IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Intel vs. M1 MacBook Air – mégsem csak a processzor változott?

Az Apple legújabb M1 chippel szerelt MacBook Airje lehet a legújabb go-to hordozható Mac most már szinte mindenki számára. De mi is változott pontosan az Inteles verzióhoz képest technikai szinten?

Megjelenés

A MacBook Air egyik legfontosabb jegye a megjelenése. Szerintem senki sem felejti el, amikor Jobs előhúzta az első Airt abból a borítékból. 

A videóban Jobs 0,76 és 0,16 inchről beszél, az azóta már változott 0,64, az új M1-es Air esetében pedig 0,63 inchre. „Magyarra” fordítva ez 0,41-1,62 cm-es magasságot, 30,41 cm-es szélességet, 21,24-es mélységet és 1,29 kg-os tömeget jelent. Szinte hihetetlen, hogy 2008-ban ugyanezeket a paramétereket hozták. Akkor annyira a piac előtt jártak, mint remélhetően most az M1-gyel.

A külsőn az egyedüli kézzel fogható változás a ventillátor kivezetésének hiánya. De lévén, hogy ez eddig sem a legfeltűnőbb helyet foglalta el a készüléken, így első blikkre nehéz lehet megmondani, ki hordozza magánál az új Retina kijelzős modellt vagy a legújabb M1-es chippel ellátott Airt.

Kijelző

A MacBook Air kijelzőjének mérete évek óta nem változott, a jelenlegi modellekben egy 13,3”-es IPS LED panel szolgál 2560 x 1600 px-es felbontással és 227 ppi-s képpontsűrűséggel.

Nem meglepő, hogy az M1 modell azonos kijelzőmérettel, felbontással és pixelsűrűséggel rendelkezik. A fényerő tekintetében sincs változás, az Intel és az M1 variánsok is egyaránt 400 nitet is képesek produkálni.

Mindkét változat támogatja a széles színtartományt (P3) és a True Tone technológiát is. Az Apple rendszere pedig a kijelző színhőmérsékletét a környezeti fény változásához igazítja.

Processzor

Apple's M1 processor means faster transition away from Intel, but Mac Mini  your best bet | ZDNet

Az Inteles verzió esetén az Apple három féle konfigurációt ajánlott felhasználói számára Ice Lake verziós processzorokkal

  • Egy alap modellt i3-1000NG4, dual-core 1,1 GHz-es (TB 3,2 GHz) processzorral
  • Egy középső konfigot i5-1020NG7, quad-core 1,1 GHz-es (TB 3,5 GHz) processzorral
  • Top tier i7-1060NG7, quad-core 1,2 GHz (TB 3,8 GHz) verziót

Az új MacBook Air M1-es chipje az Apple saját dizájnja, mely kihasználja az A-szériás chipjek iPhone-ok és iPad-ek által szerzett tapasztalatát. Az új SoC, 5 nanométeres eljárással készült, szemben az Intel által használt 10 nanométeres technológiával, ráadásul Apple 16 milliárd tranzisztort szuszakolt a kis processzorába.

Nyolc magot használ, négy nagy hatásfokút és négy nagy teljesítményűt, amelyek különféle kombinációkban használhatók ahhoz, hogy elegendő teljesítményt nyújtsanak a felhasználó számára, miközben csökkentik az akkumulátor használatát. A négy nagy hatékonyságú mag állítólag olyan gyors, mint a mostani kétmagos Intel chipek önmagukban, az M1 pedig akár mind a nyolc magot képes egyszerre alkalmazni, ha szükséges.

Az egységes memória-architektúra használata pedig tovább javítja a teljesítményt, bár a beépített Neural Engine-t is figyelembe kell venni. A 16 magos extra motor másodpercenként akár 11 billió műveletet is képes elvégezni a gépi tanulás előnyeit kihasználó feladatok esetében.

Az első benchmark eredményekről pedig már külön cikkben értekeztünk.

Grafika

Az Inteles modellek esetén Apple integrált grafikát használ az MacBook Airekben, még pedig az Intel Iris Plus Graphics technológiát. Ezt a grafikus megoldást a számítógépben használt Intel processzorok részeként szállítják.

Az M1 MacBook Air esetében az Apple a saját GPU-ját használja az SoC részeként, amely részben azon alapul, melyet az iPhone-ok és az iPadek grafikai tervezéséhez használnak. Az Apple álláspontja szerint a GPU a “legfejlettebb grafikus processzor”, amelyet a vállalat készített, és állítólag kétszer akkora teljesítményt nyújt, mint egy PC chip integrált grafikus rendszere.

A specifikációk szerint az M1 akár 8 GPU-magot is használ, az új MacBook Air típustól függően összesen 7 vagy 8 GPU-magot kínál. Ez akár ötször gyorsabb grafikai teljesítményt eredményez, mint amit Inteles társaik tudnak produkálni.

Tárhely és memória

Az Apple 8 GB 3733 MHz-es LPDDR4X memóriával kínálta az Intel MacBook, amely a vásárláskor 16 GB-ra konfigurálható volt.

Ugyanez a sztori az M1-es verzió esetében, amely 8 GB-os egységesített memóriával indít és 16 GB-ra konfigurálható plusz 80 000 Ft-ért.

Az Inteles MacBook Air alap SSD-tárolója a kezdő konfigurációtól függően akár 256, akár 512 GB-nál kezdődött, 1 TB és 2 TB kapacitásra bővíthetőséggel.

Az M1 esetében alapból szintén 256 vagy 512 GB-ről indulunk. A 256-os gép esetében 512-re bővíteni 80 000, 1 TB-ra 160 000 és 2 TB-ra 320 000 forint extra felárba kerül. Míg az 512 eszköz esetén ugyanezek a bővítések 80 és 240 000 ropogós magyar forintba fájnak.

Vezeték nélküli kapcsolat és csatlakozók

Az Intel MacBook Air házának egyik oldalán egy pár Thunderbolt 3-as USB-C port található, melyek különböző perifériák csatlakoztatására és oda-vissza töltésre használhatók. 

Ez annyit változott az M1-es MacBook Air esetében, hogy a bal oldalon elhelyezkedő két USB-C port a Thunderbolt 3/USB 4 nevet kapták. Ez a gyakorlagban USB 3.1 Gen 2 átviteli sebességet garantál Thunderbolt 3 támogatással. 

Mindkét modell jobb oldalán pedig még mindig ott virít a 3,5 mm-es Jack csatlakozó.

Vezeték nélküli kapcsolatok terén az Inteles verzió a 802.11ac Wi-Fi-t és a Bluetooth 5.0-t támogatja. Vezetékes hálózatra is képes a Thunderbolt 3 portba dugott adapter segítségével.

Az M1-es modellben a vezeték nélküli kapcsolat Wi-Fi 6-ra (aka. 802.11ax) változott, a Bluetooth maradt 5.0.

Akkumulátor

Az Inteles MacBook Air beépített 49,9 wattórás lítium-polimer akkumulátorral rendelkezik, amely akár 11 óra vezeték nélküli internet-hozzáférést, vagy akár 12 óra Apple TV alkalmazásos filmlejátszást biztosít egyetlen töltéssel. Készenléti állapotban akár 30 napig is képes ellenni, emellett pedig egy 30 wattos USB-C hálózati adapterrel működik.

Az akkumulátor ugyanolyan kapacitással rendelkezik az M1 MacBook Air esetében is, és maradt a 30 wattos USB-C hálózati adapter is, de az M1 energiahatékonysága jelentős előnyökkel jár. Az akkumulátorhasználatot 15 órás böngészésre, a filmlejátszást pedig 18 órára sikerült felsrófolni.

Az átlag felhasználók számára ez az extra akkumulátor-élettartam annyit jelenti, hogy az új MacBook Air a terheléstől függetlenül jóval hosszabb ideig képes működni egy töltéssel, mint az előző generáció.

Egyéb

Nem változott a 720p felbontású FaceTime HD kamera sem, amin kizárólag szoftveresen okosítottak. És ugyanaz a Touch ID működik a bekapcsológombban is a biometrikus azonosításhoz.

A MacBook Air mindkét verziójában egy sztereó hangszórót helyeztek el, wide-stereo hangzással és a Dolby Atmos lejátszás támogatásával. A hangfelvételhez három mikrofon érhető el, irányított sugárformálással.

Az Apple megtartotta a Magic Keyboardot az M1-ben, kiegészítve a környezeti fényérzékelővel, automata háttérvilágítási rendszerrel és az ollód mechanikával. A Force Touch Trackpad hasonlóan változatlan. Viszont a funkció gombokban akadt némi változás. A billentyűzet fényerejét állító gombok helyére pl. kereső, hangvezérlő és do not disturb gombok kerültek.

Verdikt

A MacBook Air M1-es verziója leginkább a belsejében változott, ott is az M1-es processzor hozta jóságok viszik prímet. Külsőre szinte továbbra is identikus a két generáció, azonban belsőre nagyon nem mindegy mi ketyeg a machinákban. Ezt kezdik alátámasztani a legújabb benchmark tesztek is.

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó