IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

iPad Pro, iPad Pro, te csodás!

Az Apple tegnap bejelentette minden idők legerősebb és legfejlettebb iPad Pro párosát, amely a táblagépekben rejlő jelenlegi lehetőségek határait feszegeti. Az Apple által tervezett M1 chipre váltás hatalmas teljesítményugrást jelent, így az iPad Pro egyedülálló készülék lett a piacon a maga nemében – na, nem mintha eddig nem az lett volna…

Az M1 chip mellé extrában a 12,9″-es iPad Pro új Liquid Retina XDR kijelzőt kapott, amely extrém dinamikatartományt hoz a táblagépbe, és lenyűgöző vizuális élményt nyújt a legerőforrásigényesebb HDR-munkafolyamatok során is, még élethűbb részletességgel. 

Az 5G-vel ellátott modellek még gyorsabb vezeték nélküli kapcsolatot biztosítanak útközben, és hogy a pro felhasználóknak más téren is kedvezzenek, az iPad Pro mostantól támogatja a Thunderbolt szabványt is. Emellett a teljesen új ultraszéles előlapi kamera elhozta a Center Stage funkciót, mely intelligensen követi a felhasználókat videohívások közben.

A-szériáról M-szériára váltás

A tavaly megjelent, áttörést jelentő M1 chip teljesen új szintre emeli az iPad Pro teljesítményét. A 8-magos CPU-kialakítás a világ leggyorsabb tabletben használt CPU-magjait tartalmazza alacsony fogyasztással – így akár 50 százalékkal gyorsabb CPU-teljesítményt nyújt, mint az A12Z Bionic. 

A 8-magos GPU külön kategória a maga nemében, és akár 40 százalékkal gyorsabb grafikus teljesítményt nyújt. A motorháztető alatt helyet kaptak továbbá olyan egyedi technológiák is, mint a 16 magos Apple Neural Engine, a fejlett képjelfeldolgozó processzor (ISP), az egységes, nagy sávszélességű memóriaarchitektúra – akár 16 GB memóriával és a kétszer gyorsabb írási és olvasási sebességű SSD tárhely – akár 2 TB-os kapacitással. 

Az M1 energiahatékonyságban is kiemelkedő, lehetővé téve ezzel a brutál hatékonyságot akár egész napos akkumulátor-üzemidővel egybekötve extra vékony és könnyű kialakításában. 

Mivel az M1 ugyanazzal az alapvető architektúrával rendelkezik, mint az A-sorozatú chipek, az iPadOS-t már úgy optimalizálták, hogy teljes mértékben kihasználja az M1 technológiáját, és könnyedén kezeljen mindent az egyszerű böngészéstől a legigényesebb munkafolyamatokig.

A 12,9 hüvelykes Liquid Retina XDR kijelző

Az új Liquid Retina XDR kijelző a Pro Display XDR lenyűgöző teljesítményét hozza el a 12,9”-es iPad Próba. Sajnos a 11”-es modelll most kimarad a jóból.

Az új, élvonalbeli mini-LED technológiával készített Liquid Retina XDR kijelző, több mint 10 000 LED-et tartalmaz a kijelző teljes hátoldalán. Ez átlagban 1000, csúcsteljesítmény leadása közben1600 nites fényerőt eredményez és valami brutális, 1 000 000:1-hez kontrasztaránnyal turbózza meg a kreatív munkafolyamatokat. 

Az eredmény tényleg lenyűgöző vizuális élmény, mely segítségével a kreatív szakemberek élethű HDR-tartalmakat tekinthetnek meg és szerkeszthetnek egy (majdnem) MacBook méretű kijelzőn, amelyet bárhová magukkal vihetnek. 

Az új Liquid Retina XDR kijelző emellett osztozik olyan technológiákon, melyek a 11”-es Próban is megtalálhatók, köztük a ProMotion, a True Tone és a P3 széles színtámogatást. Ezzel a HDR és Dolby Vision tartalmak teljesen új szintre érkeznek.

Gyorsabb sebesség az 5G-vel

Nekem nem lieblingem az egész 5G téma, talán pár év múlva, amikor már nagyobb lesz a lefedettség és gyorsabbak a szolgáltatások. De ettől függetlenül nem elhanyagolható újdonsága a legújabb iPad Pro szériának, hogy bizony támogatja cellularos modellek esetén az 5G kapcsolatot.

Ami viszont már sokkal inkább fontos, a Thunderbolt és az USB 4 az USB-C porton keresztül. Ez 4x gyorsabb kapcsolatot tesz lehetővé és nagy teljesítményű kiegészítők hatalmas ökoszisztémája előtt nyitva meg a kapukat. Gyorsabb külső adattárolást és még nagyobb felbontású csatlakoztatható kijelzőket hozva ezzel a mindennapokba. Ráadásul akkora turbógombóc lett az iPad Próból, hogy a Pro Display XDR-t is teljes 6K felbontásban is elviszi.

Center Stage, az új videohívás élmény

Igen, végre, ez az. Megjött az óriási áttörés, elmozdultunk a 720p-s FaceTime kameráról, egészen 1080p-ig hasítunk. Az iPad Pro TrueDepth kamerarendszere pedig egy teljesen új, 12 megapixeles, ultraszéles elülső kamerát tartalmaz, amelyet kifejezetten az iPadhez terveztek, és amely lehetővé teszi a Center Stage funkció használatát is.

A Center Stage az új elülső kamera sokkal nagyobb látómezejét és az M1 gépi tanulási képességeit használja fel a felhasználók felismerésére és a kép középpontjában tartására. Ahogy a felhasználók mozognak, a Center Stage automatikusan úgy követi le őket őket, hogy képben maradjanak. Sőt, még arra is képes, hogy másokat is felismerjen, és úgy idomuljon a kép, hogy mindenki beleférjen.

Az M1 chipben található ISP és Neural Engine még több képességet szabadít fel a profi kamerarendszerből, így az iPad Pro most először támogatja a Smart HDR 3-at. Gyenge fényviszonyok között pedig az ISP és a LiDAR szkenner gyorsan és pontosan fókuszálja a képeket és videókat, hogy minden részlet a helyén legyen mindenféle fényviszonyok között.

Ami pedig már csak hab a tortán, hogy az új iPadek az eddigi összes Magic kiegészítővel, különböző Folio Case-ekkel és Apple Pencillel is kompatibilisek lesznek.

Ami pedig már csak hab a tortán, hogy az új iPadek az eddigi összes Magic kiegészítővel, különböző Folio Case-ekkel és Apple Pencillel is kompatibilisek lesznek.

És hogy mindezt mennyiért? Itt is elmorzsolhatunk egy könnycseppet a dollárért, euróért és ÁFÁ-ért, mert hát nincs mit szépíteni, annak ellenére, hogy az árazás nem igazán változott, azért az árcímkén elég vastagon fogott Cookék tolla.

Az alap modellek induló ára 324 990 és 449 990 Ft, ezt kimaxolva 824 990 és 949 990 Ft-ig lehet feltornázni a kosár értékét. A majd egy gurigás árért cserébe április 30-ától viszont valóban időtálló terméket és technológiát kapunk, ami már szakértő kezekben május második felétől hamar vissza is tudja hozni az árát. 

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó