IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Ezek a macOS Big Sur legnagyobb változásai

Megannyi várakozással teli hónap után végre elérhető, letölthető és telepíthető a macOS 11-es verziója, a Big Sur. Nézzük, mik az új rendszer legnagyobb újításai.

Redesign

A ‌macOS Big Sur‌ jelentős változ hoz a Mac operációs rendszerének megjelenésébe, olyan tervezési finomhangolásokkal, amelyeket évek óta láthattunk a macOS-en. Átvariálták a szoftver teljes megjelenését, az ablak sarkainak görbületétől kezdve a dokk ikonjnain át az ikonikus rendszerhangokig. A frissítésben minden frissnek, de ismerősnek tűnik, az Apple könnyebb és modernebb megjelenésre fókuszált.

Vezérlőközpont és Értesítési központ

Az új Vezérlőközpont egy az egyben hozza az iOS-ből már ismert formavilágot, közvetlenül az ember keze alá adva a legfontosabb rendszervezérlő funkciókat. 

És az Értesítési központ is megújult, mely több féle méretbe elérhető, iOS-es stílusú widgeteket tartalmaz, valamint alkalmazásonként csoportsítja össze az interaktív értesítéseket is.

Safari

A Safari gyorsabb és hatékonyabb lett, legalábbis az aksi tekintetében. Az Apple hozzáadott egy új kezdőlapot is, amely háttérképekkel és különféle szekciókkal, például Olvasási lista és iCloud lapokkal testreszabható, hogy jobban megfeleljen az egyéni felhasználói igényeknek.

A tabokkat új előnézeti opcióval alakították át, így egy pillanat alatt láthatjukk, mit nyitottunk meg, és érkezik az új beépített fordítási funkció automatikus nyelvfelismeréssel, persze nem magyarul… A Chrome és a Firefox bővítményeket először lehet a Safariba portálni, és lehetőség nyílikk arra is, hogy kiválasszuk, melyik oldalakhoz férhet hozzá a bővítmény az adatvédelem jegyében.

A YouTube most már támogatja a 4K videolejátszást a Safari segítségével, az Apple pedig egy új Adatvédelmi jelentés funkcióval egészítette ki a funkciókat, hogy a felhasználók megtudhassák, mely trackereket blokkolja a Safari, amikor különböző weboldalakat látogatunk meg. De ezek nem is akkora újdonságok, a Safari 14 már korábban elérhetővé vált macOS Catalina és Mojave rendszereket használók számára.

Üzenetek

Az Üzenetek alkalmazás is jobban hasonlít az iOS-es társához, amely támogatja a rögzített beszélgetéseket, megemlítéseket, direkt válaszokat és a Memoji matricákk létrehozását, valamint a beépített keresési funkciót átalakították, hogy sokkal könnyebb legyen linkeket, fotókat és beszélgetéseket megtalálni az alkalmazáson belül.

Maps

A macOS Maps alkalmazása is újratervezésre került. Itt a Körbenézés, beltéri térképek és útmutatók, melyek leginkább megbízható márkák által létrehozott érdekes látnivalókat és éttermeket listáznak, valamint a Maps segítségével útvonalak készíthetők kerékpározáshoz és elektromos járművekhez, amelyeket iPhone-ra át is lehet küldeni. A megosztott érkezési frissítések pedig mostantól a Macen is megtekinthetők.

Egyéb

A Rendszerbeállításokban van egy új Akkumulátor rész, amely figyelemmel kíséri az aksit, és a jövőben a macOS App Store segít a felhasználóknak jobban megérteni az adatvédelmi metódusokat, egyértelmű információkkal szolgálva az alkalmazás által begyűjtött információkról. 

A ‌macOS Big Sur‌ telepítése után a jövőbeni macOS frissítések a háttérben kezdődnek, majd sokkal gyorsabban befejeződnek, ami megkönnyíti a Mac naprakészen tartását.

A Fotók alkalmazás tartalmaz egy jobb retusáló eszközt, az Apple Music For You szekciót felváltotta a Listen Now rész, a HomeKit Secure Video kamerák támogatják az arcfelismerési és az aktivitási zónákat, a Siri pedig a korábbiaknál szélesebb körben tud választ adni.

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó