IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Időben érkezett vagy megkésett az iPhone SE? – Teszt

Megnéztük hogy tudja felvenni a harcot a második generációs iPhone SE, a jelenlegi éllovas telefonokkal szemben. Vajon képes volt hozni az elvártakat és méltó utódként foglalja el helyét a középkategóriás telefonok piacán?

Legújabb videónkban mindent mustra alá veszünk, de nyugodtan tarts velem a továbbiakban, ha szöveges beszámoló híve vagy.

A jól megszokott dizájn

Nincs új a nap alatt, az iPhone SE második generációja – csak úgy, mint az előző is – az eggyel korábbi formavilágot követi, ami leginkább a költségek visszaszorításával indokolható. Viszont amíg az előzőnél ez egész jól működött, a mai keretnélküli, Face ID-s korszakban eléggé sok vásárlót tántoríthat el, ettől az amúgy remek kis készüléktől.

Egy iPhone 11 mellett kétségkívül retro hatást kelt

Ugyanúgy jelen vannak a batári alsó és felső keretek, amelyen töretlenül helyezkedik el a Touch ID haptikus változata, ahogy tette azt az iPhone 7 és 8 esetében is. Újdonság viszont, hogy hiába tesszük le a fehér hátlapos változat mellett a voksunkat, az előlap akkor is fekete marad, így egy seamless dizájn látszatát keltve, leginkább persze alvó állapotban. Okos húzás, és véleményem szerint sokkal jobban is áll neki, mint a hajdani fehér keretes előlapok.

Hátlap tekintetében kapunk egy falatnyi kis újdonságot, mivel nem az iPhone 8-as üveglapját pakolták be egy az egyben az új készülékbe, hanem az iPhone 11 Gorilla Glass lapját kapta meg, középre igazított Apple logóval. Az oldalsó keret anodizált alumínium és ahogy azt már megszokhattuk tökéletesen egybe simul a két üveglappal, amit magába zár.

Képeken ez tipikusan nem érződik, de kézbe véve a telefont ugyanaz az érzés fogott el a hátlap és a tapintás terén, mint amikor ősszel az iPhone 11 és 11 Prókat teszteltük. És itt is a piros az, ami igazán megdobogtatta a szívünket, ami főleg a fekete előlapnak köszönhetően eléggé tetszetősre sikeredett. A mostani iPhone piros legalább annyira meggyőző, mint a Ferrari legendás meggypirosa.

SE-nek is jól áll a minimalista hátlap

Ami a kijelző alatt rejlik

Egyébként maga a kijelző a jól megszokott 4,7 inches panel, amely semmi változáson nem esett át az évek alatt. Felbontása ugyanaz, a 1334 x 750 pixel és bár vitathatatlanul gyönyörű színekkel bírt annak idején, mikor az iPhone 6 vagy 6s volt jelen, ma már kissé elmaradott, akár az iPhone 11 LCD képernyőjétől is. Mindennapi használatra megfelelő, de ne várjunk tőle olyan nagy dinamikát vagy sötét feketéket, amiket a mostani kínálatban már szinte bármely márkánál elérhetünk.

A kijelző alatt pedig ott duruzsol mindaz, amire egy SE iránt érdeklődő szeme megcsillan. Ugyanazt az A13 Bionic chipet kapta meg a telefon, ami a legdurvább iPhone 11 Pro Max-ban is fut. Viszont itt egy sokkal kisebb erőforrás igényű panelt hajt meg, így mondhatni még bitangabb a teljesítmény, ami egészen biztosan jópár évig ki fogja szolgálni a legszebb grafikával megáldott játékokat is. Az Asphalt 9 csodaszépen és szaggatásmentesen tölti ki a várakozós perceinket, óráinkat, aminél még kis csalfa mosoly is megjelenik az arcunkon, hogy bizony a kis kijelzőnek és felbontásnak megvannak a maga előnyei.

Ugyanaz a sötétszürke árnyalat, mint az alu Apple Watch.

Memóriából is kapott egy kis boostot a készülék: 3GB-ra nőtt a kapacitás. Ami valljuk be, örvendetes, főleg ahhoz képest, hogy az Apple nem engedi bőlére, ha RAM-ról van szó. Vagy ha akkukapacitásról. Ebben a témában azonban nem tudunk önfeledten pezsgőt bontani, mivel ugyanazt az akkumulátort láthatjuk viszont, mint az iPhone 8-ban. Ezt pedig mi sem fejezhetné ki jobban, mint az a felirat, ami az Apple hivatalos oldalán üzeni, rendkívül diplomatikus módon, hogy az üzemidő az iPhone 8-hoz hasonló…

Töltéshez használhatunk vezeték nélküli, Qi töltőpadokat is, vagy a dobozban található továbbra is 5 wattos töltő adaptert. A telefon egyébként 18 wattos töltésre képes, szóval ha fontos gyorsan a kraft, az iPad töltője teljesen megteszi, amennyiben akad otthon egy.

