IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Gyorsan repült a nőgyűlölő Apple vezető, de hogy került egyáltalán oda?

Az Apple hétfőn írt alá Antonio García Martínezzel, a Facebook korábbi vezetőjével, hogy csatlakozzon az App Store és az Apple News hirdetési csapatához. A nőgyűlölő megjegyzéseiről szóló híreket követően azonban a vállalat most megerősítette, hogy a férfi nem dolgozik tovább az Apple-nél. Egyáltalán hogy kerül valaki az ellenlábas Facebooktól az Apple-höz, és hogyan nézte be ennyire az egészet a vállalat HR-es csapata?

Az Apple a 9to5Macnek adott nyilatkozatában megerősítette, hogy García Martínez távozik a cégtől, miközben a vállalat azt is közölte, hogy nem tolerál semmilyen diszkriminációt a dolgozói körében.

Az Apple-nél mindig is arra törekedtünk, hogy befogadó, barátságos munkahelyet hozzunk létre, ahol mindenkit tisztelnek és elfogadnak. Az olyan viselkedésnek, amely lealacsonyítja vagy diszkriminálja az embereket azért, amilyenek, itt nincs helye.
Apple

A korábbi Facebook-vezetőt az App Store és az Apple News hirdetési csapatába vették fel, mivel korábban a Facebooknál a hirdetésekkel kapcsolatos fontos projekteket vezetett. Az újságírók azonban nem tárgyalhatták ki, hogy ez hogyan hathat az Apple szolgáltatásaira, hamar robbant a hírbomba: több Apple-alkalmazott petíciót nyújtott be felvétele ellen.

A 9to5Mac “koncepciója” az Apple vezetőségi oldaláról

García Martínez a jelek szerint szexista és nőgyűlölő magatartásáról ismert. A “Chaos Monkeys” című könyvében, amelyben a Szilícium-völgyben szerzett tapasztalatairól számol be, több olyan megjegyzést is találunk, amelyben lekicsinyli a nők munkáját a technológiai cégeknél.

Könyvében Martínez élvezettel írja le az olyan helyek nem megfelelő viselkedését és megkérdőjelezhető magatartását, mint a Facebook és ő is nyakig sáros az egészben. 

Bár nőként, alkalmanként én is hajlok a hímsovinizmusra, mégis így leírva a nőkről alkotott véleménye kifejezetten borzalmas – a San Francisco Bay Area-ban dolgozó nőket “puhánynak és gyengének” írja le, akik “önérzetes, jogosultságra törekvő feminizmussal” rendelkeznek -, az egész alkotást vastagon fűszerezik a homofób és nőgyűlölő „vicces” gondolatok. 

A legtöbb nő a Bay Area-ban puhány és gyenge, elkényeztetett és naiv, annak ellenére, hogy világiasságra hivatkoznak és baromságokat beszélnek. Felruházták magukat a feminizmussal, és szüntelenül hencegnek a függetlenségükkel, de a valóság az, hogy ha jönne egy járvány vagy idegen invázió, pontosan az a fajta haszontalan poggyász válna belőlük, amit elcserélnél egy doboz puskagolyóra vagy egy kanna gázolajra.
Antonio García Martínez

Az AGM [Antonio García Martínez – a szerk.] jelenség nem újkeletű a tech-iparban. A témával már 2019-ben is elég hosszan foglalkozott a WIRED újságírója Chip Huyen. Akkora arra a következtetésre jutott, hogy egyszerű oka van annak, hogy miért nincs több nő a tech-szakmában – nem zavar senkit a nőgyűlölet.

De ettől még továbbra sem fér a fejembe, hogy hogyan csúszhatott át egy ilyen kaliberű ürge az Apple rostáján.

A 9to5Mac “koncepciója” az Apple vezetőségi oldaláról

Az Apple.com oldal alján található egy link az Apple Befogadás és Sokszínűség oldalára, ahol a vállalat alapértékeinek összefoglalója található. Az Apple megközelítése ott szépen össze van foglalva:

Az Apple egészén belül megerősítettük régi elkötelezettségünket, hogy vállalatunkat befogadóbbá, a világot pedig igazságosabbá tegyük. Ahol minden nagyszerű ötlet meghallgatásra talál. És mindenki oda tartozik.
Apple

Az Apple Közös értékek oldala szintén remek forrás a vállalatnál való foglalkoztatás megértéséhez.

Ez nem csak az Apple PR-beszéde. A vállalat évente friss információkat tesz közzé a sokszínű munkaerő-felvételre irányuló erőfeszítéseiről olyan programokkal, amelyek célja, hogy hangot adjon a nők és a színesbőrűek hangjának a technológia világában.

Az egész csak üres frázis lenne? Nem tudom, és egy ideig nem is fogjuk még megtudni. Azonban ez az eset gyanúsan felér egy hidegzuhannyal a témában még azoknál is, akik nem veszik komolyan a nemek közti egyenlőség problémáját.