IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Így változott az iPhone 12 Pro Max kamerája

A Halide az egyik legnépszerűbb kameraalkalmazás, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy fénykép készítése előtt manuálisan állítsák be a fókuszt, expozíciót, fehéregyensúlyt és még sok minden mást. Mivel az iPhone 12 Pro Max már hivatalosan is elérhető, az alkalmazás fejlesztője, Sebastiaan de With a Halide blogján további technikai részleteket osztott meg az idei legdrágább iPhone-modell kamerájáról.

Természetesen a 12 Pro Max kamerája különbözik a 12 Próétól. Az idei Pro Max modellbe 47%-kal nagyobb f/1,6 rekeszértékű széles látószögű érzékelőt, szenzor-váltásstabilizátort, 87%-kal magasabb ISO-értéket, valamint új, 65 mm-es és 2,5x optikai zoommal rendelkező teleobjektívet szuszakoltak bele.

Forrás: Halide

Bár ezeknek a specifikációknak a nagy része már ismert volt, de With sokkal inkább részletezi, pontosan mi az előnye ezeknek a számoknak, és mit jelentenek ezek a gyakorlatban a felhasználók számára. Remek illusztrációt készített, hogy megmutassa, mennyivel nagyobb az új iPhone 12 Pro Max kameraérzékelője. Az iPhone szenzora 3024×4032 px-es, avagy 12 megapixeles képeket készít.

Szimplán hozzá is adhattak volna több pixelt az érzékelőhöz, de ehelyett a vállalat valami mást tett. Az iPhone 12 Pro Max kamera-érzékelője nagyobb egyedi pixelekkel rendelkezik, amelyeket photosite-nak nevezünk. A nagyobb photosite pedig azt jelenti, hogy a lencse több fényt képes befogadni, ami kevesebb zajt és nagyobb felbontású képeket eredményez.

Az iPhone 12 Prón és 12 Pro Maxon készített fényképek összehasonlításakor a különbség alig észrevehető – legalábbis, ha nappali fényviszonyok közt készült képekről beszélünk. Viszont gyengébb megvilágításnál… A felső kép Próval, az alsó pedig Pro Maxszal készült naplementekor.

Forrás: Halide

Míg a nagyobb érzékelő segít a jobb képek elkészítésében, a Sensor Shift technológia felelős azért is, hogy gyengén megvilágított képeket részletesebben lehessen lekapni.

Ahogy a Halide fejlesztője azt is kifejti, hogy az iPhone-okba egy ideje optikai képstabilizátor kerül, ami csökkenti kézremegés hatásait fényképezés közben. Minél stabilabb a kamera, annál jobban megnövelhető az expozíciós idő, hogy több fényt tudjon befogadni.

Az iPhone 12 Pro Max esetében a stabilizációt közvetlenül az érzékelőre bízták a kamera lencséje helyett. Mivel maga az érzékelő kisebb és könnyebb, mint a teljes lencseegység, gyorsabban mozoghat, hogy kompenzálja a kéz mozgását.

A zoomolt fényképezés is szintén jobb lett az új teleobjektívnek köszönhetően, amely akár 2,5x optikai zoomot is képes elérni más iPhone-ok 2x zoomjával szemben. Ez azonban azt is jelenti, hogy az objektívnek kisebb a rekesze, így a felhasználók rosszabb élményt tapasztalhatnak, amikor gyenge fényviszonyok esetén a Pro Max zoomját használják.

Forrás és borítókép: Halide Blog

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó