IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Kényszermunka gyanúja miatt ejti beszállítóját az Apple

A kamerákat gyártó O-Film neve tavaly bukkant fel először a cupertinóiak partnerei között, de a jelek szerint nem lesz hosszú az együttműködés.

A kínai kormány ugyan hivatalosan tagadja, de nemzetközi jogvédő szervezetek arra jutottak, hogy a kommunista állam eddig kb. 1,8 millió muszlim vallású ujgurt zárhatott átnevelő táborba a nyugat-kínai Hszincsiang tartományban. A jelentések szerint a kisebbség tagjait nem csak agymosásnak vetik alá, hanem munkára is kényszerítik az ország legnagyobb régiójának mezőgazdaságában és ipari üzemeiben. Az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma külön listázza a kizsákmányolásban potenciálisan érintett helyi cégeket, melyek között nyáron az Apple egyik beszállítója is felbukkant.

Ujgur kényszermunkások egy hszincsiangi ruhagyárban. Forrás: The Guardian

Az érintett gyártó a Nanchang O-Film Tech, ami eddig másodlagos partnerként vett részt a tripla lencsés iPhone-kameramodulok előállításában az LG, a Sharp és az InnoTek mellett. A cég nem kimondottan régi beszállító, almás vonatkozásban 2019 tavaszán került először említésre a neve Ming-Chi Kuo egyik jelentésében, aki pont a kamerák kapcsán hozta szóba a vállalatot. Ezt követően viszont a The Independent már idén márciusban megszellőztette, hogy érintett lehet az ujgur kényszermunkában (egy másik Apple-partner, a BOE mellett), amit aztán júliusban követett az O-Film minisztériumi listázása is.

Az ügy legfrissebb fejleménye a TheElec tegnap lehozott értesülése, mely szerint a cupertinóiaknak végképp kínossá vált az együttműködés, így megszabadulnak a kameragyártótól. A lap úgy tudja, hogy az O-Film az első körben csak az új iPhone-okhoz nem biztosíthat alkatrészt, az utód megtalálásával viszont a régebbi modellek ellátásából is kizárják a céget.  A TheElec cikke azt is megemlíti, hogy a gyártó szerepe eddig sem volt túl nagy, az almás telefonokhoz szükséges kameramodulok kb. 10%-a érkezhetett tőlük.

Az O-Film sorsát valószínűleg az pecsételte meg, hogy az elmúlt napokban ismét a címlapokra került az ujgurok témája. A New York Times ugyanis november végén közölt cikket arról, hogy egyes nagyvállalatok erőteljesen lobbiznak a Kongresszusnál a hszincsiangi kényszermunkával előállított termékek behozatalát tiltó törvénytervezet felvizezéséért. A fű alatt tiltakozó cégek sorában a Nike, a Coca-Cola, és az Apple is feltűnt, akiknek az ellátási láncában gondot okozna a szigorúbb szabályozás. A sztori villámgyorsan bejárta a világsajtót, olyan kontextusban tüntetve fel a cupertinóiakat, ami rendkívül kínosan érintette a toleranciát és emberi jogokat gyakran hangsúlyozó vállalatot.

Kínai hatóságok által bezárt mecset Hszincsiang tartományban. A hazánknál 16-szor nagyobb régióban 8,3 millió ujgur él, ezzel a tartomány legnagyobb lélekszámú etnikumának számítanak. Forrás: World Magazine

A NYT cikke szerint az Apple egyébként gyakorlati szempontok mentén igazítana a törvénytervezeten. A lap úgy tudja, hogy a cég három változtatást szeretne: egyes határidők kitolását, a beszállítói információk bizalmasabb kezelését (ne nyilvánosan, hanem kongresszusi bizottságokkal kelljen megosztaniuk őket), valamint azt, hogy az amerikai kormány állítsa össze a tiltólistát, levéve a gyártók válláról a döntés felelősségét az egyes esetekben.

Az O-Film kirúgását érintő értesülést viszont az teszi igazán érdekessé, amit az Apple a New York Times anyaga kapcsán nyilatkozott. A cupertinóiak ugyanis a cikkhez fűzött kommentárjukban úgy fogalmaztak, hogy ebben az évben már lefuttattak egy “aprólékos vizsgálatot”, és nem találtak kényszermunkára utaló bizonyítékot a beszállítói láncuk tagjainál.

Forrás: 9to5Mac

Borítókép: ofilm.com

Kapcsolódó cikkeink

Donald Trump vs. Social Media – a volt elnök mindenkit is beperelne

Anikó

Feltámad a Tamagotchi!

Anikó

Lehetett volna fekete kerámiából is Apple Watch Edition

Anikó