Madarat tolláról, telefont kamerájáról…

Az elmúlt évek slágerfejlesztése vitathatatlanul, hogy minél fejlettebb kamerarendszereket csempésszenek a készülékekre. Sajnos inkább készülékekre, mint -be, hiszen ezek a változások néha orbitális kameraszigeteket eredményeznek.

Nos, az iPhone SE második generációjánál ez nincs teljesen így. Picit kilóg, ahogy azt ennél a formánál megszokhattuk, viszont egyáltalán nem annyira, hogy zavaró legyen. Ezt pedig azzal a technikai vívmánnyal sikerült elérni az Apple mérnökeinek, hogy mindent hagytak úgy, ahogy 4 évvel ezelőtt is volt, mivel a kamera lencséje vagy szenzora egy cseppet sem változott.

Kicsi a bors, de erős…

Bár szoftveresen javítottak rajta, nem kapta meg az Éjszakai módot, amivel az iPhone 11-es szériát bemutatták. Ennek ellenére, aki az előző SE generációról vált, számára ég és föld lesz a különbség a kettő között, nem beszélve az Androidos középkategóriás telefonok több lencsés kamerarendszereiről, azokkal is simán felveszi a kesztyűt.

Ha első ránézésre összehasonlítunk egy iPhone SE-vel vagy Androidos középkategóriás telefonnal lőtt képre egyértelműen az utóbbi nyert (főleg, mivel nagyságrendekkel nagyobb és szebb kijelzőn láthatjuk). Viszont ha belenagyítunk, és elkezdjük a textúrákat, éleket kivesézni hamar elégedetten nyugtázhatjuk SE tulajdonosként, hogy azért az ördög a részletekben rejlik. Sokkal jobban képes megörökíteni a különböző mintákat vagy a fényerősség dinamikáját, köszönhetően a szoftveres fejlesztéseknek.

Túl kevés, túl későn?

Összességében az iPhone SE továbbra is egy nagyon jó készülék, csupán egy évet elkésett véleményünk szerint. Tavaly örömtáncot jártunk volna, ha tavasszal piacra dobják. És az bele is illett volna abba a képbe, hogy a 8-as bemutatása után másfél évvel megérkezik a jóárasított iPhone, a legerősebb telefon az átlagnál jelentősen kisebb kivitelben.

Mostanában azonban egyre több pletyka és hitelesnek tűnő forrás is rebesgeti, hogy az Apple ősszel be fog mutatni ebben a méretben egy új telefont, amely keret nélküli kijelzővel, Face ID-vel és minden egyéb jósággal megáldva fogja várni, hogy elkapkodják a boltok polcairól.

Gyakorlatilag már tényként is írhatjuk, nem pletykaként. Vagyis a zsebedben ugyanekkora helyet foglal majd, de közben egy nagyobb, szebb kijelző, 2020-as design, jobb akkuidő, jobb kamera és több mai extra várható bele. Így ha valaki a kisebb kijelzők feltétlen híve, és egy igazán jó, kicsi iPhone-ért hajlandó lenne mélyebben is a zsebébe nyúlni, leginkább egy kis türelemre intenénk még. Október-novemberben érkezik majd álmai telefonja, addig még fél lábon is kibírja a régi iPhone-ja.

Néha egy konzervatív megjelenés és lehet modernhatású

Mert az iPhone SE-nek jelenleg a legnagyobb piaci előnye az ára. 180 ezerről indul a 64GB-os készülék, ami azok számára teljesen barátinak mondható, akik nem szeretnének lassan fél millió forinthoz közeledő árcédulákat kicsengetni, csak hogy a legfrissebb technológiát tudhassák a zsebükben. Ők 200 ezer forint alatt, vagyis a jelenlegi középkategóriában is kapnak egy olyan készüléket, ami beleillik az Apple ökoszisztémájába, és 3-5 éven keresztül hű társuk lehet. Kifejezetten racionális választás ezért üzleti telefonnak. Csak azt a fránya üzemidőt tudták volna még feljebb tolni egy kicsit nagyobb aksival…

Ezúton is köszönjük az iCentre-nek, hogy megkaphattuk a képeken láthatott iPhone SE-t tesztelésre, amit innen tudsz megrendelni és megtekinteni.

Ti mit gondoltok az SE-ről? Inkább megvárjátok a kisebb kijelzős, de csúcs iPhone 12-est vagy lecsaptok erre? Vagy inkább elhagyjátok az Apple ökoszisztémát, és más középkategóriás készülék után keresgéltek?

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó