IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Hogyan változtatta meg az Apple világunkat: forradalmi számítógépek

Az Apple egyik azon vállalatok közül, melyek nemcsak a technológia fejlődését, de emberek milliárdjainak mindennapjait is folyamatosan formálták. Még mondjuk elsőre az iPhone vagy az iPad ugrik be, addig be kell ismernünk, hogy az Apple forradalma a személyi számítógép-iparban kezdődött „réges-rég”. Vessünk egy pillantást a vállalat ikonikus és status quót teljesen borító találmányaira.

Apple I (1976)

Apple I – Wikipédia

Steve Jobs még egyetemista volt, szüleivel élt Los Altosban, Kalifornia államban. Két barátjával, Steve Wozniakkal és Ronald Wayne-nel lógott a garázsban. A számítógépes forradalom pedig ott kezdődött.

Az első Apple számítógép ma gyerekjátéknak tűnik. Steve Wozniak, az Apple társalapítója építette kézzel ebben a garázsban. Az Apple 1 eredetileg egy ház nélküli összebarkácsolt gép volt. De mindent összevetve, ez volt az első all-in-one mikrokomputer, mely billentyűzethez és monitorhoz csatlakoztatva nem igényelt külön áramkört a szöveg megjelenítéséhez. Akkoriban ez óriási fegyvertény volt a nem éppen dübörgő háborúban. Körülbelül 200 darabot adtak el. És ha ma szeretnél belőle vásárolni egyet, akkor körülbelül 50 000 dollárt kell megspórolnod.

Apple II (1979)

How Apple owes everything to its 1977 Apple II computer | AppleInsider

Az Apple II körülbelül egy évvel később érkezett, beépített billentyűzettel, már házban. A bővítőhelyek lehetővé tették a hajlékonylemez-meghajtók és más alkatrészek csatlakoztatását. A harmadik iteráció, az Apple III 1980-ban jelent meg, csak egy évvel az IBM Personal Computere előtt. De ahogy a forradalmi eszközöknél szokás, a technikai hibák és a gyermekbetegségek miatti visszahívások erősen rontották az Apple hírnevét.

Lisa (1983)

The Lisa - MacStories

Lisát a számítógépipar legnagyobb forradalmának tekinthetjük. Ez volt az első számítógép, amely nem kényszerítette a felhasználókat arra, hogy programozási nyelvet és a logikát tanuljanak meg a használatához. Ez volt az első otthoni számítógép, amely GUI-t (grafikus felhasználói felület) és egeret alkalmazott, és a gazdag ügyfelek számára készült. 

A korábbi parancssoros felület helyett a grafikus felhasználói felület lehetővé tette a felhasználók számára, hogy interakcióba lépjenek a vizuális ikonokkal. A Lisa volt az első olyan Apple termék, mely inspirálódott más technológiákból, és hogy aztán azokatt sokkal intuitívabban és vizuálisan vonzóbb módon mutassa be a nagyközönség számára. 

A Palo Alto Kutatóközpont (PARC) legelső grafikus felületét az 1970-es években a Xerox fejlesztette ki és használta a Xerox Altóval. Steve Jobs 1979-ben látogatott el a PARC-ba, és igen nagy hatással volt rá a Xerox Alto. Azonban ez a gép elég nagy volt. És itt jön a képbe az Apple és különösen a Jobs-féle varázslat. Jobs adaptálta a Xerox Alto technológiáhát, az Apple Lisa pedig elég kicsi volt ahhoz, hogy elférjen az asztalon, még két hajlékonylemez-mechanikás meghajtóval is. Ettől függetlenül ez a sztori is kereskedelmi fiaskóval végződött, mivel az ügyfelek rendre panaszkodtak a lassú processzor miatt. Így a lassabb, de olcsóbb IBM-t részesítették előnyben. Az utolsó próbálkozás a Macintosh bevezetése volt, negyed áron, de ugyanazokat a funkciókat kínálva.

Macintosh (1984)

January 24, 1984: Apple sparks home computing revolution with launch of  Macintosh | BT

Az első igazán megfizethető grafikus felhasználói felülettel rendelkező és 2495 dolláros árú Macintosh az Apple eddigi legsikeresebb terméke volt. A régi szöveges operációs rendszereket mappák és ikonok intuitív megjelenítése váltotta. Beépített képernyővel és egérrel érkezett. 

És egy másik történelmi pillanat volt a Mac híres Superbowl hirdetése, Ridley Scott rendezésében, ami önálló pop-ikonná vált. Az első operációs rendszer valójában a Mac OS legkorábbi verziója volt, és a számítógép számos szoftvert is kínált, mint a szövegszerkesztő MacWrite és a grafikus szerkesztő MacPaint. A New York Times állva tapsolt a Macintoshnak, amely a “személyi számítástechnika forradalmának” kezdetét hozta el.

Macintosh SE (1987)

Macintosh SE Tour - Vintage Apple Tours - YouTube

A Macintosh SE-t (System Expansion) a Mac II-vel együtt az AppleWorld konferencián mutatták be. Konstrukciója a Macintosh 128K-ból származott, amelyhez számos úttörő fejlesztés társult.

A legnagyobb változás egy bővítő slot hozzáadása volt a meglévő 800 kB-os floppy meghajtóhoz, amelyet egy második floppy meghajtóhoz vagy 20, esetleg 40 MB-os belső merevlemez-meghajtó csatlakoztatásához használtak.

Egy másik merevlemez meghajtásának szükségessége miatt a Macintosh SE volt az első ventilátorral rendelkező Mac. Hogyan volt lehetséges, amikor Steve Jobs híres volt a ventilátorokkal szembeni ellenszenvéről, mivel azt a felhasználók figyelemelterelésének tartotta? Steve akkor épp nem volt az Apple-ben, de ő is számítógépeket épített, csak a NeXT Computers cégében.

PowerBook (1991)

Macintosh PowerBook

Az Apple első notebookja, a PowerBook 100 forradalmi volt kis mérete és súlya miatt, olyan volt, mint egy aktatáska. A másik kiemelkedő elem a TrackBall integrált mutatóeszköz beépítése volt!

A PowerBook 100 egyedülálló módon különbözött a versenytársaktól, mivel funkcionális és mégis divatos eszköz volt. Ez lehetővé tette a könnyű mobilitást, ez nagyban elősegítette az irodán kívüli munkavégzés kultúráját.

A PowerBooknak mindenki csodájára járt és több díjat is kapott még a gyártásának leállítása után 13 évvel is. A PowerBook 100 mindössze egymillió dolláros hirdetési költségvetésével elképesztő módon egy milliárd dollárt hozott egyetlen év alatt. Ez azt jelentette, hogy az Apple nyeresége és a globális piaci részesedése soha nem látott magasságig nőtt.

Macintosh TV (1993)

The Macintosh TV: The worst of both worlds | iMore

1993-ban az Apple úgy döntött, hogy pótolja a rést a számítógép és a klasszikus TV között. És megszületett a Macintosh TV hibrid, a Macintosh Performa 520-at használva, Sony Trinton 14”-es képernyővel.

Nem volt nagy kereskedelmi siker, csak körülbelül 10 000 darabot adtak el 2000 dolláros áron. A felhasználók panaszkodtak a televízió és a Mac közötti integráció hiányára.

A Macintosh TV az első fekete színű Mac volt, fekete billentyűzettel és egérrel, valamint hitelkártya méretű távirányítóval, amely kompatibilis volt más Sony tévékkel. A Macintosh TV-t egy évvel a megjelenése után, 1994-ben meg is szüntették.

Forrás: Time.comThought.com

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó