IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Így alakultak az iPhone 12 eladásai az USA-ban

Egy új felmérés szerint az iPhone 12 mini alulmúlhatja az elvárásokat, összességében viszont jól teljesít a 2020-as széria.

Az iPhone-ok eladásairól beszélni kicsit lutri, mert több szempontból is csalókák lehetnek a számok. Az első és legfontosabb ilyen szempont, hogy az Apple hivatalosan sosem közöl konkrét mennyiségeket, tehát az ilyen jelentések tulajdonképpen spekulációk, kutatási módszertől függő pontossággal. A másik pedig az, hogy amit a kattintásvadász szalagcímek szeretnek totális kudarcnak beállítani, az a teljes piacot nézve nem feltétlenül az: elég csak a megboldogult iPhone 5c többmilliós eladására gondolni, aminek bármelyik androidos gyártó örült volna.

Ezek tükrében érdemes hát értelmezni a Consumer Intelligence Research Partners legújabb jelentését, mely az iPhone 12-modellcsalád első 2 hónapjának teljesítményét részletezi az amerikai piacon.  A washingtoni elemzőcég arra jutott, hogy a legkisebb opció, az iPhone 12 potenciálisan csalódást keltő számokat produkált, mivel a vizsgált időszakban mindössze az eladások 6%-át tette ki. A CIRP szerint az októberben és novemberben eladott iPhone-ok 76%-a valamelyik iPhone 12 volt, a legnépszerűbbnek pedig a normál iPhone 12 bizonyult 27%-os részaránnyal. A mérés alapján a minit még a jóval drágább Pro kivitelek is lepipálhatták egyenként 20% feletti részesedéssel.

Forrás: CIRP/MacRumors

Az CIRP számításai azt mutatják, hogy az idei modellek összességében valamivel jobban teljesítenek, mint a 11-es széria, mivel a 2019-es generáció a rajtkor „csak” az összes eladás 69%-át generálta az Egyesült Államokban. Ebből akkor 39%-ot tett ki a ma is kapható alap iPhone 11, míg a 11 Pro és 11 Pro Max vitte a maradék 30%-ot.

Az elemzők úgy vélik, hogy az iPhone 12 mini gyenge szereplését három tényező is befolyásolhatta. Az első szerintük pont az, hogy még mindig elérhető az iszonyú népszerű iPhone 11, a második a csak néhány hónappal korábban piacra dobott árbajnok 2020-as SE, a harmadik pedig az idén először alkalmazott 4 modelles felállás, ami értelemszerűen aprózza a keresletet.

Mielőtt azonban még temetnénk az iPhone 12 minit, a bevezetőben foglaltakon túl nem árt megjegyezni, hogy nem ismerjük az Apple elvárásait az 5,4 hüvelykes mobillal kapcsolatban. Könnyen lehet ugyanis, hogy cupertinóban eleve hasonló eladásokkal kalkuláltak, a modellpalettán belüli dominancia helyett főként a kisebb készülékek iránti speciális igény kielégítését célozva. Mindenesetre nem a CIRP az első forrás, akik a mini halvány népszerűségéről adnak hírt: decemberben beszállítói fülesekre hivatkozva a Nikkei szellőztette meg, hogy a legkisebb iPhone után lanyhább az érdelődés.

Forrás: MacRumors

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó