IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Érkezik az Apple TV kihívója, a Google TV

A klasszikus Chromecastnak búcsút inthetünk, érkezik vele a Google TV!

Nem csupán a két Pixelt és az új Nestet mutatta be tegnap a Google, hanem az új Chromecastet is, ami már nem is csak Chromecast, hanem Google TV is. A név sokáig nem volt biztos, ugyanis az elmúlt hónapokban annyit lehetett tudni, hogy új nevet kap, mert már nem egy sima képernyőtükröző eszköz. A renderképeken a „Sabrina” volt feltüntetve a termék mellett, viszont a logikusabb, Google TV mellett döntöttek.

Az új eszköz nagyjából úgy néz ki, mint az összes eddigi Chromecast, csak egy picit hosszúkásabb a kialakítása. HDMI kábellel dughatjuk a TV-be, aztán az úgy csak ott lóg nekünk és USB-C kábellel kell ellátnunk árammal. Véleményem szerint ezt így a sokadik Chromecast után illett volna már megoldani mondjuk egy dongle kialakítással, ahogy például a Xiaomi TV is teszi.

A belső kialakításban nem sok minden változott. Végre képes 4K-s videók lejátszására 60Hz-es képfrissítési rátával, Dolby Vision rendszerrel és HDR10+ és HDR10 támogatást is kapott. A hangminőséget szintén a Dolby garantálja a Digital, Digital Plus és Atmos verziójával. Az új Chromecast kétsávos, 802.11ac Wi-Fi-t és beépített Bluetooth porttal érkezik.

Három színben lesz elérhető: Snow (hófehér), Sunrise (rózsaszínes lazacszínű valami), és Sky (kék). És a speckó, szép pasztellszíneken kívül is érkezik még egy újdonság, és az pedig a saját távirányító. Ugyanis az eddigi Chromecastekkel szemben a mostani már nem csak egy képernyőtükröző, de saját OS-t is kapott, a Google TV-t. Az Android alapú rendszer azért is nagy újítás, mert eddig nem volt arra lehetőségünk, hogy alkalmazásokat telepítsünk a Chromecastre. Most azonban feltelepíthető bármilyen streaming app, sőt a Netflix és az Amazon Prime Video dedikált gombot is kapott.

A Google TV kezelőfelülete – Forrás: CNET

A távirányítóban pedig gyorsulásmérő is helyett kapott, a Google szerint ez arra lesz jó, ha játszani akarunk, de ezzel kapcsolatban jó pár kérdésünk merült fel, amire nincs válasz, úgyhogy engedjük is el. Viszont a beépített hangszóró menő, remélem ha kiválasztok egy műsort a tipikus pittyegő hang a távirányítóból is jönni fog, az abszolút konzolos érzetet ad.

És az ára? Mint mindig most is elképesztően baráti, ugyanis a Google TV-s frissítés ellenére is ugyanúgy 50 dollár, mint eddig a régebbi modellek. Amerikában mától érhető el és Európa nagyobb országaiba október 15-től érkezhet, tehát nekünk még hónap végéig biztosan várnunk kell, hogy valamelyik viszonteladónál felbukkanjon az eszköz.

Te beneveznél egy ilyen eszközre?

Forrás: GSMArena
Borító: Google

Kapcsolódó cikkeink

Ezek a zászlóshajók feszülnek az iPhone 14-nek ősszel

Anikó

Google: az Apple visszatartja a fejlődést

Anikó

Végre használható lesz a Gmail iOS-es widgete

Anikó