IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Elfogadnád egy Apple-gyakornok fizetését?

Az Apple gyakornoki programjában serénykedő ifjú titánok élete ugyan nem csak játék és mese, de a kemény munkát tisztességgel megfizetik Cupertinóban. Ha esetleg kedvet kapnál, mutatjuk a részleteket!

A diákoknak és friss végzősöknek kínált gyakornoki állások jobb helyeken már régen nem a kávéfőzés és fénymásolás rejtelmeinek megismeréséről szólnak. A munkaerőpiacon ádáz harc dúl a legjobb emberekért, a nagyvállalatok pedig az ilyen programokkal igyekeznek már a karrierjük kezdetén lecsapni a rátermettebbekre.

A küzdelemnek természetesen az Apple is aktív részese, a cikk írásakor 28 gyakornoki pozíciót kínálnak a világ számos pontján. Sanghajban például Mac terméktervezőt keresnek, Cambridge-ben a Siri termékmenedzsmentjébe kellene besegíteni, Pekingben pedig az eladások elemzéséhez várják fiatalokat. A legtöbb állás egyébként a cupertinói központban kínálkozik, de az egzotikusabb helyekre vágyók megcélozhatják Tokiót, vagy éppen Szingapúrt is.

Állítólag ilyen boldog egy Apple-gyakornok.

A jelentkezési folyamat meglehetősen egyszerű. Az alábbi oldalon az iCloudba belépve tölthetjük fel életrajzunkat a szimpatikus állásokhoz. Ami még kiegészítésként jól jöhet, az egy LinkedIn-profil, illetve opcionálisan csatolhatunk ajánlóleveleket, referenciákat is. Na de mi vár ránk, ha végül meg is keresnek minket?

A Business Insider 2015-ös cikkében egy Brad álnéven nyilatkozó srác számolt be tapasztalatairól. Az ő felvételi interjúja nagyjából két órát vett igénybe, és rávilágított a cég egyedi szokásaira. A legtöbb vállalatnál az elbeszélgetés alapján sorolják be a gyakornokokat a nekik megfelelő helyekre, az Apple-nél viszont már eleve bizonyos pozíciókat célozva történik az interjúztatás, méghozzá közvetlenül az azokért felelős vezetők által.

A sikeres pályázóknak próbálják minél simábbá tenni az indulást. Ha költözni kell, vállalják a költségek egy részét, s igény szerint közös szálláslehetőséget is biztosítanak San Francisco környékén. Az egyedüllétet preferálókat sem hagyják cserben, őket lakbértámogatásban részesíti az Apple. A munkát csak egy titoktartási fejtágító elvégzése után lehet megkezdeni, utána viszont a programban résztvevőkre komoly feladatok várnak, a beszámolók szerint a csapat teljes értékű tagjaként kezelik őket. Néhány hetente még a felsőbb vezetők előadásain is részt vehetnek, melyek végén kérdéseik sem maradnak megválaszolatlanul.

Cupertinói gyakornokként változatos helyeken ülhetsz hármas csoportokban…feltéve, ha lecseng a koronavírus.

Az említett cikkben megszólaló Brad szerint egy ilyen alkalom keretében például valaki kifaggatta az iPhone 6 kamerájáért felelős részleg főnökét, hogy miként fogadták el a kilógó koncepciót, aki erre készséggel feltárta, hogy a dolog kapcsán bizony nagy harcot vívtak Jony Ive dizájncsapatával. Ami a légkört illeti, a legtöbben különleges élményként írják le a Cupertinóban eltöltött időt, a leggyakoribb visszatérő sztorielem a titkolózás izgalma.

A gyakornoki programok jellemzően nyáron zajlanak, de évközi lehetőségek is gyakran adódnak. Akinek sikerül kitűnnie, annak végül állást ajánlanak. Addig sem kell viszont szűkölködni, mert a bérezés meglehetősen méltányos: az öt éve nyilatkozó Brad átlagban 38 dollárt keresett óránként. A Glassdoor állásoldal adatbázisa szerint az órabér manapság 40 dollár körül van, ami kb. 12000 forint. Itthonról ez nagyon csábítóan hangzik, ám nem szabad elfelejteni, hogy a Szilícium-völgyben például kicsit sem olcsó az élet.

Ha viszont már kinőttél a gyakornokoskodásból, akkor sem kell elkeseredned. A Glassdoor szerint több ezer álláslehetőség kínálkozik az Apple-nél: a legtöbb természetesen Cupertinóban, de rengeteg pozíció akad Európában is – a legközelebbi Münchenben például 83. A munkakörök kínálata változatos, a telefonos ügyfélszolgálatostól a magasan kvalifikált vezetői állásokig terjed. A kereset persze nagyban függ a munkavégzés helyétől, az írországi Corkban feltehetően nem várható olyan magas bérezés, mint Cupertinóban.

A pályázási folyamat az állásoknál is megegyezik a gyakornokságnál leírtakkal, tehát csak egy angol nyelvű önéletrajz és egy iCloud-fiók szükséges. Az mindegy, hogy hol találtuk a hirdetést, amennyiben a lehetőség valódi, a jelentkezés végső állomása minden esetben az Apple pofonegyszerű saját felülete lesz. Még az sem baj, ha jelenleg egyetlen ajánlat sem fogott meg, mivel van lehetőség arra is, hogy CV-d feltöltése után a cég értesítsen, ha neked való feladatkör bukkan fel. Aki pedig egyszer megcsíp egy jobb állást, az nagy eséllyel ott is ragad pár évre, az Apple alkalmazottai ugyanis átlagban öt esztendőt töltenek a cégnél, amiért még egy szép plakettot is kapnak.

A képek forrása: Apple, Borítókép: Unsplash

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó