 2016 márciusáig alkalmazkodjanak a törvényhez, ám végül mégsem történt komoly haladás, a három ex-munkatárs pedig állítja, hogy az Apple ezután egyszerűen figyelmen kívül hagyta a mulasztást.

A beszállítói felelősséget ellenőrző csapat tagjaihoz egy negyedik, egykor vezető beosztásban lévő alkalmazott is csatlakozott, aki jó rálátással bírt az Apple kínai tevékenységére. Együtt arról számoltak be a sztorijukat lehozó lapnak, hogy a cupertinóiak éveken át nem tettek komoly lépéseket az ideiglenes foglalkoztatottak kapcsán, mivel tartottak a költségektől és a csúszó termékrajtoktól. A téma egyébként már tavaly is felvetődött, amikor az Apple legfontosabb partneréről, a Foxconnról bizonyosodott be, hogy átlépték a törvényben előírt arányt a céghez felvett ideiglenes munkaerővel.

Az Apple hivatalos fotója a Pegatron egyik üzeméből. A cégnél tavaly a diákmunka miatt támadt kisebb botrány. Forrás: Apple

A The Information birtokába jutott belsős prezentáció arra is rávilágít, hogy az Apple számára miért nehéz a törvény betartatása. A vállalatot jellemző titkolózás ugyanis megköveteli, hogy olyan későn kezdjék el az új termékek gyártását, amennyire csak lehet, amihez viszont az kell, hogy a beszállítók rövid időszakokra vegyenek fel sokkal több embert, mint az év többi részében. Márpedig ez csak ideiglenes munkaerő bevonásával oldható meg, s maga a kiszivárgott dokumentáció is elismeri, hogy mindez nem teljesíthető a 10%-os kvóta betartatásával. Magyarul az Apple azért hunyhat szemet a partnerek törvénysértése felett, mert azok pont a cupertinóiak stratégiája miatt kényszerülnek erre.

A cég reagált is a The Informationben megjelent vádakra. Nyilatkozatukban arra hivatkoznak, hogy az iparágban ők támasztják a legszigorúbb elvárásokat a beszállítókkal szemben az emberi-és munkajogok terén.

Előfordul, hogy a gyárak ideiglenes munkaerőhöz folyamodnak, amit mi szoros figyelemmel kísérünk, hogy biztosítsuk az előírásaink betartását. Ahol problémát találunk, ott együttműködünk a beszállítóval a korrekciós intézkedési tervek kidolgozásában.

Forrás: 9to5Mac

Borítókép: Bloomberg

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó