IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Holografikus autós kijelzőn dolgozik az Apple

A vállalat egy továbbfejlesztett heads-up kijelzős (HUD) rendszeren dolgozik járművekhez, amely információkat tud megjeleníteni az oldalsó ablakokon vagy egyéb felületeken.

Az Apple kedden bejegyzett egy szabadalmat, amiben a vállalat felvázolja a továbbfejlesztett HUD technológia koncepcióját. Az Apple először 2019 februárjában nyújtotta be a szabadalmat a technológiára “Holografikus fejkijelzős rendszer” címmel.

A hagyományos HUD-beállítások a vetített fény segítségével információt jelenítenek meg egy felületen, általában a jármű szélvédőjén. Az Apple viszont megjegyzi, hogy mivel az elülső szélvédő tervezési paraméterei és szögei testre szabottak, a szokásos HUD-okat nehéz és zavaró is lenne ott elhelyezni.

A BMW elképzelése – Forrás: Wired UK
Például egy hagyományos kijelző kompatibilis lehet a jármű oldalsó ablakaival, mivel a jármű szerkezetébe ésszerűen beépített kijelzőről az oldalsó ablakra visszaverődő fény nem éri el konkrétan a felhasználó szemét.
Apple

Az Apple rendszere egy kimeneti eszközre támaszkodna a holografikus elemekből összeállított optikai kombinátorok mellett. Ezek a holografikus elemek konfigurálhatók úgy, hogy egy adott szögben visszaverjék a fényt.

A konfigurálható szög fontos, mert ez teszi lehetővé a fény eljutását a néző szeméhez. A hagyományos HUD-koncepciókhoz hasonlóan az Apple rendszere szenzorok, kamerák és egyéb források segítségével felvehet a járműről, utasairól és a körülötte lévő környezetről gyűjtött adatokat is. Ezeket holografikus elemeken keresztül jeleníthetnék meg az elülső szélvédőn, az oldalsó ablakon vagy feltehetően egy másik, egyéb látószögű felületen.

Ezek az adatpontok tartalmazhatják a jármű sebességét, azt, hogy mennyi kakaó maradt a tartályban, hogy minden utasnak be van-e kötve a biztonsági öve, vagy a környező veszélyeket is jelezheti. Konkrétan helyettesítheti a mai autókban található szokásos műszerfalat.

Az oldalsó ablakban megjelenített adatok hasznosak lehetnek akkor is, ha a rendszer észlel egy gyalogost vagy egy másik járművet és képes valamilyen riasztást megjeleníteni. Figyelmeztető lámpákkal is felszerelhetik, amelyek segítségével a felhasználók tudomásul vehetik, hogy van egy autó a vakfoltjukban.

A szabadalom feltalálói: Arthur Y. Zhang, Graham B. Myhre; Hyungryul J. Choi és Matthew E. Last. Közülük többen rendszeresen működnek közre olyan találmányokban, amelyek kapcsolódnak az Apple Titan Projectjéhez és a járművek fejlesztéséhez.

Az Apple hetente számos szabadalmat nyújt be, így ezek nem feltétlenül mutatják be a vállalat konkrét jövőbeli terveit. Az tény, hogy állandó pletykák vannak arról, hogy az Apple valamiféle járműtechnikán dolgozik, de nincs hír arról, hogy ez a technológia mikor jöhet, vagy hogy egyáltalán tartalmazhatja-e ezt a HUD rendszert.

Te örülnél, ha érkezne egy ilyen megoldás?

Forrás és borító: AppleInsider

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó