IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Így kapcsold be a Night Shiftet Macen

Évek óta téma, hogy az elektronikai eszközök használata lefekvéskor hogyan befolyásolja alvásunkat és annak minőségét. Most nem tudományos értekezést hoztam a témában, csak egy lehetőséget arra, hogy kevésbé folyjon ki a szemed este a képernyőt bambulva.

Nem kell túl nagy csodát tenni, mindössze bekapcsolni a Night Shiftet, ami a gyakorlatban arra szolgált, hogy a képernyő tónusát melegebb spektrumba nyomja, ez által nem ég ki bele minden instant a retinánkban.

A Night Shift először csak az iPhone-okon volt elérhető, én azonban Macen sokkal inkább szeretem használni. Ha más miatt nem, a fényerő különbség miatt. Így nálam ha 10-kor a pizsit nem is, a Night Shiftet fixen lövik. Így állíthatod be te is a gépeden!

  • Nyisd meg a Rendszerbeállításokat
  • Kattints a Kijelzők ikonra
  • A felső sávban navigálj a Night Shift fülre

Itt beütemezheted, hogy mikor szeretnéd használni a funkciót. Három opció áll rendelkezésedre. Egyrészt az Egyéni lehetőséget választva beállíthatsz egy kezdő és egy befejező időpontot. Innentől kezdve pedig minden nap a megadott időben szép lassan, automatikusan vált a gép a megfelelő tónusokra. A Napnyugtától napkeltéig gyakorlatilag ugyanezt csinálja, viszont az időpontokat dinamikusan változtatja, attól függően, hogy az adott térségben, ahol tartózkodunk, mikor kel fel és nyugszik le a nap. Magic. Ehhez persze engedélyezned kell, hogy a gép hozzáférjen a lokációdhoz.

Végül pedig ott a manuális mód jelölőnégyzete: ezt bepipálva a következő napfelkeltéig kapcsolhatod be a funkciót. Erre egyébként van lehetőség az oldalsó Értesítési Központban is: ha az alapértelmezettnél feljebb görgetünk, akkor a Ne zavarjank felett ott lesz a Night Shift csúszkája is.

A beállítási lehetőségeknek nagyjából a végére is értünk, igény szerint van még lehetőség a színhőmérséklet szabályozására is, amit szintén a fentebb megadott menüpontban érhettek el. Első próbára teljesen rendben van a dolog, az átvezetés sebességét viszont sajnos nem lehet állítani, személy szerint én jobb szeretem, ha kicsit több ideje van a szememnek megszokni az új színeket, a mostani megoldás körülbelül 30 másodperc alatt teljesen átáll. Ezen kívül pedig még hasznos lenne, ha be lehetne állítani, hogy bizonyos alkalmazások használatakor ne torzítson az eredeti tónusokon.

Borítókép: PicJumbo

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó