IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Ilyen volt az élet az App Store előtt

2007 nyarán a fejlesztők izgatottan várták, hogyan illenek majd be az iPhone-os nagy képbe. Steve Jobs a 2007-es WWDC-n azt mondta a fejlesztőknek, hogy az Apple “okos” megoldást talált ki a fejlesztők számára, hogy saját szoftvert készíthessenek az iPhone-ra. Ami nem más volt, mint a Safariban futó webes alkalmazások. Ez nem nyerte el a fejlesztők és a felhasználók tetszését, de néhány érdekes új funkcióval bővült az iPhone, mielőtt a következő nyáron elindult volna az App Store.

Bár az emberek nem voltak túlságosan elégedettek ezzel a megoldással, és John Gruber még a “shit sandwich” jelzővel is illette, sok fejlesztő mégis nagyon jó webes mobil alkalmazásokat fejlesztett iPhone-ra. Még az olyan nagyvállalatok is, mint a Facebook és a Google is beszálltak, és létrehozták weboldalaik mobilverzióit, amelyeket kifejezetten az iPhone kijelzőjére terveztek.

Forrás: Internet Archive

Az Apple valódi natív alkalmazásmegoldásának hiánya arra is késztette a fejlesztőket, hogy jailbreakeljék a készülékeiket, és elkészítsék az első natív alkalmazások egyikét az iPhone-ra. Az Iconfactory egy nagyszerű posztban részletezi a jailbreakelés eredetét és mutatja be a legelső natív harmadik féltől származó iPhone-alkalmazást. Miközben az olyan eszközök, mint az Installer, a fejlesztők alkalmazásainak a készülékekre való felvitelét segítették, a webes alkalmazások még mindig mainstream megoldásnak számítottak.

Az Apple egyik rég elfeledett ajánlata az iPhone webes alkalmazáskönyvtár volt, amely közvetlenül az Apple.comon volt elérhető. A gyűjteményt az Apple 2007 végén tette elérhetővé, hogy a felhasználók könnyen megtalálhatták az iPhone-jukra szánt webes alkalmazásokat. Az Apple a következőkkel magyarázta a felhasználóknak:

Könnyű böngészni a webalkalmazások között, és kiválasztani és rendszerezni a kedvenceidet. Csak látogass el a www.apple.com/webapps oldalra az iPhone vagy iPod touch készülékeden (az iPod touch készülékhez Wi-Fi kapcsolat szükséges). Böngéssz a könyvtárban, és ha találsz egyet, ami tetszik, koppints a linkre, és próbáld ki. Ha tetszik a webes alkalmazás, a későbbi gyors elérés érdekében mindenképpen tegye könyvjelzőbe.
Apple

A webes alkalmazáskönyvtár nem sokban különbözött az App Store-tól. Az alkalmazásokat különböző kategóriákba sorolták, és a fejlesztőknek be kellett küldeniük az alkalmazásukat jóváhagyásra. Természetesen bárki készíthetett webes alkalmazást, de ha azt akarta, hogy az Apple könyvtárában szerepeljen, akkor be kellett küldenie.

Az Apple fejlesztői weboldala rengeteg hasznos tippet tartalmazott a fejlesztők számára a webalkalmazások elkészítéséhez, például mintakódot iPhone UI-elemekkel. A fejlesztők végül néhány igazán nagyszerű elődöt készítettek natív alkalmazásaikhoz. A legnépszerűbb alkalmazások közé tartozott 2008 elején a FedEx, egy szótár, a mobiChess és a MacLight nevű alkalmazás, amely tábortüzet szimulált a készüléken.

Forrás: Internet Archive
Forrás: Internet Archive
Forrás: Internet Archive
Forrás: Internet Archive

Úgy tűnik, az Internet Archive szinte minden listát elmentett a webes alkalmazáskönyvtárból, és a mai napig böngészhetsz benne a számítógépeden vagy mobileszközödön. 

Az Apple végül a Macworld 2008-on tette lehetővé, hogy webes alkalmazásokat adjunk hozzá az iPhone kezdőképernyőjéhez. Ma már tudjuk, hogy az Apple eredetileg a Macworld 2008-on akarta bemutatni az iPhone SDK-t, de kénytelen volt márciusra halasztani a leleplezést.

A webes alkalmazásokat ma is több cég használja, különösen a játékokra, de a túlnyomó többségük jobb natív alkalmazásokat kínál. Az Apple minden bizonnyal rájött valamire, a webes alkalmazások egyike a mobilszoftverek nagyszerű megoldásainak. De a natív alkalmazások az iPhone SDK-n keresztül voltak és még mindig a legjobbak.

Nekem nem volt szerencsém a webes alkalmazáskönyvtárat böngészni, hiszen engem az almás-vonat valahol az iPhone 4S környékén kapott el, de hátha akad köztetek olyan Apple-veterán, aki még emlékszik az appok hőskorára…

Borítókép: Internet Archive

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó