IThon.hu | Techben otthon vagyunk!
Image default

In memoriam Butterfly Keyboard – leáldozott a pillangó mechanikás billentyűzet csillaga

Az Apple tegnapelőtt bemutatott új 13”-es MacBook Prójának érkezésével egy komplett éra zárul le, melyet egyetlen hardver komponens nevének, a Butterfly Keyboardnak az átkozása fémjelzett.

Az új technikát a vállalat először 2015-ben mutatta be, akkor MacBookjai olló mechanikás billentyűzeteit az új Butterfly Keyboardra cserélte, azonban az elmúlt öt év során ez a váltás a Cupertinóiak egyik legrosszabb hardver design ötletének bizonyult.

Hiába toldozgatták és foldozgatták a mechanikát az elmúlt fél évtizedben, végső soron a csere elkerülhetetlen volt. Nem tartott túl sokáig a hátraarc sem: alig fél év alatt az Apple minden jelenleg a kínálatában elérhető készülékébe már a legújabb Magic Keyboard került. Ez viszont nem jelenti azt, hogy a piacon ne keringene még mindig az elmúlt öt év termése.

Forrás: TechCrunch

Disclaimer: Jelen cikket egy 2017-es 13”-es, Touch Bar nélküli MacBook Prón jegyzem. Úgy, hogy nekem de jure ég egy adta világon semmi gondom sem volt a Butterfly billentyűzettel, de facto pedig egyszer az egészet cserélni kellett a gépemben, ez volt az egyetlen alkatrész, ami az elmúlt három év alatt megadta magát.

Kicsit ambivalens, de szintén három év olló mechanikás billentyűzet után nekem első érintésre szerelem volt a Butterfly Keyboard, amit még jó félév dupla e betűzés és a végére a bal oldali CMD gomb és vessző hiánya sem tudott kerékbe törni. Így ennek tükrében nézzétek el nekem, ha a durva ekézés elmarad. Bár, ami tény, az tény…

Tekerjünk is gyorsan vissza öt évet az idő kerekén. 2015. április 10-én hozta vissza az Apple „A” MacBookot a termékkínálatába. Az első körben 2006-tól 2012-ig forgalmazott termék kis szünet után teljesen megújulva – többek közt a Butterfly Keyboarddal – érkezett meg újra a vállalat termék kínálatába, hogy aztán további 4 évig maradjon szinte változatlan formában.

Megosztóra sikerült a kis gép, a termékvonalban elsőként kapott Retina kijelzőt, a házon nem volt található szellőző rácsozás és csak két bemeneti portja volt, egy 3.1-es USB-C és egy Jack csatlakozó. Kapott is hideget-meleget a config. Hozzátenném, hogy én a mai napig venném, ha csak egy mini eszközre lenne szükségem pötyögéshez. Az iPad még mindig iPadOS-t futtat – ha érted mire gondolok…

Igaz, az ára kicsit borsos volt a tudásához képest, két frissítés után (2016 és 2017), 2019-ben ki is vezették a termékpalettáról. Helyét pedig a 2019-es Retina MacBook Air foglalta el. Ezzel egy fokkal áttekinthetőbbé téve az Apple notebook kínálatát, Airre és Prókra felosztva a terepet.

Ahogy telt-múlt 2015 óta az idő, szépen-lassan az összes termék a kínálatban a MacBook képére alakult, kezdve a 2016-os nagy MacBook Pro frissítéssel. A MagSafe csatlakozót leváltotta az USB-C, az olló mechanikás billentyűzet helyét pedig a pillangók váltották fel.

Muszáj volt. Ahogy a való életben, úgy a kütyük terén is, a fogyókúra áldozatokat követel. Már pedig volt jó pár év, amikor minden, Jony Ive keze alól kikerülő eszköz látványosan vékonyabb lett – ezzel egy időben a mester viszont magára kapott jó néhány extra kilót.

A pillangó mechanikás billentyűzet legnagyobb erénye pedig a vastagsága, egészen pontosan a vékonysága volt. Ami egyaránt manifesztálódott a billentyűk fizikai magasságában, valamint az általuk a lenyomáskor megtett út távolságában, ami a laposabb mechanikának köszönhető. Az extrán felszabaduló hely jól jött az új alkatrészek számára, valamint ahhoz, hogy egyre vékonyabbá tegyék a gépeket.

