IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

iOS Szülői felügyelet 1×1 – Alkalmazáskorlátok

Ha aggódsz amiatt, hogy a gyermeked esetleg túl sok időt tölt a közösségi média böngészésével vagy egyéb játékokkal, az iOS 12-vel bemutatott Képernyőidő funkció a segítségedre lehet. Nézzük csak meg hogyan állíthatsz be korlátozásokat a különböző alkalmazáshoz és szoktathatod rá a gyermekedet az egészséges készülékhasználatra.

iOS Szülői felügyelet 1×1 cikksorozatunk első részében kiveséztük a szülői felügyelet fogalmát, hogy miért érdemes használni és hogyan állíthatsz be külön jelkódot a képernyőidő funkcióhoz. Második cikkünkben pedig elemezetük a Nyugalmi idő és az Engedélyezés mindig funkciókat.

Forrás: PCWorld

A Képernyőidő funkció voltaképp olyan eszközök összességes, melyek segítik monitorozni a készülékedet, illetve lehetővé teszik a szülői felügyelet használatát. Használatával beállíthatod, hogy mely alkalmazásokat használhassa a gyermeked, korlátozhatod a számukra elérhető tartalmakat és az App Store-os letöltéseket is. Szóval röviden, a Képernyőidő funkció használatával egy biztonságos és életkorhoz passzoló online élményt biztosíthatsz gyermekeid számára. Természetesen a Képernyőidőt a Családi megosztás funkcióval is összekötheted és felülbírálhatod gyermeked készülékének beállításait a saját iPhone-odról, vagy ha esetleg a család legkisebb tagjainak még nincs Apple ID a birtokában, a szülői felügyeletet az ő készülékeiken is beállíthatod. Mindkét esetben az alkalmazáskorlátok finomhangolása nem agysebészet, na.

Mik is azok az Alkalmazáskorlátok?

Míg a Nyugalmi idő funkcióval az egész készüléket ki tudtad venni a forgalomból egy bizonyos időre, az alkalmazáskorlátokkal megszabhatod, hogy bizonyos alkalmazáskategóriákat meddig tudja használni gyermeked, de ugyanezt egyéni appoknál is beállíthatod. A következő alapértelemezett alkalmazáskategóriákat találod a funkcióban: Összes alkalmazás és kategória, Közösségi hálózatok, Játékok, Szórakozás, Kreativitás, Hatékonyság, Oktatás, Olvasás és tanulás, Egészség és fitnesz, Egyéb (ide tartozik az App Store, iTunes Store stb). Ezek a kategóriák automatikusak és a fejlesztők állították be így, szóval ezeken már nem tudsz változtatni. Viszont kiválaszthatsz egyéni alkalmazásokat is, amiket korlátozni szeretnél, tehát létrehozhatsz saját kategóriákat is. Továbbá testreszabhatod a korlátozásokat napok szerint is, ami nagyon jól tud jönni ha a család napirendjéhez akarod őket igazítani.

Image result for app limits

Miután beállítottad a korlátozásokat, a gyermeked 5 perccel a korlátozás előtt kap egy emlékeztetőt. Miután lejár az 5 perc figyelmeztetés újabb értesítést fog kapni arról, hogy az összes app, ami a korlátozott kategóriába esik szürkén fog megjelenni a telefonon és egy kis homokóra jelzi majd az adott app sarkában a korlátozást. Ha ezután is megpróbálja megnyitni az alkalmazást a rendszer jelez, hogy a korlátozás már életbe lépett és van lehetőség a hosszabításra is. Szülőként a Képernyőidő-jelkód megadásával természetesen meghatározhatod, hogy meghosszabítod-e a korlátozást, vagy sem. Hosszabbítani 15 perccel, egy órával vagy egész napra tudod.

Hogyan állíthatunk be alkalmazáskorlátokat kategóriánként?

Feltételezzük, hogy már naprakész a Képernyőidő funkciód és jelkóddal is elláttad – most pedig ideje beállítani az alkalmazáskorlátokat kategóriánként. Ezeket a lépéseket kötvetve tudod beállítani:

 1. Nyisd meg Beállításokat > Képernyőidő.
 2. Koppints az Alkalmazáskorlátokra.
 3. Ha kéri a rendszer, írd be a Képernyőidőhoz beállított jelkódodat.
 4. Húzd el a csúszkát az Alkalmazáskorlátok mellett.
 5. Kopp a Korlát hozzáadása opcióra.
 6. Válassz a megjelenített kategóriák közül (mondjuk azokat, amikhez ugyanazt az időkorlátot akarod beállítani).
 7. Kopp a Következőre a jobb felső sarokban.
 8. Állítsd be a kívánt limitet.
 9. Amennyiben minden napra más korlátozást szeretnél beállítani, koppints a Napok testreszabása opcióra.
 10. Válaszd ki a napokat és állítsd be az időt preferenciád szerint. Ezután kopp a Vissza opcióra.
 11. Utolsó lépésként pedig bizonyosodj meg róla, hogy az Alkalmazáskorlát csúszka el legyen húzva.

Hogyan állíthatunk be korlátokat egy-egy apphoz?

Ha esetleg nem lennél teljesen megelégedve az előre beállított kategóriákkal, vagy épp zavarnak az átfedések a különböző kategóriák között, egyéni korlátokat is beállíthatsz a különböző appokhoz és saját kategóriákba is csoportosíthatod őket.

Egyéni korlát beállításához:

 1. Nyisd meg a Beállításokat > Képernyőidő.
 2. Válaszd ki a készüléket, amin be akarod állítani a korlátot.
 3. A Képernyőidő diagram alatt található Gyakori mezőből kiválaszthatod azt az appot, amelyiket korlátozni akarod. Ha nem látod a listában, válaszd ki az Utolsó 7 nap tabot, hogy a rendszer megjelenítse a többi alkalmazást is.
 4. Koppints az appra, görgess le a mezőben és koppints a Korlát hozzáadása opcióra.
 5. Ha kéri a rendszer, írd be a jelkódot.
 6. Állítsd be a kívánt limitet a naphoz és ha szeretnéd változtasd meg naponként.
 7. Bizonyosodj meg róla, hogy az Alkalmazáskorlát csúszka el legyen húzva.
 8. Koppints a Hozzáadásra a jobb felső sarokban.

Hogyan készíthetünk saját alkalmazáskorlát kategóriákat?

Ha különböző appokhoz ugyanazt a limitet szeretnéd beállítani, akkor saját kategóriákat is létrehozhatunk. Például csinálhatsz egy új Közösségi hálózatok kategóriát ha mondjuk valamelyik általad használt app nincs benne alapértelmezettként. A létrehozáshoz kövesd ezeket a lépéseket:

 1. A Képernyőidő menüben válaszd ki a készüléket.
 2. A Gyakoriak listából válaszd ki azt az appot, amit az új kategóriába szeretnél tenni.
 3. Görgess le és kopp a Korlátozás hozzáadása opcióra.
 4. Ha kéri a rendszer, írd be a Képernyőidő-jelkódot.
 5. Görgess le és kopp az appok szerkesztésére.
 6. Válaszd ki az összes többi appot, amit az adott kategóriához szeretnél adni.
 7. Ha végeztél, kopp a Hozzáadásra a jobb felső sarokban.
 8. Válaszd ki a kívánt időlimitet az appokoz és ha szeretnéd változtasd meg naponként.
 9. Végezetül nyomj a Befejezésre.

Kész is! Most már a saját alkalmazás kategóriádat is tudod korlátozni. Ezentúl az összes kategória (beleértve az újakat is) megjelenik az Alkalmazáskorlátok menü alatt, ahol mindegyiket szerkesztheted. Maradj velünk, mert következő cikkünkben górcső alá vesszük a Tartalmi és adatvédelmi korlátozások funkciót a Képernyőidőn belül.

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó