IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Hozd ki a maximumot akkumulátorod élettartamából

Az akkumulátorod élettartama gyakorlatilag az az idő, amíg a telep kitart folyamatos használattal, csere nélkül. Jöjjön néhány tipp, hogy maximalizálhasd az eszközöd élettartamát.

Kezdjük ott, hogy pontosan mi is lapul meg hátlap alatt. A jelenleg használt lithium-ionos akkumulátorok gyorsabb töltést, hosszabb élettartamot biztosítanak. Az Apple eszközeiben használt lithium-ion akkumulátorok tartóssága abban rejlik, hogy kapacitásuk 80%-áig gyorstöltéssel szívják fel magukat, majd utána szép lassan csepegteti a maradék 20%-nyi juice-t.

1. fázis, a gyorstöltés és 2. fázis, a töltés csepegtetése

Az, hogy a 80%-nyi energiát milyen gyorsan szívja az eszköz magába attól is függ, hogy milyen beállításokat használsz és milyen töltőhöz csatlakoztatod a készüléked. Szoftveres módon akár a melegedéshez is kalibrálható a töltésfelvevés. Ezzel a kombinált eljárással a sokban javítható a telepek élettartama.

Régi tévhit, hogy az aksit teljesen le kell meríteni, főleg az első használat előtt. Az Apple lithium-ion akkumulátorai töltési ciklusokban számolnak. Egy ciklus, akár hányszor is tölts közben, megegyezik az akkumulátor kapacitásod 100%-ával. Ezt az alábbi ábra példázza tökéletesen.

Egy töltési ciklus akkor teljes, ha 100%-át elhasználtad az akkumulátorkapacitásnak.

Azonban az akkumulátorok limitált számú töltési cikluson mehetnek keresztül, mielőtt azok terjesítménye elkezdene romlani. Egy bizonyos, eszközönként különböző, számú töltés ciklust után az akkumulátor cseréje ajánlott a megfelelő teljesítmény további fenntartásához. Ez nem azt jelenti, hogy akkor már használhatatlan lesz a géped, tapasztalhatsz csökkenést a teljesítményében és aksiidejében.

MacBookok esetében modelltől és korosztálytól függ, hogy éppen mennyi az annyi. MacBook Airek esetén egészen 2010-ig visszamenőleg 1000 ciklus, 2009-es modellek esetén 500 és annál régebbi eszközöknél 300 ciklus az ajánlott. MacBook Prók esetén szintén 1000, 500 és 300 a ciklusszám 2009, 2008 és az előttre visszamenőleg. MacBookok esetén is ugyanezek az irányszámok játszanak 2009, 2008 és az előtt modellekre vonatkozóan.

Ha szeretnéd te is megnézni, készüléked hány teljes töltési cikluson ment már át, akkor: tartsd lenyomva az Alt billentyűt, és közben kattintsd az Apple menüre, majd válaszd a Rendszerinformációk menüpontot. Válaszd ki a Teljesítmény elemet a Rendszerinformációk ablak Hardver szekciójában. Az aktuális ciklusszámot az Akkumulátor adatai résznél találhatod.

Az Apple ajánlásai közt több általános tanács is található arra vonatkozólag, hogyan kell tölteni és tárolni a készülékeket.

Az összes Apple készülék általánosan 16-22° C-on érzi jól magátt, ettől melegebb és hidegebb közegben produkálhatnak bizonyos problémákat. Tartósan 35° C feletti hőmérsékletnek kitéve pedig súlyosan meg is károsodhat az aksi. Így mondjuk nyáron, a kocsiban, feltéve a műszerfalra egy tokban tölteni a telefonod például nem túl szerencsés. Nem jellemző az iPhone-okra, hogy igazi méregzsákok legyenek, de így hamar szétdurranhatnak. Szerencsére elég okosak már ahhoz a készülékek, hogy ha túl hosszú időn, túl magas hőmérsékletet érzékeljenek, akkor automatikusan leálljanak és majd csak lehűlés után kapcsoljanak be. Ugyanez vonatkozik az extrém hidegre is.

Az iPhone-ok 0 és 35° C között érzik jól magukat, míg a MacBookok 10 és 35° C között vannak el jól.

Ugyanezen az elven, az a legjobb, ha töltés közben kiveszed eszközeiket a tokukból. Egy jól kipárnázott case-ben a MacBookod is jól fel tud melegedni. Ugyanez vonatkozik az éjszaka töltőre dugott és párna alá besuvasztott iPhone-ra és iPadre. Ezeknek az eszközöknek is szüksége van levegőzésre, pláne egy nagyobb hőleadással járó gyorstöltésnél.

Ha el szeretnéd tenni a készüléked, mert tételezzük fel már nem használod, akkor két dologra kell kifejezetten figyelned, mekkora a hőmérséklet, amin tárolod és mennyire töltöd fel az eszközt, amikor elrakod.

Nyilván, jobb esetben a fiók mélyén fog pihenni, igen kicsi az esélye, hogy pont a kályha tetején vagy a mélyhűtőben hajtsa hosszabb álomra a fejét. De a legjobb, amit tehetsz, ha 32° C alatt kikapcsolva tárolod és fél évente kb. 50%-ra feltöltöd.

Ha teljesen lemerülne az állásban a készüléked, akkor minden nyomkodás és piszkálás nélkül egyszerűen tedd fel tölteni és ne légy türelmetlen, akár 20 percig is eltarthat, mire bármilyen életjelet mutat a készüléked.

Borítóké: Time

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó