IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Elég a chiphiányból!

Az Apple egy új posztot hoz létre, amely a vezeték nélküli chipek gyártására összpontosít majd, mivel a vállalat azon dolgozik, hogy a chipfejlesztés nagyobb részét házon belülre hozza, írja a Bloomberg.

Az Apple néhány tucat mérnököt vesz fel egy dél-kaliforniai irodába, hogy olyan alkatrészeket fejlesszen, amelyek végül felválthatják a jelenleg olyan cégektől beszerzett alkatrészeket, mint a Broadcom, a Skyworks és a Qualcomm. Az iroda a kaliforniai Irvine-ban található, amely közel van Los Angeleshez, és ahol a nagyobb chipgyártók is megtalálhatók.

Forrás: HWSW

Az álláshirdetések alapján az Apple olyan munkatársakat keres, akik a modemchipek és a vezeték nélküli félvezetők terén rendelkeznek szakértelemmel, és a létesítményben a dolgozók vezeték nélküli rádiókon, rádiófrekvenciás integrált félvezetőkön, valamint Bluetooth és WiFi csatlakoztatására szolgáló félvezetőkön fognak dolgozni.

Az Apple növekvő vezeték nélküli szilíciumfejlesztő csapata már a következő generációt fejleszti!” – áll az egyik álláshirdetésben. Egy másik szerint az alkalmazottak “egy vezeték nélküli SoC tervezőcsoport középpontjában lesznek, amely döntő hatással lesz arra, hogy az Apple legkorszerűbb vezeték nélküli csatlakozási megoldásai több százmillió termékbe kerüljenek.

Az Apple 2020-ban kötött többéves szerződést a Broadcommal, amely három és fél évre szólt, vagyis 2023-ban jár le. A megállapodás értelmében a Broadcom meghatározott, nagy teljesítményű vezeték nélküli komponensek és modulok sorát szállítja az Apple-nek.

Amikor a szerződés lejár, az Apple-nek már nem lesz szüksége a Broadcom alkatrészeire, és helyette saját alkatrészeire támaszkodhat.

Forrás: Qualcomm

Az Apple azon dolgozik, hogy a chipgyártás nagyobb részét házon belülre hozza, hogy csökkentse a beszállítóktól való függőségét. Az Apple például eléggé előrehaladott állapotban van az 5G modemchip kifejlesztésében, és amikor a chipen végzett munka befejeződik, a vállalat felhagyhat az 5G chipek Qualcommtól való beszerzésével.

A jelenlegi pletykák szerint az Apple modemchipjei a 2023-as iPhone-modellekben lesznek készen, így az Apple továbbra is a Qualcomm chipjeit fogja használni az iPhone 14-es termékcsaládban.

Az Apple régi beszállítója, a TSMC fogja gyártani az Apple által tervezett 5G modemeket a 2023-as iPhone-okhoz, és a Qualcomm már elismerte, hogy várhatóan csak a modemek 20 százalékát fogja szállítani, az Apple pedig nagyrészt a saját 5G chipjeire támaszkodik.

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó