IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Piacra lép az Apple új U1-kompatibilis Nearby Interactions funkciója

Az Apple fejlesztői a múlt hónapban a WWDC-n ízelítőt kaptak az iOS 16 új Nearby Interactions funkciójából, amely lehetővé teszi, hogy harmadik féltől származó okoseszközök a háttérben kommunikáljanak az Apple ultraszéles sávú (UWB) U1 chipjeivel egy új, hands-free felhasználói élmény érdekében.

A fejlesztők az új keretrendszerrel kihasználhatják a valós idejű, pontos helymeghatározást lehetővé tevő triggereket, a chipkészletgyártók pedig MFi-tanúsítványt kérhetnek az U1-gyel való interoperabilitáshoz, amit a chipgyártó Qorvo a héten meg is tett.

Az UWB chipek, modulok és szoftverek széleskörű portfóliója segít felgyorsítani a csatlakoztatott UWB termékek és kiegészítők ökoszisztémáját. A vállalat megkapta az MFi minősítést a DW3110 integrált Impulse Radio UWB vezeték nélküli adó-vevőjére, így mostantól más cégek is megvásárolhatják ezt a chipet, hogy saját kiegészítőikbe integrálják és használhassák az Apple Nearby Interactions funkcióját.
Eric Creviston, a Qorvo Mobile products elnöke

Az U1 chip bizonyos Apple-eszközökben erősen lokalizált GPS-helymeghatározóként működhet, és jelenleg olyan trükköket tesz lehetővé, mint például a kulcsok megtalálása a kanapén AirTag segítségével, az autók kinyitása, fájlok megosztása AirDropon keresztül úgy, vagy egy Now Playing-dal átlökése a HomePodra. Az U1 chip jelenleg az iPhone 11 és újabb iPhone készülékekben (az iPhone SE sorozat kivételével), az Apple Watch Series 6 és újabb készülékeiben, az AirTagekben és a HomePod mini készülékben elérhető – az Apple TV távirányítójából és az iPad Prókból viszont hiányzik.

Nem az Apple az egyetlen cég, amelyik UWB-vel dolgozik: az intelligens nyomkövető úttörője, a Tile is UWB-nyomkövetőn dolgozik, hogy versenytársat állíthasson az Apple AirTagjeinek, valamint a Samsung a Galaxy SmartTagjeinek. A Tesla állítólag az UWB-t is szeretné beépíteni az elektromos autóiba, bár kétséges, hogy az autógyártó vagy az Apple bármelyik versenytársa olyan közeli interakciókat folytatna, amelyek talán automatikusan Smart Summonba hívnák a szuperautóikat, amikor kisétálnak a magángépükből.

Az Apple tavaly elkezdte engedélyezni más tartozékgyártóknak, hogy termékeiket integrálják a Lokátorba, és most a Nearby Interactions segítségével minden bizonnyal bővülni fog az olyan okoseszközök ökoszisztémája, amelyek képesek például kinyitni egy ajtót anélkül, hogy elővennéd az iPhone-od.

Borítókép: Apple

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó