IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Hogyan működik az 5G?

Az 5G és mmWave fogalmakat mi is rendszeresen használjuk, főleg akkor, amikor az elkövetkezendő időszak legújabb készülékeiről beszélünk, hiszen a legtöbb gyártó már ennek a technológiának a felhasználására is képessé teszik készülékeiket.

Mint arról már szó esett, az 5G legnagyobb előnye a gyors sebesség és nagy alacsony késleltetés sokkal nagyobb kapacitás mellet. Az 5G hálózatok működését számtalan más technológia teszi együttesen lehetővé. Ilyen például a mmWave technológia.

A világon az internetkapcsolatok gyakorlatilag teljesen megváltoztak. A közvetített adat mennyisége 2024-ig megötszöröződni látszik, főleg sűrűn lakott településeken, nagyvárosokban. Itt a 4G már nem képes kiszolgálni az igényeket.

Az 1G során még csak mobilhívások működtek, 2G-nél hívás és SMS, 3G-nél már a mobiladatforgalom is képbe került, 4G-nél a mobilos videotartalmak és nagysebességű internetkapcsolat került fókuszba, míg az 5G lehetővé teszi gyakorlatilag különböző iparágak komplett digitalizálását.

Forrás: Carritech

Az 5G egyértelműen teljesen megváltoztatja a játszma eddigi menetét azzal, hogy hihetetlen módon megemeli a hálózat minőségét. Gyorsabb, stabilabb és még biztonságosabb szolgáltatást nyújt mindenki számára. A hálózat sebessége akár a mostani százszorosára is emelhető, míg a késleltetés 1-10 milliszekundumra csökken.

Míg a mobilszolgáltatók számára a költséghatékonyság előnyét hozza el: az 5G ára tízszer kevesebb gigabájtonként, mint a 4G-jé. Emellett az 5G azt az innovációt is magában hordozza, amire szükség van az IoT (Internet of Things), AI (mesterséges intelligencia) és AR (kiterjesztett valóság) robbanásszerű fejlődéséhez. Mert, hát mit ér egy AR-szemüveg, ha éppen nem tud a hálózathoz csatlakozni és letölteni a megfelelő adatokat?

És itt jön a képbe a mmWave, azaz millimeter wave technológia. A rövid távolságú magas frekvenciájú hálózati technológia az, ami igazán kidomborítja az 5G minden előnyét.

Ha úgy képzeled el az adatforgalmat, mint adatok áramlását egy csövön, akkor igen hamar rá kell jönnöd, hogy csak annyi adatot tudsz átszuszakolni a csövön, ami még nem okoz dugulást. Itt jön megoldásként a csőgörény helyett a mmWave. A technológia sokkal nagyobb sávszélt tesz lehetővé, viszonylag rövid távolságon.

Forrás: MacRumors

A mmWave cellák néhány száz méterre tudják csak elvinni a jelet, ezért leginkább olyan helyeken ideális a használatuk, ahol sok ember tömörül össze, ls. Nagyvárosok.

Az Extremely High Frequency (EHF) vagyis extrémen magas frekvenciák 30-tól 300 GHz-es elektromágneses spektrumban mozognak. Azok a rádiófrekvenciák, amiknek 1-10 milliméter közé esik a hulláma millimeter wave-nek hívják.

Más alacsony hullámokkal ellentétben a mmWave hullámokat az atmoszférában lévő gázok könnyen gyengíteni tudják, ezért a rövid távolság földi kommunikáció esetében. Ettől függetlenül a technológiát számtalan formájában használják nemcsak telekommunikációs, de tudományos kutatási, biztonsági, orvosi és harcászati célokra is.

Forrás: Telekom

A mmWave-en kívül az 5G hálózat más, kevésbé sűrűn lakott területeken, ahogy jóval hosszabb hullámokra van szükség az adatok továbbításához, a hálózat sub-6GHz-es alacsonyabb frekvencián működhet. Ez gyorsabb kapcsolatot tesz lehetővé, mint a 4G, de mégsem olyan gyorsat, mint a mmWae.

Az 5G technológia előnyeinek kihasználásához azonban szükség van egy megfelelő fogadó félre is, mert 5G képes eszközök nélkül mit sem ér a technológia.

Az Apple vonatkozásában ez például a Qualcomm modem chipjeinek integrálását jelenti, de akad a vállalat felhozatalában már olyan processzor is, ami segéd chip nélkül oldja meg a hálózati kapcsolódást.

Forrás: Ananadtech

A Qualcomm már a tavalyi évben kiadta X55-ös 5G-s chipjét, ami a híresztelések szerint az ide iPhone-ok interneteléréséért lesz felelős. Az X55 7 Gb/s-es le- és 3 Gb/s-es maximális feltöltési sebességet kínál, bár aligha lesz lehetőség ezt a sebességet kiaknázni báhol a valóságban a tesztkörnyezeten kívül.

Forrás: Ericcson, Qualcomm, MacRumors, The Verge

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó