IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Feloldotta a Xiaomi korlátozását az amerikai kormány

Az amerikai kormány nem fogja többé feketelistára tenni a Xiaomi kínai okostelefon-gyártót, feloldva ezzel a Trump-kormányzat által bevezetett rövid és vitatott, az amerikaiak a vállalatba való befektetésre vonatkozó tilalmat.

Az amerikai védelmi minisztérium és a Xiaomi egy amerikai bírósági beadvány szerint kedden állapodott meg a tilalom hatályon kívül helyezéséről. A “felek megállapodtak egy olyan továbblépési lehetőségben, amely vitatott tájékoztató nélkül megoldja ezt a jogvitát” – áll a beadványban.

A Xiaomi, a világ harmadik legnagyobb okostelefon-gyártója nem kommentálta a fejleményt, de elküldte a CNN Businessnek a bírósági dokumentum másolatát.

Napokkal Joe Biden elnök januári hivatalba lépése előtt a védelmi minisztérium felvette a Xiaomit azon vállalatok listájára, amelyekről azt állította, hogy kapcsolatban állnak a kínai hadsereggel. A listán szereplő vállalkozásokra szigorú korlátozások vonatkoznak, beleértve az amerikai befektetési tilalmat is.

Mielőtt a tilalom hatályba léphetett volna, egy szövetségi bíró ideiglenes haladékot adott a kínai vállalatnak azzal a döntéssel, hogy Washington nem rendelkezik “jelentős bizonyítékokkal” annak alátámasztására, hogy a Xiaomi a kínai hadsereg tulajdonában vagy ellenőrzése alatt áll.

A keddi megállapodás ritka enyhülést jelent az egyre feszültebbé váló amerikai-kínai kapcsolatokban.

Hua Csunying, a kínai külügyminisztérium szóvivője azt mondta, hogy nem tud a megállapodásról, de hozzátette, hogy reméli, “az Egyesült Államok kijavítja az előző kormány hibáit, és tisztességes, igazságos és megkülönböztetésmentes üzleti környezetet biztosít a kínai vállalatok normális működéséhez”.

A Xiaomi részvényei szerdán több mint 6%-ot ugrottak Hongkongban. A bírósági beadvány szerint a felek még tárgyalnak a megegyezés részleteiről, és várhatóan május 20-ig véglegesítik a közös javaslatot.

Forrás: CNN

Kapcsolódó cikkeink

A Xiaomi megelőzte az Apple-t

Anikó

Már jövőre élesben hasíthat a Xiaomi HyperCharge

Anikó

A Xiaomi okostelefon-eladásai megelőzték az Apple-ét

Anikó