Azonban pont ezek az előnyök okozták a billentyűzet vesztét is: a teljesen megbízhatatlan működést. A mechanizmus annyira – talán a legjobb szó rá a – sebezhetőnek bizonyult, hogy a legkisebb kosz is szó szerint képes volt megakasztani a működését, és egy tisztességesebb méretű száraz morzsa még a benne lévő műanyag alkatrészeket is képes volt eltörni.

Így jött létre a kisebb rossz: a dupla betűzés, amit én mindig egy kellemes ropogás keretében történő erőteljesebb billentyűtunkolással orvosoltam. Így lett vége a bal oldali CMD gombnak és a vesszőnek is egyszer. Na ez pedig a nagyobb rossz.

Forrás: iFixit

És persze a probléma annyival nem volt orvosolható, hogy fepattintottad az adott gombot és lecserélted egy újra. Volt, aki komplett billentyű csoportok pótlásával próbálkozott, de összességében a billentyűzet csak úgy volt 100%-ra javítható hackjob nélkül, ha az egész gépet darabokra szedték és komplett új kiosztást kapott.

2018-ra már annyira vállalhatatlan lett a szituáció, hogy az Apple-nek komplett hivatalos szerviz programot kellett hirdetnie, melyben garanciálisan cseréli a mai napig az érintett készülékek teljes billentyűzetét annak legújabb verziójára.

Ide került be az én MacBook Próm is tavaly télen, amikor a három gomb meghibásodásából egy komplett új topcase-t kaptam a gépemre. Jó, tagadhatatlanul az is bejátszott a teljes cserébe, hogy az egész billentyűzet lenyomata már visszaolvashatóan fel volt kenődve a kijelzőre, de ez egy másik csereprogram része volt. Mázlistán két legyet ütöttem egycsapásra.

Forrás: 9to5Mac

És az enyém csak egy a sok gép közül, ami mind-mind ugyanazt a hibát produkálta az évek során. Az Apple egészen 2019 novemberéig, az új 16”-es MacBook Pro bemutatásáig kényszerült arra, hogy védje a technológiát. Az új MBP-t már ismét az olló mechanikás billentyűzettel, új nevén Magic Keyboarddal – nem összekeverendő a Bluetooth-os vezetéknélküli billentyűzettel – szerelték.

Életének négy éve alatt több változtatáson is átesett a kiosztás. Először 2016-ban próbálták javítani a „második generáció” keretében, majd 2018-ban majdnem megszületett az áttörés, amikor egy szilikon membrán réteget tettek közvetlen a gomb alá, a mechanika tetejére. Papíron zajcsökkentés történt, a valóságban pedig a betolakodó reggeli croissant morzsák kiszűrése.

Nekem most ez a membrános verzió került a gépbe a javítás után. Ha egészen őszinte akarok lenni, rosszabb, mint volt, pedig még alig élt meg fél évet. Ez alatt egyszer már a komplett u-i-o-j-k-l rész beragadt. Működött, de nem rúgtak úgy vissza a billentyűk és lenyomás hangjuk-érzetük sem volt. Aztán, ahogy jött a probléma, el is múlt, a mai napig nem tudom minek a hatására.

Insane in the membrane – Forrás: iFixit

A vállalatnak muszáj volt belátnia, hogy a Butterfly Keyboardnak leáldozott, így az elmúlt fél évben, szépen-lassan minden MacBook legfrissebb verziójába beletunkolták az újra felfedezett Magic Keyboardot, még akkor is, ha ez a gépek minimális meghízásával is járt. Bár, ember legyen a talpán, aki szemre észreveszi azt az pár tized milliméternyi méretkülönbséget.

Természetesen egy akkora vállalat, mint az Apple, nem úszhatja meg egy őszödi-féle el***tukkal, így muszáj volt újra feltalálniuk a spanyolviaszt a hangzatos nevet viselő, ám valójában álruhába bújtatott régi olló mechanikával. Az én szememben mindenképpen becsülendő, ha valaki belátja, hogy hibázott, nem mindig rossz dolog nem újítani és a jól kitaposott utat járni. Ezt most pont az eltelt idő bizonyítja.

S, ha búcsúra kerül a sor, én számtalanszor fel fogom még emlegetni a pillangó mechanikás billentyűzetet. Hiányozni fog minden öblösebb koppanás, a frappáns rövidségű billentyűút és az extra slim kialakítás. Ugyan nem volt zökkenőmentes a viszonyunk, mindig jó emlékezetemben fogom megtartani az Apple Butterfly Keyboardját. Mert bár nekem nem ő volt az első, minden hibája ellenére biztosan a legjobb marad jó időre. 

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó