IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

A Huawei bizonyítaná, hogy nem jelent biztonsági fenyegetést

2012 óta a kínai telefon és hálózatieszköz-gyártó Huawei neve a világ számos pontján nemzetbiztonsági fenyegetéssel. Amerikában pedig különösen kiélezett a helyzet.

A jelenlegi adminisztráció meg van győződve arról, hogy a vállalat személyes és üzleti adatokat gyűjtöget különböző, a készülékeikbe épített hátsó kiskapukon keresztül. És bár ezt még senki semmilyen módon sem bizonyította, Trump elnök biztos, ami zicher alapon már tiltólistára is tette a vállalatot még tavaly.

A fekete listájára kerülése arra kényszerítette a Huaweit, hogy megküzdjön a telefonok és a hálózati eszközök felépítéséhez szükséges kulcsfontosságú alkatrészek pótlására alkalmas beszállítóik keresésével.

Forrás: Smartprix

Azzal, hogy elvesztették az androidos Google Mobile Services licencbe vételi lehetőségét, bukták a Google androidos alkalmazásainak használatát is, mint például a Search, a Maps, a YouTube, a Gmail, a Drive és mások, egyik sem telepíthető a Huawei telefonokra.

Kínában, ahol a Google alkalmazásai egyébként is tiltottak, ezek hiánya nem befolyásolja a gyártó telefonjainak értékesítését. De a cég székhelyén kívül a nemzetközi piacokon történő értékesítést jócskán érinti.

A fekete listára kerülés egy éves évfordulóján az USA még egy kicsit szorított a gyeplőn és változtatott néhány export szabályozáson. Mostantól például annak a gyártónak, aki a Huaweinek amerikai technológiával készült chipeket szállít előtte engedély kell kérnie. Ez persze vonatkozik az új 5 nm-es Kirin 9000-es chipekre is, amik a Mate 40 szériába készülnek.

Forrás: BBC

A Reuters szerint a Huawei olasz egységének vezetője, Luigi De Vecchis elnök elmondta, hogy a vállalat kész és hajlandó precíziósan megvizsgálni létesítményeit annak bizonyítására, hogy technológiája nem jelent biztonsági kockázatot azokra az országokra, amelyek használják a Huawei felszerelését az 5G hálózathoz.

Talán az sem véletlen, hogy Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Olaszországba érkezett, egy kétnapos látogatást keretében, miközben a Huawei éppen megnyitotta kiberbiztonsági központját. De Vecchis hozzátette, hogy a vállalat nem hagyja el az olasz piacot, és több féle termékek is kíván létrehozni az ország számára különböző területeken, beleértve az energiaipart is.

Forrás: PhoneArena

Kapcsolódó cikkeink

A Samsung a Huawei babérjaira tör

Anikó

Erősen iPad ihletésűre sikerült a Huawei új MatePad szériája

Anikó

Nagyjából 100 Huawei készülék frissül HarmonyOS-re

Foltin