IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Hogyan válassz az M2-es MacBook Air és Pro közt

Az Apple legújabb chipjével ellátott két készülék zavarbaejtően hasonló, de akad köztük azért néhány fontos különbség.

Mindenekelőtt felhasználásból eredően fontos egy tényt már az elején tisztáznunk. Ha ezt a készüléket folyamatosan munkára kívánod befogni, és a munkádhoz elsősorban a Chrome-nál combosabb dolgokat használsz, például bármilyen program, amelynek a nevében szerepel az Adobe, a fentnevezett két gép bármelyike helyett inkább egy 14 hüvelykes MacBook Pro M1 Pro vagy M1 Max processzorral lehet a megfelelő választás számodra. Ezek a laptopok sokkal gyorsabbak, nagyobb képernyővel és sokkal sokoldalúbb portválasztékkal rendelkeznek.

Ha viszont nem ebbe a kategóriába tartozol, és egy M2-es géppel szemezel, akkor a következőképpen közelítsd meg a döntést.

MacBook Pro vs. MacBook Air – Ár

Forrás: Apple

A MacBook Air és a MacBook Pro közötti árkülönbség nem óriási.

Az Air ára 599 990 forintról indul nyolcmagos CPU-val és GPU-val, 8 GB memóriával, 256 GB tárhellyel és 30 W-os hálózati adapterrel, és 1 249 990 forintig emelkedik, amiért már nyolcmagos CPU-t, tízmagos GPU-t, 24 GB egyesített memóriát, 2 TB tárhelyet és 67 W-os adaptert kaphatsz.

A Pro ára 649 990 forintról indul, az Air alapmodelljéhez hasonló specifikációkkal – nyolcmagos CPU és GPU, 8 GB memória, 256 GB SSD és 67 W-os adapter, itt nincs 30 W-os opció. Ugyanakkor ez is 1 249 990 forintban maximalizálódik, a csúcs Airhez hasonló specifikációkkal: nyolc- és tízmagos processzor, 24 GB memória, 2 TB tárhely, ugyanaz a töltő.

A konfigurációk pontos árai és a köztük lévő különbségek eltérőek. Általánosságban elmondható, hogy a két modell közötti árkülönbség, ha a lehető leghasonlóbb specifikációkkal rendelkezik, 50 000 forinton belül lesz.

MacBook Pro vs. MacBook Air – Kialakítás

Forrás: Apple

Bár első blikkre az új Air formaváltása miatt teljesen megkülönböztethető a két készülék, az ördög mégis a részletekben rejlik.

 • A MacBook Pro egy icipicit nehezebb – 1,4 kg, míg az Air 1,24 kg. Azt mondanám, hogy a különbség észrevehető, de nem életbevágó, mégis az Air sokkal vékonyabbnak tűnik.
 • Mindkét verzió kapható asztroszürke és ezüstszínben, azonban az Air esetében még választhatsz éjfekete és csillagfény szín közül is. 
 • A MacBook Air nagyobb képernyővel rendelkezik – 13,6 hüvelyk, míg a Pro 13,3 hüvelyk. Ez azt jelenti, hogy az Air felbontása technikailag valamivel nagyobb, de ez nem igazán észrevehető. A kettőnek ugyanaz a fényereje és színlefedettsége, de az Airé Liquid Retina kijelző, míg a Próé ugyanaz a LED-háttérvilágítású IPS panel, mint a tavalyi Próé volt.
 • A MacBook Airt már notchos kialakítással látták el, így bár az Air esetében extra képernyőfelület áll rendelkezésedre, a bevágás zavarhatja egyes menüsoros alkalmazások működését.
 • A MacBook Pro billentyűzetének tetején Touch Bar található, míg a MacBook Air egy sor fizikai funkcióbillentyűvel rendelkezik. Ha bármilyen negatív érzést táplálsz a Touch Barral kapcsolatban, ez helyből dealbreaker lehet.
 • A MacBook Pro csak USB-C-n keresztül tölthető, míg a MacBook Air MagSafe csatlakozóval is rendelkezik. Ez lényegében egy plusz portot jelent a MacBook Airen, mivel a Pro egyik portja foglalt lesz, amikor töltöd. Amúgy mindkét modell két Thunderbolt/USB-4 porttal rendelkezik.
 • A MacBook Air jobb webkamerával rendelkezik, 1080p a Pro 720p-jével szemben. Egyiket sem nagy durranás, de az Airé talán élesebb és kevésbé elmosódott képet ad.
 • A MacBook Air többféle hálózati adapterrel érkezik, a 30 W-os verzió sima USB-C adapterrel érkezik, míg a 35 W-os kettős USB-C portos adapterrel felszerelt és van még egy 67 W-os gyorstöltő verzió is. A Pro esetében nincs miből válogatni, csak a 67 W-os változat elérhető.
 • A MacBook Air négyhangszórós hangrendszerrel rendelkezik, míg a MacBook Pro csak nagy dinamikatartományú sztereó hangszórókkal. Ezek tényleg az, amihez igazi vájt fül kell.

MacBook Pro vs. MacBook Air – Teljesítmény

Forrás: iFixit

A Pro és az Air ugyanazzal az M2 processzorral rendelkezik, és ugyanazt a macOS operációs rendszert futtatja. Ez azonban nem jelenti azt, hogy azonos teljesítményt nyújtanak, mivel a Próban van valami, ami az Airben nincs: ventilátor.

A gépeknek meg kell akadályozniuk, hogy a processzorok túlmelegedjenek, amikor nagyon keményen dolgoznak. A Pro ezt úgy teszi, hogy bekapcsolja a ventilátorát. Mivel az Air erre nem képes, ezért a processzor teljesítményét alacsonyabbra kell korlátozni, mint a Pro esetében. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha az Air hosszabb ideig nagy terheléssel dolgozik, akkor teljesítménycsökkenést fogsz tapasztalni. A Pro 30 percig tudja futtatni a Cinebench R23-at teljesítménycsökkenés nélkül, míg az Air teljesítménye már röviddel a futtatás után csökkenni kezd.

Az Air emellett melegebb is lesz, mint a Pro, bár hangsúlyozom, hogy nem melegszik fel attól, ha Zoomon hívásban vagy, a Chrome-ban pedig 628 lapot megnyitsz és a legtöbb webes terhelést is totál bírja, ami egyszerű felhasználás mellett előfordul. De érezhetsz némi hőt az Air alján vagy billentyűzetén, ha hosszabb ideig energiaigényesebb programokat futtatsz rajta. Ezzel szemben a Prót tisztességesen meg kell izzasztani, hogy a legkisebb hőt vagy a ventilátorok zaját hallhasd.

A Pro nagyobb akkumulátorral is rendelkezik, ami akár hosszabb üzemidőt biztosíthat. Általában átlagosan 16 és fél óra folyamatos használatot lehet kihozni az M2 Próból, míg az Airből átlagosan 13 óra 15 percet. Természetesen mindez a felhasználástól függ, de a Próból azért néhány órával többet lehet kisajtolni.

Néhány konkrét példa

 • Videó vagy zenevágás, összetett grafikai feladatok– Pro
 • Fejlesztés – Ha web, akkor Air, ha combosabb kódolás Pro
 • Semmi nagyobb teljesítményű program – Air
 • Netflix and chill – Air
 • Egy kis egyetem, egy kis munka – Air
 • Játék 🤣 – Pro
 • Utazás – Ha még egy kis aksiidő, akkor Pro, ha hordozhatóság, akkor Air

És egy extra: ha hupilila fosást kapsz a notch-tól, akkor Pro

Borítókép: iGeeksBlog

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó