IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Folyadékkal töltött lencsékkel érkezhet az Apple VR headsete

Az Apple VR vagy AR headsete képes lehet arra, hogy automatikusan beállítsa a felhasználó szeme elé helyezett lencséket folyadékok segítségével, deformálva a lencse alakját, ezzel javítva a felhasználó látását.

A kibővített valóság és a virtuális valóság alapvető része, hogy a felhasználónak képesnek kell lennie a virtuális tartalom megtekintésére. Tekintettel arra, hogy ez általában a felhasználó szeméhez nagyon közel eső részben van, amelyre nehezen lehet hosszú ideig fókuszálni, a VR fejhallgató-gyártók szem és a képernyő között elhelyezett optikai lencséket alkalmaznak az érzékelt fókusztávolság beállítására a felhasználó számára, kényelmesebbé téve a bámulást.

A modern rendszerek olyan mechanizmusokat is tartalmaznak, amelyek módosítják a lencsék működését a felhasználó számára, például megváltoztatják a lencsék közötti távolságot, hogy megfeleljenek a felhasználó pupillatávolságának vagy a lencsék szemtől való távolságának. Bizonyos esetekben szükség lehet a lencsék cseréjére, például ha a felhasználó szemüveget visel, és a fülhallgató viseléséhez le kell azt vennie.

Míg a távolsághoz kapcsolódó változások viszonylag triviális problémák, a lencsék cseréje nem biztos, hogy praktikus. Ez magában foglalhatja a lencsék különbözőségét az egyes felhasználók között, akik valószínűleg nem ugyanazokkal a látási problémákkal küzdenek.

Forrás: AppleInsider

Az “Elektronikus eszköz hangolható lencsével” című szabadalomban az Apple azt javasolja, hogy a lencseválasztás és -váltás problémája enyhíthető egyetlen lencserendszer használatával. Olyan fejlesztésen dolgoznak, amely a folyadék és a nyomás előnyeit kihasználva egy alakíthatóbb lencsét gyorsan és viszonylag kevés felhasználói erőfeszítéssel állít be az igényeknek megfelelően.

A központi folyadékkamra körül lencsekomponensek sora található, amelyeket egy csatlakoztatott szivattyú és tartály felfújhat és kiüríthet. A folyadéknak a kamrába való tolása növeli annak térfogatát, az összekapcsolt lencséket kinyomja, vagy hajlékonnyá teszi, megváltoztatva optikai tulajdonságait, a felhasználó látásának megfelelően.

A koncepció továbbfejlesztésével az Apple azt javasolja, hogy a rugalmas lencséknek több működtetője is legyen, például piezoelektromos vagy hangtekercs-működtetős megoldás is szóba jöhet.

Forrás: AppleInsider

Az Apple hetente számos szabadalmi kérelmet nyújt be, de a szabadalom létezése önmagában az Apple kutatási és fejlesztési erőfeszítéseit jelzik, de nem garantálják, hogy az ötletek megjelennek egy jövőbeni termékben vagy szolgáltatásban.

Sokan azonban úgy vélik, hogy az Apple valamilyen típusú AR vagy VR fejhallgatón dolgozik jelenleg is, valamint intelligens szemüveget is szeretne létrehozni “Apple Glass” néven. Kíváncsiak leszünk, hogy ezekből mi fog megvalósulni!

Szerintetek valóban elkészítheti az Apple a VR szemüveget azok számára is, akik nem tudnak kontaktlencsét viselni?

Forrás és borító: Amerikai Egyesült Államok Szabadalmi Hivatala

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó