IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Két SIM egy iPhoneban? Mutatjuk, hogy csináld!

Bár a dual SIM lehetősége nem ma került bele az iPhoneokba, nagyon sokan azt sem tudják, hogy mi fán terem az egész. Megmutatom, mit hagytál ki idáig, és azt is, hogyan állj hozzá.

Kezdjük talán a legkézenfekvőbb információval: a dual SIM-es készülékek előnye, hogy egyszerre két SIM kártyát tudnak kezelni. Azaz egyetlen eszközben tárolhatjuk a céges és a privát, esetleg a telefonálásra és az internetezésre használt vagy akár a külföldi utazásunkhoz vásárolt SIM kártyát, valamint a hozzá tartozó telefonszámunkat. Ugyan egyidőben nem vehetünk fel egyszerre két hívást (bár Wi-Fi hívás esetén ez is megoldható), a mindennapokban igazán praktikus lehet, ha nem kell két eszközzel járkálnunk, főleg akkor, ha jellemzően mindkettőre érkezik napi minimum 5-10 hívás, SMS. Nálam is ez volt az apropó, így a lehető legvalódibb példán mutatom be, mi a teendő. Az átállást a hét elején oldottuk meg, így frissek az élmények.

Bár sokáig az androidos telefonok kiváltsága volt a dual SIM lehetőség, az Apple néhány éve szintén bevezette ezt a funkciót. Ami miatt erről sokan lemaradtak, hogy míg az androidos készülékek esetén szinte minden alkalommal jelölve van a típus nevében, hogy “dual SIM”, ráadásul sokszor van natúr és dualos verzió is egy-egy eszközből, addig az Apple egy modernebb, csendesebb megoldást választott. Ez pedig nem más, minthogy az telefonodban lévő fizikai kártya mellé egy eSIM-et tudsz aktiválni. Ebben az esetben nincs lehetőség fizikai dugdosásra, egy hangyányival körülményesebb folyamatról van szó, de ez sem tart tovább, mint megkeresni a SIM tűt a szekrény mélyére rejtett telefondobozban.

A tendencia alapján már nem sokáig dugdosunk ilyen kártyákat a telefonunkba. Forrás: Techradar

Én egy iPhone 11-et használok a mindennapok során, emellett van egy céges Honorom. Mivel az iPhonet egy Apple Watch SE-vel, és igen sokszor egy Airpods 2-vel csatlakoztatva használom, elég idegesítő volt, hogy a jól megszokott (igaz, csak pár hete van meg) fícsöröket nem tudtam kihasználni a Honorral az órán keresztül, nem tudtam felvenni a hívásokat a fülessel, az pedig csak hab a tortán, hogy ebben az esetben minden tárgyalásra, minden találkozóra két telefonnal kell érkezni.

Ezért jutott eszembe, hogy a céges kártyámat eSIM-mé alakíttatom, így képes leszek azt is az iPhonenal kezelni. A hívásokat, az üzeneteket, mindent. Még mielőtt továbbolvasod, van két fontos kitétel, legalábbis a cikk írásának pillanatában:

Az egyik SIM kártyának mindenképpen Telekomosnak kell lennie, ugyanis jelenleg csak náluk elérhető az eSIM szolgáltatás.

A másik pedig az, hogy minderre az iPhone XR, iPhone XS, iPhone XS Max és az ennél újabb (az új SE is ide tartozik) készülékek képesek. Kitétel még az iOS 12.1 megléte, de remélhetőleg ezt csak halkan kell megjegyeznem, így a 14.1-nél tartva. Mivel nálam egy iPhone 11 64 GB készülék lapul, ráadásul mindkét kártyám Telekomos, így ilyen akadályba nem ütköztem. Jöhetett azonban a technikai rész.

Itt tudod az új előfizetést hozzáadni.

A céges kártyát alakíttattam eSIM-mé, nekem ehhez annyit kellett tennem, hogy a flottás ügyintézőmet megkerestem, aki elküldte nekem a beolvasandó QR-kódot. Ha te a privát SIM-ed szeretnés eSIM-mé konvertálni, akkor ugyanezt bármelyik Telekom üzletben megteheted, sőt, szerintem a telefonos/online ügyfélszolgálat is gond nélkül segít majd. Lényeges, hogy amint a lentiek szerint aktiválod az eSIM-et, a fizikai kártyád inaktívvá válik, azt már nem fogod tudni használni. Megoldható az is, hogy mindkettő aktív maradjon, annak azonban havi 990Ft a díja.

A beállítás lépései innentől már egyszerűek:

  1. Nyisd meg a Beállítások, majd a Mobilhálózat menüpontot.
  2. Nyomj a Mobil-előfizetés hozzáadása gombra.
  3. Add meg a szolgáltatótól kapott QR-kódot.
  4. Állítsd be, melyik SIM legyen az alapértelmezett a hívásokhoz, SMS küldésekhez, mobilnetezéshez.

Érdemes az elején mindent átgondoltan megadni, végignyomkodni, mert utólag már nehezebb ezeket lemódosítani. Sőt, mindkét kártyát érdemes jól felismerhetően elnevezni, később ugyanis ezek alapján fogd tudni megkülönböztetni őket. Nálam a Személyes és a Céges neveket kapták, a bejövő hívások során vagy a híváselőzmények megtekintésekor egy kis S vagy kis C betű van a hívók azonosítója alatt.

Ami még az elején fontos lesz, hogy átgondold, kit melyik számról szoktál felhívni. Ugyanis a megszokás az, hogy ráböksz a kontaktra, ott meg egyből a számra, de jön a fejvakarás, most akkor őt melyik számról kezdtem hívni?! Hát az alapértelmezettről. Nálam a privát szám az alapértelmezett, ezért minden céges kontakthoz, főleg akikkel napi szinten beszélek, beállítottam, hogy a céges legyen a hívószám. Erre egyelőre nem találtam jobb megoldást, mint egyesével végigmenni rajtuk és beállítani. Ehhez rá kell bökni a névjegyre, majd a név alatt megjelenő szövegre, és kiválasztani a megfelelő opciót.

Ha olyan számot szeretnénk hívni, vagy olyannak küldenénk üzenetet, aki nincs bent a telefonkönyvünkben, könnyedén választhatunk, melyik számról indítsuk azt, ilyen esetben egy jól látható gombbal választhatjuk ki a megfelelő SIM-et. Ami ezen felül még változik, az a Vezérlőközpont bal felső sarkában lévő állapotjelző. Itt mostantól két sorban jelenik meg a két SIM állapota, külön-külön jelölve a térerőt, és a szolgáltató nevét, valamint azt, melyik kártya használ éppen mobilnetet. Fontos, hogy hívás fogadásakor az éppen nem használt kártya Nincs szolgáltatás üzenetet ír majd ki, ez teljesen normális. Ez elkerülhető, ha engedélyezed a Wi-Fi hívásokat, erről bővebben az Apple oldalán találsz információkat.

A dual SIM beállítása ezzel kész, azonban megosztanék még pár érdekességet, amire az elmúlt héten felfigyeltem. Az természetes, hogy az Airpodsszal minden hívást tudok fogadni, bármelyik SIM “csörren” meg az iPhoneban, az azonban már egy kellemesebb meglepetés volt, hogy az Apple Watch is kijelzi mindkét szám hívásait, üzeneteit. Persze mindezt addig, amíg az a telefonra kapcsolódva üzemel, amint saját üzemmódra kapcsol (cellularos kivitel), onnantól kezdve a privát SIM-hez társított eSIM-et használja, így kizárólag a magán hívásaimat tudom csak fogadni.

Azt talán mondanom sem kell, mennyivel kényelmesebb ez a megoldás, már persze akkor, ha együtt tudsz élni azzal, hogy adott esetben az éjszaka közepén is megcsörrenhet a cégesed, ráadásul ha a főnököd megtudja, hogy mindenhová magaddal viszed, onnantól kezdve bármikor elérhető vagy. Kivéve, ha kikacsolod a vonalat, egyetlen gombnyomással, a megfelelő előfizetésre kattintva.

Van aki esetleg már régóta használja iPhoneját dual SIM-es verzióban?

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó